Το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά φυσικού αερίου
Shutterstock
Shutterstock

Το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά φυσικού αερίου

Ένα από τα μεγάλα παράδοξα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας ήταν το ότι η μία από τις τρεις μεγαλύτερες παραγωγούς αργού πετρελαίου στον κόσμο, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, είχε πρακτικά μηδαμινή παρουσία στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. Αντίθετα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι άλλες δύο μεγάλες πετρελαϊκές δυνάμεις, έχουν εδώ και πολλά χρόνια μία πολύ ισχυρή παρουσία στον τομέα.

Αυτό φαίνεται ακόμα πιο παράδοξο αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός πως το μικροσκοπικό Κατάρ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Σαουδική Αραβία έχει γίνει μία από τις τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου (μαζί με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ) στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όπως προκύπτει όμως από διάφορες κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας και ειδικότερα της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας της, της Aramco (2222 Riyadh) η χώρα έχει αποφασίσει να μπει δυναμικά και στην παγκόσμια βιομηχανία φυσικού αερίου με σκοπό να αποκτήσει και εκεί μία πολύ σημαντική παρουσία. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Αναζητώντας τα αρχεία των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων μπορούμε να δούμε πως η Aramco έχει αρχίσει την δραστηριοποίησή της στον τομέα τουλάχιστον από το 2019 με την ιδιότητα του εμπόρου φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg από τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, η εταιρεία αγόραζε φορτία LNG από τους διεθνείς παραγωγούς και τα πουλούσε σε δικούς της πελάτες με τους οποίους συνεργαζόταν για πολλά χρόνια πουλώντας τους το δικό της αργό πετρέλαιο. Στο ίδιο άρθρο αναφερόταν πως η Aramco είχε ήδη αγοράσει μερίδιο 25% σε ένα από τα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου και φόρτωσης LNG στο Τέξας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2019 στο Ριάντ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η δραστηριοποίησή της στο εξωτερικό είναι μέρος του σχεδίου ανάδειξης της επιχείρησης σε ένα πολύ μεγάλο παίκτη της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου. 

Το άλλο μέρος στο οποίο αναφέρθηκε ο τότε επικεφαλής της Aramco ήταν η έρευνα για κοιτάσματα φυσικού αερίου μέσα στην ίδια την χώρα. Αυτή η προσπάθεια είναι βέβαιο πως θα πάρει πολύ χρόνο αλλά είναι επίσης βέβαιο πως είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Σε άρθρο του Bloomberg από την Δευτέρα που μας πέρασε διαβάζουμε πως η ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Jafurah θα κοστίσει περίπου 110 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Aramco, το πεδίο αυτό είναι το μεγαλύτερο πεδίο σχιστολιθικού φυσικού αερίου (shale gas) στην Μέση Ανατολή και η ανάπτυξη και εκμετάλλευσή του θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία της χώρας. Στο άρθρο του Bloomberg αναφέρεται πως σύμφωνα με το σαουδαραβικό σχέδιο η μεγάλη αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου λόγω του Jafurah θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα να μπορεί να προχωρήσει και σε εξαγωγές φυσικού αερίου, μάλλον σε μορφή LNG, ενώ θα τροφοδοτήσει και μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας του φυσικού αερίου για παραγωγή αιθανίου και διαφόρων υγρών παραγώγων του φυσικού αερίου.

Τα σχέδια της χώρας περιλαμβάνουν και την χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου. Μέχρι πρότινος μάλιστα το βασικό σενάριο προέβλεπε πως όσο φυσικό αέριο δεν θα χρειαζόταν για εσωτερική κατανάλωση θα μετατρεπόταν σε «μπλε» υδρογόνο. Φέτος τον Μάιο όμως, ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Νάσερ αποκάλυψε στους δημοσιογράφους πως η μετατροπή του φυσικού αερίου σε μπλε υδρογόνο είναι πάρα πολύ ακριβή και έτσι αυτό το σχέδιο μπήκε προσωρινά στον «πάγο» και άρχισαν οι προετοιμασίες για την κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου και φόρτωσης LNG προς εξαγωγή. 

Η Aramco όμως κινείται ήδη ενεργά στην παγκόσμια αγορά και δεν πρόκειται να περιμένει την ολοκλήρωση των εργασιών στο κοίτασμα Jafurah. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πως θα αγοράσει μερίδιο στην εταιρεία MidOcean Energy, καταβάλλοντας 500 εκατομμύρια δολάρια.

Η MidOcean Energy δραστηριοποιείται στην αγορά LNG και αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την αγορά μεριδίων σε τέσσερις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αυστραλία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, είναι η πρώτη διεθνής επένδυσή της στον τομέα του LNG. Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα αγοράς και μεγαλύτερου μεριδίου στην MidOcean Energy, η οποία διευθύνεται από την EIG Global Energy Partners. H EIG Global Energy Partners είναι μία διεθνής εταιρεία ενέργειας που εδρεύει στις ΗΠΑ και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο από το 1982. Η MidOcean Energy ετοιμάζεται να αγοράσει και τον τομέα LNG της αυστραλιανής Origin Energy, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους στην Ασία. 

Δεν θα εκπλαγούμε καθόλου αν ακούσουμε σύντομα και άλλες παρόμοιες ειδήσεις σχετικά με επέκταση της Aramco στην παγκόσμια αγορά LNG. Οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Αμίν Νάσερ μας προετοιμάζουν εξάλλου για κάτι τέτοιο: «αναμένουμε ισχυρή αύξηση της ζήτησης για LNG καθώς ο κόσμος συνεχίζει το ταξίδι της ενεργειακής μετάβασης, με το φυσικό αέριο να είναι ζωτικής σημασίας και ως καύσιμο και ως πρώτη ύλη σε διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες. Πιστεύουμε πως το φυσικό αέριο θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ικανοποίηση των αυξανόμενων παγκοσμίων αναγκών για ασφαλή, εύκολα προσβάσιμη και πιο βιώσιμη (sustainable) ενέργεια».

Από τις δηλώσεις του Νάσερ και από τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύει τα χρήματά της η εταιρεία, είναι φανερό πως η Σαουδική Αραβία, μέσω της Aramco, προετοιμάζεται για την σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από το φυσικό αέριο και δεν σκοπεύει να χάσει χρόνο. Αν καταλαβαίνουμε καλά, σκοπός της είναι να αρχίσει να προσφέρει στους υπάρχοντες πελάτες της, οι οποίοι όλο και περισσότερο βρίσκονται στην Ασία, την υπηρεσία εφοδιασμού τους με LNG, αρχικά μέσα από τις διάφορες διεθνείς συνεργασίες που οικοδομεί αυτή την περίοδο και αργότερα και από την δική της παραγωγή φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας πελατών όταν αυτοί θα αρχίσουν σταδιακά να απομακρύνονται από το πετρέλαιο και να επικεντρώνονται πιο πολύ στο φυσικό αέριο.

Παρατηρώντας και άλλες κινήσεις του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όπως την ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (κυρίως ηλιακή), την συμμετοχή της σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων {όπως η Lucid (LCID NASDAQ) στην οποία συμμετέχει κατά 60%}, το σχέδιο για την ανέγερση εργοστασίου κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τις συζητήσεις με ευρωπαϊκές χώρες για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την χώρα προς την Ευρώπη, δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθούμε ποιο είναι το σχέδιο της ηγεσίας της χώρας: πολύ απλά, να παραμείνει μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές δυνάμεις του πλανήτη ακόμα και αν σταματήσει να πουλά το πετρέλαιό της.

Όσο αυτό το σχέδιο χρηματοδοτείται από τους Ευρωπαίους και άλλους καταναλωτές του πετρελαίου της, η Σαουδική Αραβία δεν έχει να φοβηθεί πολλά πράγματα. Αν βέβαια αποφασίσουμε να κάνουμε πραγματική οικονομία, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν. Ας μην ονειρευόμαστε όμως...