Με αρνητικά πρόσημα διαπραγματεύονται και οι τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς η περαιτέρω ενίσχυση της απόδοσης των κρατικών τίτλων «στραγγαλίζει» τον τεχνολογικό κλάδο, αντισταθμίζοντας τα θετικά νέα από το μακροοικονομικό πεδίο με την πτώση ρεκόρ σε χαμηλό 52 ετών που κατέγραψαν οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 35.685 με απώλειες 0,4%, ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,3% και βρίσκεται στις 4.675 μονάδες, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις και διαπραγματεύεται στις 15.665 μονάδες με πτώση 0,7%.
Η ανανέωση της θητείας Πάουελ στο τιμόνι της Fed δείχνει να έχει εκληφθεί από την αγορά ως εντολή μεγαλύτερου περιορισμού του ρυθμού αγορών της τράπεζας και τελικά επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων της για να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, κάτι που έχει οδηγήσει σε σημαντική κλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ, τα οποία με τη σειρά τους πλήττουν τους αναπτυξιακούς τίτλους της τεχνολογίας.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της U.S. Bank Ρομπ Χέιγουορθ, «πρόκειται ξεκάθαρα για μία κατάσταση μετατόπισης χαρτοφυλακίου».
«Με την επιλογή Πάουελ, η αγορά εκτιμά ότι η κατεύθυνση είναι προς μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας, ανεξαρτήτως των κινδύνων της πανδημίας και των αυξανόμενων κρουσμάτων», εξηγεί ο ίδιος.
Στο πλαίσιο των μακροοικονομικών άλλωστε η ημέρα είχε θετικά νέα ειδικά από την αγορά εργασίας, καθώς ο αριθμός των νέων αιτήσεων για λήψη επιδόματος παρουσίασε εντυπωσιακή και έντονα μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 ετών.
Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκε στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 199.000, το πλέον χαμηλό που έχει καταγραφεί από τα μέσα του Νοεμβρίου του 1969.
Γενικότερα, ο εβδομαδιαίος αριθμός των αιτήσεων επιδόματος βρισκόταν σε καθοδική πορεία από τον Οκτώβριο, ωστόσο ο ρυθμός της μείωσης του είχε επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα καθώς πλησίαζε στο μεσοσταθμικό των 220.000 της εποχής προ της πανδημίας.
Παράλληλα, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά με ώθηση από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, χαμηλότερα όμως από την εκτίμηση των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε με ρυθμό 2,1% σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 2%, ωστόσο οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ανοδική αναθεώρηση στο 2,2%.