Το CTFC των ΗΠΑ, ερευνά την πρώτη χειραγώγηση στο χώρο των cryptos

Το CTFC των ΗΠΑ, ερευνά την πρώτη χειραγώγηση στο χώρο των cryptos

Στην εποχή του διαδικτύου, της διαφάνειας των αγορών και της άφθονης ενημέρωσης, δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για τη συμμετοχή τους στις χρηματιστηριακές αγορές. Είναι γεγονός, ότι σήμερα η επενδυτική κοινότητα έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει άμεσα για το παραμικρό γεγονός που μπορεί να αφορά μια μετοχή, ένα ομόλογο, ένα νόμισμα ή ένα εμπόρευμα. Η  κατοχή γνώσης και πληροφόρησης, αποτελεί το μεγάλο όπλο των επενδυτών του σήμερα.

Όμως πνευματικά  και ψυχολογικά, οι παίκτες των χρηματιστηρίων ακολουθούν διαχρονικά τον έναν και μοναδικό κύκλο εναλλαγής συναισθημάτων, που απενεργοποιεί τη λογική και αφοπλίζει τα αυστηρά επενδυτικά κριτήρια. Έτσι, οι επενδυτές συχνά πέφτουν θύματα επιτήδειων. 

H πρόσφατη κίνηση του Commodity Futures Trading Commission (CFTC) των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία διώκονται δυο ιδιώτες για χειραγώγηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων και για την υιοθέτηση της γνωστής πρακτικής του «pump and dump scheme», ήρθε να ταράξει έστω και οριακά τα ήρεμα νερά της απληστίας, πάνω στα οποία ταξιδεύουν όλα τα περιουσιακά και επενδυτικά προϊόντα σήμερα. 

Το CFTC, εντόπισε δυο ιδιώτες που ακολούθησαν την κλασσική χρηματιστηριακή μέθοδο της χειραγώγησης, του φουσκώματος και της κατάρρευσης. Μια μέθοδο που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα, μέχρι και οι περιθωριακοί «παπατζήδες» της πλατείας Ομονοίας.

Οι δύο συνεργάτες σε ανύποπτο χρόνο και αποφεύγοντας να κινήσουν υποψίες ή να δημιουργήσουν εντυπώσεις αγόρασαν μεγάλες ποσότητες από κρυπτονομίσματα κυρίως verge (XVG), dogecoin (DOGE) και reddcoin (RDD).

Ακολούθως, μέσα από επίσημη αρθρογραφία, από εικονικούς λογαριασμούς στα social media, στα chat rooms και στα σχετικά groups, προέβησαν σε ένα προμοτάρισμα των XVG, DOGE και RDD, υποσχόμενοι  μακροχρόνια κέρδη αντίστοιχα του bitcoin. Με αυτό τον τρόπο προέτρεψαν πολλούς αδαείς traders να αγοράσουν, ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι να ρευστοποιήσουν απρόσκοπτα τις θέσεις τους.

Το CFTC, στη δίωξη που άσκησε, ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι, εξαπάτησαν «αθώους ανθρώπους, προσπαθώντας να τους κλέψουν τα σκληρά δουλεμένα χρήματα τους», χρησιμοποιώντας την έκφραση «hard-earned money».

Αυτό το μικρό παράδειγμα χειραγώγησης, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο απέφερε $2 εκατ. στους δυο κατηγορούμενους, δείχνει το πόσο ευάλωτο είναι το επενδυτικό κοινό, απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

Τα ήθη και τα έθιμα στις χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν αμετάβλητα στο πέρασμα του χρόνου. Και ειδικά σήμερα που ο καθένας έχει στο κινητό τηλέφωνο του τη δυνατότητα να «περάσει» μια χρηματιστηριακή εντολή, με την ίδια ευκολία, που παίζει ένα παιχνίδι, ή που γράφει ένα tweet, ή που συντάσσει ένα μήνυμα στο whatsapp, οι πιθανότητες να πέσει κάποιος θύμα χειραγώγησης αυξάνονται εκθετικά.

Ας αναλογιστούμε τις πιθανότητες χειραγώγησης, που μπορεί να κρύβονται πίσω από τις ηχηρές και θριαμβευτικές ανακοινώσεις μεγάλων funds και επενδυτικών οίκων, περί μελλοντικών αγορών bitcoins. O άγραφος νόμος των χρηματιστηρίων λέει ότι «οι κινήσεις στο χρηματιστήριο δεν προαναγγέλλονται». Και αυτό είναι λογικό.

Διότι αν ένα fund ανακοινώσει ότι θα αγοράσει την Α μετοχή, τότε όχι μόνο οι πωλητές θα περιμένουν να πωλήσουν σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά θα εμφανιστούν εμβόλιμα χιλιάδες αγοραστές για να αγοράσουν πρώτοι, ακολουθώντας τη λογική του «front running». Επίσης, αν ένα fund ανακοινώσει ότι θα πωλήσει τη Β μετοχή, τότε πριν από αυτό θα κινηθούν όλοι οι «σορτάκηδες», πυροδοτώντας αυτόματα την πτώση της μετοχής.