Bloomberg: Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στις ΗΠΑ - Μόλις στο 0,4% το α΄ τρίμηνο
Shutterstock
Shutterstock

Bloomberg: Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στις ΗΠΑ - Μόλις στο 0,4% το α΄ τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία, που κατέγραψε το 2024 ισχυρή ανάπτυξη, έχασε την ορμή της το πρώτο τρίμηνο του 2025, λόγω της καταναλωτικής κόπωσης και της διόγκωσης του εμπορικού ελλείμματος που οφείλεται στο ότι οι εταιρείες έσπευσαν να αυξήσουν τις εισαγωγές αγαθών στα οποία είναι πιθανό να ανέβουν οι τιμές λόγω των δασμών του Αμερικανού προέδρου, κυρίως μάλιστα τις εισαγωγές αυτοκινήτων. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το ΑΕΠ α' τριμήνου αναμένεται να δείξουν ανάπτυξη 0,4%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τρία χρόνια. Δεδομένου ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, η στασιμότητα του ΑΕΠ ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσει τις ανησυχίες της Wall Street για τον κίνδυνο ύφεσης. 

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο ρυθμός προσλήψεων λίγο έχει επιβραδυνθεί και δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένες απολύσεις. Την ερχόμενη Παρασκευή θα δημοσιευτούν τα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση και προβλέπεται να δείξουν ότι δημιουργήθηκαν 130.000 θέσεις εργασίας - περίπου 100.000 λιγότερες από την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του Μαρτίου. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να διατηρηθεί στο 4,2%.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη θα αποτελέσουν την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, και θα είναι ενδεικτικά του αντίκτυπου των δασμών και της ευρύτερης  εμπορικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ, ενόψει του πολύ μεγαλύτερου κύματος δασμών που ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου.

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό - κυρίως εμπορικά αεροσκάφη - μπορεί να αποτελέσουν ένα φωτεινό σημείο που θα συνεισφέρει θετικά στο ΑΕΠ. Ωστόσο, οι εταιρείες έκτοτε γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικές σχετικά με τις δαπάνες τους, καθώς περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους δασμούς, τις εμπορικές συμφωνίες και τη φορολογική πολιτική.

Η τελευταία μηνιαία έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg έδειξε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά λιγότερο από 1% σε καθένα από τα πρώτα τρία τρίμηνα του τρέχοντος έτους και ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα μειώνονται. Οι καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους έχουν ανησυχήσει για την ασφάλεια της εργασίας τους, φαίνεται να περιορίζουν επίσης τις αγορές τους.

Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, εξαιρουμένων τροφίμων και καυσίμων, που είναι ο δείκτης για τον δομικό πληθωρισμό που παρακολουθεί η Fed προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6% σε ετήσια βάση, που θα είναι η μικρότερη ετήσια αύξησή του από τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο η Fed που συνεδριάζει στις 6 - 7 Μαΐου, μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, δεν έχει εκπέμψει μέχρι στιγμής ότι έχει την πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια.