Οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, το κόστος δανεισμού αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, θα κλείσουν τον Ιανουάριο έχοντας σημειώσει την μεγαλύτερη ανοδική τους κίνηση εδώ και μια δεκαετία, αντικατοπτρίζοντας την έκταση του γυρίσματος στις αγορές πριν την απόσυρση των πολιτικών στήριξης από την Fed.
Απεικονίζοντας το πραγματικό κόστος κεφαλαίων, η πορεία των πραγματικών αποδόσεων έχει σημασία για τους επενδυτές που τοποθετήθηκαν σωρηδόν σε μετοχές και σε εταιρικά ομόλογα τα χρόνια που οι πραγματικές αποδόσεις είχαν βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά.
Το πρόσφατο σοκ της ανοδικής τους κίνησης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς στη Wall Street κατά 9% αυτό τον μήνα.
Το πιο εμπορεύσιμο ομόλογο με ρήτρα πληθωρισμού στον κόσμο, το 10ετες ΤIP των ΗΠΑ (Inflation Protected Security), είδε την απόδοση του να ανεβαίνει 50 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη του κίνηση από τον Ιούνιο του 2013, όταν ο τότε επικεφαλής της Fed Ben Bernanke είχε πυροδοτήσει ένα ξεπούλημα στη χρηματιστηριακή αγορά ανακοινώνοντας σχέδιο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Η απόδοση του 10ετους TIP είναι ακόμη αρνητική αλλά έχει ανέβει στο -0,6% από -1,20% τον Νοέμβριο. Η κίνηση στα 5ετη TIP ήταν ακόμη μεγαλύτερη με την απόδοση να σκαρφαλώνει 60 μονάδες βάσης, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Οι πραγματικές αποδόσεις πήραν την ανιούσα με δυναμική μετά το σήμα της Federal Reserve στις αρχές του μήνα οτι θα σφίξει την πολιτική της γρηγορότερα από ότι αναμενόταν και ότι θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της που έχει φουσκώσει στα $8 τρις.
Ήρθαν να δέσουν και οι επιθετικές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Jerome Powell στην τελευταία συνεδρίαση της την Τετάρτη που έπαιξαν ρόλο στις κινήσεις των αποδόσεων αυτή την εβδομάδα.
Δεν πρέπει να εκπλήσσει η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων. Από τη μία ο πληθωρισμός των ΗΠΑ να τρέχει με ετήσιο ρυθμό 7%, από την άλλη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας να γίνεται πιο «γεράκι», η αντίδραση δεν είναι παράλογη.
Η μεγαλύτερη άνοδος των πραγματικών αποδόσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη κίνηση των ονομαστικών αποδόσεων σημαίνει οτι τα λεγόμενα breakeven, που αποτυπώνουν τις πληθωριστικές προσδοκίες των αγορών, έχουν υποχωρήσει.
Τα 10ετη breakeven, η διαφορά μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών αποδόσεων που στις αγορές μετρά τις πληθωριστικές προσδοκίες, έχουν πέσει 20 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο προς το 2,4%.
Πρόκειται για επίπεδο που, σύμφωνα με την ING Bank, δεν είναι πλέον υψηλό καθώς απεικονίζει πως οι πληθωριστικές προσδοκίες στις αγορές είναι λίγο πάνω από τον στόχο του 2% της Fed για τον πληθωρισμό.
Το αν ο πληθωρισμός αποδειχτεί πιο επίμονος η όχι θα είναι ο κύριος παράγοντας που θα επηρεάσει το που θα οδηγηθούν οι πραγματικές αποδόσεις από τα τωρινά τους επίπεδα.
Στην Ευρώπη οι αντίστοιχες κινήσεις ήταν λιγότερο εντυπωσιακές καθώς τα επιτόκια δεν αναμένεται να αυξηθούν φέτος. Οι πραγματικές αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 17 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο περισσότερο μπορεί να κινηθούν οι πραγματικές αποδόσεις;
Σύμφωνα με τους διαχειριστές τηw AllianceBernstein, ήταν η ταχύτητα της κίνησης τον Ιανουάριο που τάραξε τις αγορές. Προβλέπουν τις πραγματικές αποδόσεις στα 10ετη ομόλογα στο 0% έως το τέλος της φετινής χρονιάς, μια άνοδο 50 μονάδων βάσης από τα τωρινά επίπεδα.
Αν η κίνηση ανοδικά γίνει βαθμιαία, η χρηματιστηριακή αγορά μάλλον δεν θα αντιδράσει τόσο νευρικά.