Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ολοσχερής αλλαγή σκηνικού έλαβε χώρα σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση που αρχικά καλλιέργησε προσδοκίες για μια αξιόλογη ανοδική αντίδραση, ωστόσο στη συνέχεια αποδείχθηκε παγίδα για τους αγοραστές ως απότοκος του “σοκ” που προκάλεσαν στην αγορά οι διαδοχικές προειδοποιήσεις ότι το πακέτο παροχών της κυβέρνησης υπερβαίνει κατά πολύ αντοχές της οικονομίας και δύναται να οδηγήσει σε νέα δημοσιονομική τρύπα και φορολογικά μέτρα.
Οι επενδυτές συνειδητοποιούν πως κάθε μέρα που περνά με το κρεσέντο παροχολογίας να εντείνεται, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ακολουθήσει τακτική καμμένης γης στα δημόσια Ταμεία προκειμένου να κερδίσει ψήφους ακόμη και σε βάρος της οικονομικής σταθερότητας και να εγκλωβίσει σε συνθήκες άδειων ταμείων την επόμενη κυβέρνηση.
Με τη χώρα να μετρά ήδη βαριές συνέπειες από την κατακόρυφη άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα που οδήγησαν στην αναβολή της έκδοσης επταετούς ομολόγου, η Goldman Sachs χτύπησε από χθες το καμπανάκι του κινδύνου κάνοντας λόγω για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας αν υιοθετηθεί πλήρως η προεκλογική παροχολογία, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν επίσης εκπέμψει το μήνυμα ότι μονομερής προσπάθεια αλλαγής των συμφωνηθέντων στα πλεονάσματα θα έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις πρόωρης αποπληρωμής μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Στο ίδιο μήκος κύματος η ηχηρή προειδοποίηση που απηύθυνε στο πλαίσιο άσκησης του θεσμικού του ρόλου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνοντας -σε μια ημέρα μάλιστα που ο Πρωθυπουργός άφηνε ανοιχτό παράθυρο για νέες παροχές- πως η πολιτική της άκρατης προεκλογικής παροχολογίας εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια της Ελλάδας και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο να εκτροχιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα με αποτέλεσμα να απαιτηθούν νέα μέτρα, λειτούργησε ως ξυπνητήρι αφύπνισης στους επενδυτές που ήδη το τελευταίο διάστημα είχαν επιδείξει έντονη νευρικότητα στις αγορές ομολόγων και στο Χρηματιστήριο.
Μέσα σ'' αυτό το τοπίο το Χ.Α. μολονότι στο ξεκίνημα προσπάθησε να «χτίσει» κάποια αντίδραση, εντούτοις δεν υπήρχε ούτε δυναμική, ούτε υπόβαθρο αλλά ούτε τζίρος για κάτι τέτοιο, ενώ μετά το μεσημέρι και με αφορμή τις ανωτέρω εξελίξεις, «κρέμασε» πολύ εύκολα χαμηλότερα.
Μάλιστα, υπήρξε σημαντική κλιμάκωση του τζίρου στο... πτωτικό κομμάτι της συνεδρίασης, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Ο Γενικός Δείκτης παρ'' ότι στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 740,55 μονάδες όταν ενισχύονταν σε ποσοστό 1,16%, εντούτοις το τελευταίο δίωρο άλλαξε εντελώς η εικόνα, κλείνοντας τελικώς στις 722,88 μονάδες με πτώση 1,25%, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 721,91 μονάδες. Πρόκειται και για νέα χαμηλά ενάμιση μήνα στο Χ.Α. που πλέον έχει «χάσει» όλη την άνοδο του Απριλίου, πέφτοντας στα επίπεδα που ήταν στα τέλη Μαρτίου.
Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 62 εκατ. ευρώ (ενώ το πρώτο 5ωρο δεν είχε ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ), με τις Eurobank και Εθνική να δεσπόζουν διακινώντας από 9,72 εκατ. και 9,12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Θυμίζουμε ότι είναι οι δύο τραπεζικές μετοχές που προστίθενται στο δείκτη MSCI, οπότε η κινητικότητα είναι εύλογη.
Παρά τα αρχικά κέρδη των τραπεζών, εντούτοις στο φινάλε κρέμασαν χαμηλά, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και κορυφαία blue chips. H Alpha Bank έκλεισε με πτώση 3,32%, η Πειραιώς -2,41%, Εθνική -1,78%, ενώ ξεχώρισε θετικά ηEurobank με άνοδο 1,27%.
Στο χώρο των blue chips, ΕΛΠΕ και Viohalco υποχώρησαν άνω του 4%, η Fourlis -3,21%, Μυτιληναίος -3,06%, ΟΠΑΠ -2,90%, ΟΛΠ -2,55%, Ελλάκτωρ -2,46%, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν και οι Jumbo, Motor Oil, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development.
Σχεδόν καθολική ήταν η πτώση και στον Mid Cap όπου μόνο οι Κέκροπας και Πετρόπουλος διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ η Intralot βυθίστηκε στο -8,18% με νέα ιστορικά χαμηλά και ισχυρό όγκο! Στο σύνολο της αγοράς, 29 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 73 που υποχώρησαν.