Το πόσο πιο χαμηλά μπορούν να βρεθούν οι τιμές του πετρελαίου, είναι σύμφωνα με το CNBC, εξελίσσεται σε φλέγον ερώτημα σήμερα, ειδικά μετά την άρνηση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) να μειώσει την παραγωγή,
Οι τιμές του αργού πετρελαίου συνεχίζουν την δραματική τους πτώση, καθώς τα futures αργού πετρελαίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονται κάτω από $40 το βαρέλι, ενώ τα futures του Brent περί τα $42 το βαρέλι και υποχώρησαν -μετά την απόφαση της Παρασκευής του ΟΠΕΚ να κρατήσει την παραγωγή σε περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα- κατά 4%.
Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο έχει χάσει περισσότερο από το 50% κατά τους τελευταίους 18 μήνες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται. Η επίδραση της τελευταίας συνεδρίασης του ΟΠΕΚ δείχνει ότι οι τιμές μπορεί να επιταχύνουν το φθινόπωρο, αλλά νομίζω ότι η κατεύθυνση είναι καθοδική» επισημαίνει ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CEF Holdings, Warren Gilman, στο CNBC.
«Αυτή η πτώση θα προέλθει από ένα συνδυασμό παραγόντων: Θα υπάρξουν γεωπολιτικά γεγονότα, θα υπάρξουν δημοσιονομικά γεγονότα, θα υπάρξουν διάφορα μεγέθη προσφοράς και ζήτησης, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πετρέλαιο οδεύει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι» πρόσθεσε,για να κλείσει την τοποθέτησή του «θα σπάσει τα 30 δολ οδεύοντας στα 20 δολ; Είναι μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα το 2016».
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές προβλέπουν μείωση της τιμής του πετρελαίου στα 20 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2016. Τα futures αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, διαπραγματεύονται σήμερα 7 Δεκεμβρίου, κάτω από 40 δολ το βαρέλι, ενώ τα futures του Brent στο Λονδίνο κυμαίνονται στα 42 δολ. Το πετρέλαιο έχασε 4% της τιμής του από τις 4 Δεκεμβρίου 2015, οπότε και ανακοινώθηκε η απόφαση του ΟΠΕΚ, ενώ τονίζεται πως έχει χάσει περίπου 50% της τιμής του κατά τους τελευταίους 18 μήνες.
«Η Σαουδική Αραβία έχει μεγάλη ικανότητα δανεισμού. Είτε θα πρέπει να υπερασπιστεί το νόμισμα είτε να δανειστεί αν χρειαστεί για να κερδίσει τα χαμένα κρατικά έσοδα, θα το κάνει και πιστεύω ότι έχει την ικανότητα να το κάνει αυτό για πολλά χρόνια ακόμη» είπε ο Gilman.
Η Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, αναμένει μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως το 2016, από την Σ. Αραβία, ως αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης της τιμής, γεγονός που, ίσως, συμβάλει στην ανάκαμψη της πετρελαϊκής αγοράς.
Κάποιοι παρατηρητές σύμφωνα με το δημοσίευμα πιστεύουν, ωστόσο, ότι το επίπεδο της παραγωγής του ΟΠΕΚ είναι σήμερα λιγότερο σημαντικό για τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου, επειδή έκρηξη της εξόδου από το καρτέλ θα συμπληρώσει τις περικοπές που γίνονται.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Vandana Hari, διευθυντή σύνταξης της Platts στην Ασία «Γιατί θα πρέπει να εξαρτάται από τον ΟΠΕΚ η μείωση της παραγωγής, όταν το πλεόνασμα της παραγωγής προέρχεται από όλο τον κόσμο»;