Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πραγματοποιώντας μόλις την 7η πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες 32 που έχουν γίνει από τις 17 Ιανουαρίου, το ελληνικό χρηματιστήριο διόρθωσε σήμερα ύστερα από το ανοδικό κρεσέντο όλων των προηγούμενων ημερών, όμως κράτησε – έστω και οριακά – τις 700 μονάδες. Ήταν μια διόρθωση απολύτως θεμιτή και φυσιολογική δεδομένου ότι η αγορά είχε υπερ-φορτώσει τεχνικά, οδηγώντας σε υπερβολή δείκτες και μετοχές.
Θυμίζουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει έξι διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, κάτι που έχει να γίνει από τον Απρίλιο του 2013, ήτοι έξι χρόνια πίσω, ενώ μετά το ράλι του Φεβρουαρίου, η αγορά είχε ήδη μπει σε υπεραγορασμένες ζώνες, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.
Μένει να δούμε αν και κατά πόσο θα συνεχιστεί η διόρθωση αύριο ή την Τετάρτη, ή αν το «άγχος» των long και η επανατοποθέτηση της κερδισμένης ρευστότητας οδηγήσει άμεσα υψηλότερα, αναβάλλοντας το (μεγαλύτερο) «γύρισμα» για αργότερα.
Πάντως, περιθώρια για περαιτέρω αποφόρτιση υπάρχουν, ενώ σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, έσχατο σημείο διόρθωσης είναι η περιοχή του κινητού μέσου 200 ημερών, ήτοι η περιοχή πέριξ των 690 μονάδων.
Το θετικό είναι πως η σημερινή διόρθωση έγινε με κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών που κατήλθε στα 46,20 εκατ. ευρώ, έναντι 109,46 εκατ. ευρώ της Παρασκευής (που όμως είχε το 35% σε πακέτα) και 81,6 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας.
Η μείωση του τζίρου, σε πτωτική συνεδρίαση, μαρτυρά πως διαθέσεις ξεπουλήματος και «σηκώματος» ρευστότητας δεν υπάρχουν. Τέτοιες διορθώσεις λοιπόν, είναι υπέρ των... long, βοηθούν περισσότερους να μπουν στην αγορά ενώ επαναφορτίζουν τη δυναμική.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 704,21 μονάδες με πτώση 1,18%, παρ'' ότι στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης έφτασε έως το υψηλό των 723,37 μονάδων όταν κέρδιζε περί το 1,50%, ενώ στο χαμηλό ημέρας – λίγο πριν το κλείσιμο – βρέθηκε στις 701,97 μονάδες (-1,49%).
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.832,79 μονάδες με πτώση 1,09%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.137,75 μονάδες με άνοδο 0,29%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 531,52 μονάδες με πτώση – διόρθωση 3,14%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παρά την πτώση στο Γ.Δ., στον FTSE 25 και στις τράπεζες, στο σύνολο της αγοράς υπήρξε σχετική ισορροπία, με 43 ανοδικές μετοχές και 55 πτωτικές. Αυτό σημαίνει πως συνεχίστηκε κάποια κινητικότητα σε μεσαίο και μικρότερο χώρο.
Πολύ αυξημένη ήταν η διακύμανση σήμερα των τραπεζικών μετοχών με την Πειραιώς να έχει ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία «διαδρομή» 17,25%, η Attica Bank είχε διακύμανση 14,30% και η Εθνική 9,94%. Η Πειραιώς ύστερα από ράλι 116% το Φεβρουάριο εύλογα έβγαλε διόρθωση υποχωρώντας κατά 5,88% ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά να κερδίζει 8,78%.
Η Εθνική υποχώρησε κατά 3,89% ενώ κέρδιζε έως 4,97%, η Alpha Bank διόρθωσε σε ποσοστό 2,71% ενώ ενισχύονταν έως 4,86% και η Eurobank που έφτασε έως το +4,65% έκλεισε με πτώση 2,55%.
Στον ευρύτερο Large Cap, στήριγμα στο Γ.Δ. στη διακράτηση των 700 μονάδων έδωσαν οι Coca Cola HBC, Jumbo, Motor Oil, Τιτάν, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ, ενώ υποχώρησαν οι ΔΕΗ (-4,37%), Ελλάκτωρ (-3,86%) καθώς και οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Grivalia Properties, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, ΕΛΠΕ κ.λπ.
Στο μεσαίο χώρο, η Attica Bank συνέχισε το ράλι της καθώς μετά το +28% της Παρασκευής σήμερα ενισχύθηκε κατά 8,47% με όγκο υψηλότερο των 3 εκατ. τεμαχίων. Ανοδικά έκλεισαν και οι Cenergy Holdings, Intalot, Πλαστικά Θράκης και Ικτίνος, ενώ εντυπωσιακό ήταν το άδειασμα στην J&P Άβαξ που παρ'' ότι κέρδιζε άνω του 12% ενδοσυνεδριακά, έκλεισε με πτώση 0,86%.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα με όγκους (για τα δεδομένα του χώρου) και κέρδη έδειξαν μετοχές όπως Δομική Κρήτης, Ευρωσύμβουλοι, Κλωστ. Ναυπάκτου, Μινέρβα, Attica Συμμετοχών, Αλουμύλ, ΑΝΕΚ, Μύλοι Λούλοι, Revoil και Newsphone. Στον αντίποδα, υποχώρησαν μετοχές όπως Lavipharm, Επίλεκτος, Λεβεντέρης, Κορδέλλου, Μαθιός, Ιατρικό Αθηνών, Inform Λύκος, Σελόντα και Κρέτα Φαρμ.