Η φαιδρή πλευρά μιας τραγικής ιστορίας

Η φαιδρή πλευρά μιας τραγικής ιστορίας

Παίρνει και φαιδρή χροιά της η παραίτηση του αντιπροέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστου Παπαδημητρίου. Παραιτήθηκε γιατί ενοχλήθηκε, λέει, επειδή κατηγορήθηκε πως παλινωδεί, όταν δυο κορυφαία πανεπιστήμια τα οποία επικαλέστηκε η ομάδα διερεύνησης ανακάλεσαν την στήριξή τους στο πόρισμα.

Η ευαισθησία του «πληγώθηκε» προφανώς από μια δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε «ως προς την πυρόσφαιρα, ο κ. Παπαδημητρίου τοποθετήθηκε με έναν τρόπο που δεν τον λες συνεκτικό τις τελευταίες ημέρες, πέφτοντας σε παλινωδίες».

Τον πείραξαν οι «παλινωδίες!». Μα δεν είχε τη βασική ευθύνη του αλαλούμ που επικράτησε μετά το «άδειασμα» από τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας;

Ερευνητής από το πανεπιστήμιο της Γάνδης διέψευσε ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν σύμφωνα με τους οποίους το ίδρυμα είχε καταλήξει «σε ακριβή συμπεράσματα» για τα αίτια της φωτιάς μετά τη σύγκρουση των τρένων, και ότι οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ύπαρξης τουλάχιστον 3,5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού.

Συγκεκριμένα ο ερευνητής Γεώργιος Μαραγκός δήλωσε στα Ellinika Hoaxes ότι «οι ισχυρισμοί των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων είναι εξαιρετικά παραπλανητικοί αβάσιμοι». Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Το μοναδικό τους καθήκον περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης σε προσομοιώσεις που τους έστειλε ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων Κ. Λακαφώσης. Και συμπλήρωσε ότι «δεν εγκρίνουν τα πορίσματα των προσομοιώσεων όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του πανεπιστημίου στο εν λόγω πόρισμα». Παράλληλα δηλώνουν ότι «δεν συμμετείχαμε στη σύνταξη του πορίσματος κι παρατηρούμε ότι οι εκθέσεις μας δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό».

Από την πλευρά του ο Λακαφώσης που έστειλε τις παραμέτρους μοντελοποίησης στη Γάνδη, δήλωσε ότι ο ίδιος ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ τον προσέγγισε και του ζήτησε τις προσομοιώσεις του.

Πέραν της Γάνδης, και το πανεπιστήμιο της Πίζας ζήτησε να τροποποιηθεί το πόρισμα και να αφαιρεθούν από το πόρισμα οι αναφορές στο πανεπιστήμιο.

Το απλό τηλεφώνημα που έκαναν τα Hoaxes θα μπορούσε να το είχε κάνει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στα δύο πανεπιστήμια και να μην βρεθεί προ απροόπτου, έκπληκτος και εκτεθειμένος.

Επίσης, ήταν υποχωρητικός ο κ. Παπαδημητρίου, όταν υπέκυψε, όπως είπε, στον εκβιασμό του μέλους της Επιτροπής Διερεύνησης και νούμερου δύο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων κ. Μπαρτ Ακού. Ο εν λόγω εκβίασε ότι αν δεν έβγαινε τώρα το πόρισμα θα έκανε προσωπική συνέντευξη να καταγγείλει τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ για απόκρυψη.

Και εδώ υπεισέρχονται αναπόδεικτες υποψίες, εάν ο Ακού ήταν σκοπίμως ευνοϊκά διακείμενος στην εκδοχή του εύφλεκτου παράνομου φορτίου, για να μην ενοχοποιηθούν τα έλαια σιλικόνης, κάτι που θα δημιουργούσε προβληματισμούς για τα τρένα όλης της Ευρώπης.

Αλλά αφού εκβίασε ο Βέλγος, γιατί δεν έκανε το ίδιο ο Παπαδημητρίου, να βγει να ενημερώσει τον λαό για τους λόγους που αντιτίθεται στην πρόωρη δημοσίευση, ειδικά για την πιθανολόγηση των αιτιών της πυρόσφαιρας, καθώς δεν υπήρχε πιστοποίηση αυτών από ανώτατο επιστημονικό ίδρυμα εγνωσμένου κύρους, την οποία έκρινε αναγκαία προκειμένου να δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα;

Έχει δίκιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν λέει πως «γεννώνται πολύ σοβαρά ερωτήματα για την συμπεριφορά του κ. Παπαδημητρίου», και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κυρανάκης όταν λέει πως η εικόνα των αντιφάσεων πλήττει την αξιοπιστία του «Οργανισμού». Πλήττεται όμως και η εικόνα της κυβέρνησης.

Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είναι ανεξάρτητη Αρχή. Είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και εποπτεύεται από τον ίδιο τον υπουργό. Και είναι ο πρώην υπουργός Σταϊκούρας που επέλεξε τον κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι δικηγόρος, στερούμενος επιστημονικών τεχνικών γνώσεων.

Ο Κυρανάκης δήλωσε επίσης ότι «το επόμενο διάστημα θα ζητηθούν διευκρινήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, τόσο για τις επίσημες συμφωνίες όσο και για τα παραδοτέα από τα ξένα πανεπιστήμια». Πολύ αργά, αφού πλέον η εικόνα του Οργανισμού έχει διαβρωθεί από την έλλειψη σοβαρότητας. Για «μπάχαλο» έκανε λόγο και ο ίδιος ο Κυρανάκης.

Η αντιπολίτευση λογικό ήταν να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την υπόθεση. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ όμως, Κ. Τσουκαλάς, υπερέβαλλε εαυτόν. Ισχυρίστηκε ότι ο Μητσοτάκης ξεκίνησε την συνωμοσιολογία για το εύφλεκτο υλικό! Όπως είπε «Μετά τον κ. Βελόπουλο, ποιος άλλος πολιτικός ξεκίνησε την συζήτηση για το εύφλεκτο υλικό; Ο κ. Πρωθυπουργός στον Σρόιτερ»!

Παράλληλα αύριο η Μαρία Καρυστιανού θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Με ανάρτησή της εστιάζει κυρίως στην πυρόσφαιρα. Δεδομένος ο σεβασμός και η συμπόνια σε κάθε γονιό που χάνει το παιδί του, αλλά δημιουργεί απορία η έμφαση στην πυρόσφαιρα.

Με υπολογισμούς Λακαφώση όπως γράψαμε και χθες, ακόμη και να υπήρχε καύσιμη ύλη, αυτή δεν θα υπερέβαινε σε αξία τις 5-6 χιλιάδες ευρώ. Είναι ποσό, το οποίο θα έκρυβε η όποια κυβέρνηση, δεχόμενη να υποστεί τέτοιο πολιτικό κόστος;

Αντιθέτως, δεν δίδεται σημασία στο πρωτεύον. Είτε υπήρχε καύσιμη ύλη είτε όχι, αυτή ενεργοποιήθηκε από την σύγκρουση. Και η σύγκρουση έγινε γιατί τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.