Γιατί η Barclays προτιμά γερμανικές μετοχές έναντι των γαλλικών
Shutterstock
Shutterstock
CNBC, Bloomberg

Γιατί η Barclays προτιμά γερμανικές μετοχές έναντι των γαλλικών

Τα γερμανικά blue-chip είναι περισσότερο υποσχόμενα από τα γαλλικά, ανέφερε η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης της Barclays σε σημείωμά της, τονίζοντας ότι η Γαλλία έχει αδύναμα «μακροπρόθεσμα θεμελιώδη δημοσιονομικά και αναπτυξιακά μεγέθη» και «διατρέχει κίνδυνο να πληγεί από τους εκδικητές της αγοράς ομολόγων».

Oι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα, με τη Γερμανία να επιβαρύνεται από τη συνεχιζόμενη ύφεση της μεταποίησης που την έχει μετατρέψει σε αναπτυξιακό βαρίδι του ευρωπαϊκού μπλοκ, ενώ η πολιτική σύγκρουση για τον προϋπολογισμό και τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική οδήγησαν στην κατάρρευση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ωστόσο, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει ανέβει σημαντικά υψηλότερα από της Γερμανίας φέτος, καθώς η πολιτική αστάθεια της χώρας έχει τρομάξει τις αγορές.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα πολιτικής αβεβαιότητας, δεδομένου του έντονα διχασμένου κοινοβουλίου της στο οποίο κανένα κόμμα ή παράταξη δεν έχει πλειοψηφία. Οι επενδυτές επίσης ανησυχούν σχετικά με το αν το Παρίσι θα καταφέρει να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος του και να αποφύγει τις περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής του ικανότητας.

Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Γαλλίας η S&P

Είναι γεγονός  ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ κέρδισε λίγο χρόνο στη μάχη του να περάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 ώστε να παραμείνει στην εξουσία, καθώς η S&P Global Ratings επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για το γαλλικό αξιόχρεο χθες Παρασκευή, και δεν προχώρησε σε περαιτέρω υποβάθμισή του.  

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ανέφερε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ανθεκτική παρά την πολιτική αβεβαιότητα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τα υψηλά ποσοστά αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα, τις υψηλές εξαγωγές και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση της S&P διατηρεί τη Γαλλία επτά βαθμίδες πάνω από το επίπεδο junk, στο AA-, στο ίδιο επίπεδο με την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβενία.

«Ο αυξανόμενος πολιτικός κατακερματισμός περιπλέκει ωστόσο τη δημοσιονομική διακυβέρνηση, καθώς καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την έγκριση ενός αξιόπιστου προϋπολογισμού για το 2025», έγραψε η S&P. «Παρόλα αυτά, η βασική μας προσδοκία είναι ότι οι γαλλικές αρχές θα προχωρήσουν με μια δημοσιονομική εξυγίανση που θα ανέρχεται σε λίγο κάτω από το 1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος ως μέρος ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου για τον μετριασμό των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων».

Η απόφαση της S&P δίνει μια ανάπαυλα για τη Γαλλία μετά την υποβάθμισή της από τον ίδιο οίκο τον περασμένο Μάιο. Ελάχιστες μέρες μετά από αυτήν, η χώρα βυθίστηκε σε μια παρατεταμένη πολιτική κρίση όταν ο Μακρόν κήρυξε πρόωρες εκλογές. Τον περασμένο μήνα, Fitch και Moody's έδωσαν αρνητικές αξιολογήσεις στη Γαλλία, υποβαθμίζοντας τις προοπτικές της. 

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ προσπαθεί να προωθήσει έναν προϋπολογισμό για το 2025 που θα επαναφέρει το έλλειμμα στο 5%, με παρεμβάσεις 60 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρει καθώς ο συνασπισμός της αριστεράς έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής ενώ οι βουλευτές της Μαρίν Λεπέν απειλούν να ενωθούν με την αριστερά και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Aύξηση του γαλλικού spread στις 100 μ.β. και πτώση του CAC 4%-5%, αν δεν  περάσει ο προϋπολογισμός

Αν τελικά, έστω και με υποχώρηση της κυβέρνησης Μπαρνιέ στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς, ο προϋπολογισμός εγκριθεί, «θα υπάρξει αναμφισβήτητα μια ανακούφιση, δεδομένου του υψηλού ασφάλιστρου κινδύνου που ενσωματώνεται σήμερα στα γαλλικά ομόλογα», καταλήγει η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης της Barclays, οδηγώντας σε επαναφορά του spread μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων από τις 84 μονάδες βάσης όπου βρίσκεται σήμερα στις 70-75 μονάδες βάσης όπου βρισκόταν τους προηγούμενους μήνες. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει τον χρηματιστηριακό δείκτη CAC μεταξύ 2% και 3%, είπαν.

Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση Μπαρνιέ δεν πέσει, το spread θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει έως και τις 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε πτώση του δείκτη CAC 4% ως 5%, προειδοποιεί η Barclays και "οι εκδικητές της αγοράς  ομολόγων πιθανότατα θα παρέμβουν ξεπουλώντας τα γαλλικά ομόλογα αν καταρρεύσει η κυβέρνηση" ή εάν ο προϋπολογισμός δεν περάσει.