Μολονότι η υστέρηση του τραπεζικού κλάδου φαίνεται να «σκεπάζει» εν πολλοίς τη συνολική εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αποδόσεις έως +232% για μετοχές της πραγματικής οικονομίας από τα χαμηλά του Μαρτίου! Πρόκειται για αποδόσεις που – σε πολλές περιπτώσεις – όχι μόνο έχουν εξαλείψει τις πρότερες πιέσεις λόγω του σοκ από τον κορονοϊό, αλλά έχουν φέρει αρκετές μετοχές σε υψηλά έτους, ή υψηλά τελευταίων ετών.
Ο ευρύτερος τομέας ενέργειας, υποδομών και κατασκευών κυριαρχεί σ’ αυτές τις αποδόσεις, πιστοποιώντας ότι οι εν λόγω εταιρείες είναι στην αιχμή του ενδιαφέροντος των επενδυτών, με φόντο τα μεγάλα έργα που μένουν να υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.
Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς ο κλάδος των «πράσινων» μορφών ενέργειας έδειξε ανθεκτικότητα στην κρίση, κάτι που έλαβε χώρα σε όλη την Ευρώπη, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζει να είναι το κορυφαίο blue chip του 2020 με απόδοση 56%.
Η μετοχή της ΔΕΗ, προεξοφλώντας το γύρισμα της Επιχείρησης σε βιώσιμη λειτουργία, είναι κυρίαρχη σε όλο το Χ.Α. καθώς ενισχύεται από τα χαμηλά του Μαρτίου σε ποσοστό 232%! Παρά την άνοδό της όμως, η Επιχείρηση αποτιμάται μόλις 1,18 δισ. ευρώ στο ταμπλό του Χ.Α…
Η Ελλάκτωρ, έχει απόδοση 168% από τις 16 Μαρτίου 2020, ενώ αν ληφθούν υπόψη τα χαμηλά της 2ης Απριλίου όταν ο τίτλος έπεσε στα 0,5350 ευρώ, τότε το ράλι που καταγράφει φτάνει στο +184%. Η μετοχή της Μυτιληναίος έχει σταθερά καλή πορεία όλους τους τελευταίους μήνες, εν μέσω ανθεκτικών αποτελεσμάτων αλλά και ανάληψη σημαντικών έργων υποδομών και ενέργειας, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, από τα χαμηλά των 5,01 ευρώ που βρέθηκε στις 16 Μαρτίου, καταγράφει ράλι +91%.
Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται από τα χαμηλά του Μάρτη σε ποσοστό 106%, η μητρική ΓΕΚ Τέρνα κερδίζει 65% το ίδιο διάστημα, ενώ η Viohalco είναι στο +63%. Εξαιρετικές αποδόσεις υπάρχουν και στο χώρο του Mid Cap, με πρώτη τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης που έχοντας κάνει το άνοιγμα στις μάσκες, έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα 6μήνου, με τον τίτλο να κερδίζει 101% από το Μάρτη, ενώ στις 15 Οκτωβρίου έφτασε στα 2,88 ευρώ, που είναι νέα υψηλά σχεδόν τριών ετών.
Η εταιρεία Κρι Κρι με εξαιρετικά αποτελέσματα και αύξηση πωλήσεων μέσα στην κρίση του κορονοϊού σε Ελλάδα και εξωτερικό (το γιαούρτι έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο ως επιλογή υγιεινής διατροφής), ενισχύεται κατά 82% από τα χαμηλά του Μάρτη, φτάνοντας μάλιστα στις 9 Οκτωβρίου στα 6,56 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά! Σήμερα διαπραγματεύεται ελάχιστα πιο κάτω, στα 6,36 ευρώ.
Η μετοχή της Πλαίσιο που επίσης παρουσίασε ανθεκτικά αποτελέσματα 6μήνου καθώς είχε την ψηφιακή και τεχνολογική υποδομή για να υποστηρίξει όλες τις πωλήσεις και το δίκτυο ακόμη και τις ημέρες του δίμηνου lockdown, ενισχύεται σε ποσοστό 65% από το χαμηλό του Μάρτη.
Εξαιρετικό ντεμαράζ έχει κάνει η Intracom Holdings που την τελευταία διετία έχει βελτιώσει σημαντικά τη χρηματοοικονομική της εικόνα και βγαίνει με αξιώσεις στο εκ νέου στο επιχειρηματικό προσκήνιο, κερδίζει 131% από το Μάρτιο.
Η θυγατρική της Viohalco, Cenergy Holdings κερδίζει το ίδιο διάστημα 51,23%, ενώ ιλιγγιώδες είναι το ράλι της έτερης θυγατρικής, της ElvalHalcor που ενισχύεται από το Μάρτιο σε ποσοστό +149%! Οι εταιρείες του ομίλου, τόσο στους σωλήνες, όσο και στα καλώδια αλλά και στο αλουμίνιο και το χαλκό, αναλαμβάνουν μπαράζ σημαντικών έργων σε διεθνές επίπεδο, κάτι που αυξάνει το ανεκτέλεστο. Τέλος, ο τίτλος της Profile ενισχύεται σε ποσοστό 64% από τα χαμηλά του Μάρτη, ενώ ο τίτλος της Παπουτσάνης – που επίσης ευνοήθηκε τα μέγιστα από την πανδημία – κερδίζει 147%.
Καταφανής η υστέρηση των τραπεζών
Σ’ όλη αυτή την 7μηνη πορεία της αγοράς, ο τραπεζικός κλάδος υστέρησε, έχοντας απώλειες 17% από τα χαμηλά του Μάρτη. Η Alpha Bank είναι στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 33,33%, η Eurobank στο -15,26%, η Πειραιώς -6,56%, ενώ η Εθνική ενισχύεται κατά 5,81%. Την ίδια ώρα ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά μόλις 25,70% (όταν διεθνείς αγορές έχουν πολλαπλάσιο ράλι), ενώ ο FTSE 25 ενισχύεται μόλις κατά 20,17%. O Mid Cap βρίσκεται στο +32,36% από το Μάρτιο.