Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, ειδικά μετά την ενημέρωση του επικεφαλής επιδημιολόγου των ΗΠΑ Δρ. Φάουτσι στη Γερουσία, ο οποίος προειδοποίησε για τις «πολύ σοβαρές» επιπτώσεις μιας πρόωρης επανεκκίνησης της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που μέχρι τα μισά της συνεδρίασης κινούταν με μικρά κέρδη μετά την ενημέρωση Φάουτσι πέρασε σε αρνητικό πρόσημο, με τις απώλειές του να κλιμακώνονται προς το κλείσιμο και το καμπανάκι της λήξης να τον βρίσκει στο -1,89% και τις 23.764 μονάδες, έχοντας χάσει 457 μονάδες.
Σε παρόμοιους ρυθμούς κινήθηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον διευρυμένο S&P 500 να κλείνει στις 2.870 με πτώση 2,05%, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που διέκοψε το κερδοφόρο σερί έξι διαδοχικών συνεδριάσεων ολοκληρώνοντας στις 9.002 μονάδες με απώλειες 2.06%.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην άρση των περιοριστικών μέτρων που έβαλαν σε «πάγο» την οικονομία των ΗΠΑ προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, με ολοένα και περισσότερες πολιτείες να υλοποιούν την έξοδό τους από το lockdown, ωστόσο ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι καταθέτοντας στη Γερουσία έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου.
«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές», εάν μια πολιτεία, μια πόλη, μια περιοχή αποφασίσουν να ανοίξουν την οικονομία χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις, κυρίως χωρίς να έχει καταγραφεί για ένα διάστημα 14 ημερών υποχώρηση της επιδημίας, είπε ο Άντονι Φάουτσι, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας.
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος επισήμανε ακόμα ότι ο απολογισμός στις ΗΠΑ, την πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού με περισσότερους από 80.000 νεκρούς και 1,3 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι «πιθανόν υψηλότερος» από τα επίσημα στοιχεία, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τους ανθρώπους που πέθαναν στα σπίτια τους.
Στα υπόλοιπα επενδυτικά νέα, ανοδικά κινήθηκαν εκ νέου σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με το WTI να ενισχύεται κατά άνω του 6%. καθώς οι επενδυτές αποτιμούν θετικά την περαιτέρω μείωση της παραγωγής αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Σαουδική Αραβία.
Τέλος, νωρίτερα σήμερα η διστακτικότητα είχε κυριαρχήσει στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών αγορών. με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, καθώς οι χώρες της Γηραιάς ηπείρου βγαίνουν σταδιακά από το lockdown, αίροντας την πλειοψηφία των μέτρων περιορισμού που είχαν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Μαρτίου.