Η κλιμάκωση των δυσμενών ειδήσεων και απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία αναφορικά με τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό που θα επιφέρει ισχυρό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα, αλλά και η υποβάθμιση προοπτικών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη Moody’s, έφερε διεύρυνση πιέσεων στο ΧΑ.
Ο αμερικανικός οίκος Moody’s επικαλείται τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, στις επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ δεν αποκλείει και αύξηση των επισφαλών δανείων. Ο οίκος εκτιμά συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας λόγω του ιού, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ ισχυρό πλήγμα θα φέρουν στον τουρισμό οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
Αρνητικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία κάνει και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, που σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πληγεί πολύ περισσότερο καθώς εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, αλλά και τη ναυτιλία και τις μεταφορές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού. Παράλληλα, η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας την καθιστά πιο ευάλωτη στην κρίση, καθώς – όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, διαθέτει μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν πλέον έως 2,30%, οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο αυξήθηκαν, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο. Αφορμή για τη διόρθωση σήμερα τόσο στους ασιατικούς δείκτες όσο και στους ευρωπαϊκούς που υποχωρούν έως 1,85% είναι οι δυσμενείς εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει για τη χειρότερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κατέλθει στις 610 μονάδες με απώλειες 2,75%, κινούμενος όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά, ενώ έφτασε έως το -3,45%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 43 εκατ. ευρώ, που για Μ. Τρίτη δεν είναι χαμηλή επίδοση, ενώ χθες θυμίσουμε ο τζίρος έφτασε στα 50,9 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.477 μονάδες με πτώση – διόρθωση 3,29%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 345 μονάδες με πτώση 6,29%. Στις τράπεζες, πτώση από 5% έως 7% έχουν και οι τέσσερις συστημικές, ενώ μικρότερες είναι οι πιέσεις στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, που έτσι κι αλλιώς προέρχονται από σημαντικό ράλι αντίδρασης που φτάνει έως το 85% το τελευταίο πενθήμερο.
Στο χώρο του Mid Cap, η Τεχνική Ολυμπιακή μετά το +30% χθες, σήμερα έφτασε έως το +26,45% ενώ πλέον ενισχύεται κατά 3,79%, καθώς «κλειδώνει» η συμφωνία της οικογένειας Στέγγου με τον επιχειρηματία Σαββίδη για την πώληση του Πόρτο Καρράς. Απώλειες στο μεσαίο χώρο σημειώνουν και οι MIG, Intrakat, Attica Bank, Intracom Holdings, Πλαίσιο, Quest Συμμετοχών, Κρι Κρι, Κέκροπας, Profile, Cenergy Holdings και ΟΛΘ. Στο σύνολο της αγοράς, 30 μετοχές ενισχύονται έναντι 72 που υποχωρούν.