Πτώση κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, επιστρέφοντας σε αρνητικά πρόσημα μετά τις τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, που απέφεραν συνολικά κέρδη της τάξης του 20%, παρά την υπερψήφιση από το Κογκρέσο του πακέτου μέτρων ύψους 2 τρισ. για την στήριξη της οικονομίας και τον περιορισμό των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, μετά την ανοδική αντίδρασή των 1.300 μονάδων, κατέγραψε απώλειες 4,12% και διαμορφώθηκε στις 21.621 μονάδες, ενώ πτώση της τάξης του 3,37% σημειώνει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 2.541 μονάδες, με τους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας να οδηγούν τον δείκτη σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας πτώση 5,8% και 4,3% αντίστοιχα.
Τέλος, πτώση 3,79% κατέγραψε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που διαμορφώθηκε στις 7.502 μονάδες.
Στο ταμπλό, σημαντική πτώση άνω του 5% σημειώνουν οι μετοχές της Chevron και της Boeing.
Υπενθυμίζεται πως μετά τα χαμηλά 24 μηνών, που έπιασε ο δείκτης Dow Jones μετά το πέρας της συνεδρίασης της Δευτέρας όταν βρέθηκε κάτω από τις 20.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2017, ακολούθησε δυναμική αντίδραση με αποτέλεσμα να ανακτήσει ποσοστό 20% από τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, κυρίως εξαιτίας της συμφωνίας στήριξης της αμερικανικής οικονομίας μεταξύ Λευκού Οίκου και Γερουσίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων, ενώ η αγορά έμεινα ανεπηρέαστη και από την εκτόξευση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας που ανήλθαν κατά την τελευταία εβδομάδα στο αριθμό ρεκόρ των 3,23 εκατ.
ΗΠΑ: Πέρασε από το Κογκρέσο το «πακέτο στήριξης» 2 τρισ. δολαρίων
Ξεπεράστηκε το τελευταίο «εμπόδιο» για την έγκριση του μεγαλύτερου οικονομικού πακέτου στην ιστορία της χώρας, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε στην υπερψήφιση του.
Το σχέδιο 2 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού ενέκρινε ομόφωνα πρόσφατα και η Γερουσία αναμένει πια την υπογραφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το πακέτο μαμούθ προβλέπει την άμεση αποστολή εφάπαξ επιταγών της τάξης των 1,200 δολαρίων σε πολίτες που έχουν ετήσιο εισόδημα ως 75,000 δολάρια. Την ίδια ώρα τουλάχιστον 400 δις δολάρια θα πέσουν στην αγορά για τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν υποχρεούνται να πληρώσουν δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το πακέτο, θα υπάρξει άμεσα παροχή 25 δις δολαρίων στις αεροπορικές εταιρείες και 4 δις για τις μεταφορικές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Παράλληλα θα υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη όσων έχασαν την δουλειά τους στους τέσσερις μήνες αντί για τρεις, κάτι που ήταν βασικό αίτημα των Δημοκρατικών. Επιπρόσθετα, θα δοθούν τουλάχιστον 100 δις δολάρια άμεσα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, 75 δις περισσότερα από ότι αρχικά πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Σε χαμηλά 3ετίας το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ
Στο χαμηλότερο σημείο από το 2017 βρίσκεται και ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τον Μάρτιο υποχώρησε στις 89,1 μονάδες, υποχωρώντας 11,9 μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, την στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα διαμορφωθεί στις 90 μονάδες.
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που διενήργησε την έρευνα, πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του δείκτη τα τελευταία 50 χρόνια, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στις ανησυχίες σχετικά με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.
JP Morgan: «H συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία»
Ως ένα εξαιρετικά βίαιο αλλά ταχύτατο φαινόμενο περιγράφει την παγκόσμια ύφεση λόγω κορονοϊού σε έκθεσή της η JP Morgan, τονίζοντας ότι μπορεί να είναι η συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία καθώς πιθανολογείται ότι θα διαρκέσει μόνο δύο τρίμηνα.
Η έκθεση της JP Morgan με τίτλο «What the COVID-19 endgame might look like», την οποία περιλαμβάνει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο που εξέδωσε χθες ο ΣΕΒ, προβλέπει ύφεση για το πρώτο τρίμηνο -12% σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο -1%, ενώ το τρίτο τρίμηνο θα σημειωθεί εκρηκτική ανάπτυξη +19% και το τέταρτο τρίμηνο +4%. Στο σύνολο του 2020 η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,1%.
Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι -15% το πρώτο τρίμηνο, -22% το δεύτερο τρίμηνο, +45% το τρίτο τρίμηνο και +3,5% το τέταρτο τρίμηνο.
Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται -4% το πρώτο τρίμηνο, -14% το δεύτερο τρίμηνο, +8% το τρίτο τρίμηνο και +4% το τέταρτο τρίμηνο.
Νέες απώλειες για το αργό
Νέες απώλειες κατέγραψαν την Παρασκευή οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί κάτω από τα 25 δολάρια, ενώ πτώση άνω του 5% σημείωσε και το αμερικανικό αργό.
Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου του West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 5% ή κατά 1,14 δολάρια/βαρέλι και διαπραγματεύεται στα 21,46 δολάρια ανά βαρέλι.
Απώλειες που ξεπέρασαν το 7% σημειώνει το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου του ευρωπαϊκού Brent, το οποίο διαμορφώθηκε στα 24,54 δολάρια/βαρέλι, χάνοντας 1,84 δολάρια/βαρέλι.