Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν προειδοποίησαν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο περιορισμός στις εξαγωγές των μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται στην Τεχνητή Νοημοσύνη - μεταξύ άλλων σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες - δεν είναι προς το εμπορικό συμφέρον ή το συμφέρον ασφαλείας των ΗΠΑ.
«Είναι επίσης προς το οικονομικό συμφέρον και το συμφέρον ασφαλείας των ΗΠΑ να αγοράζει η ΕΕ προηγμένα τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης από τις [ΗΠΑ] χωρίς περιορισμούς», ανέφεραν η επικεφαλής της Κομισιόν για την τεχνολογία και την ασφάλεια Χένα Βιρκούνεν και ο επικεφαλής εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς σε δήλωσή τους αργά τη Δευτέρα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενίσχυσε τη Δευτέρα τις προσπάθειές της να εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας στην προηγμένη υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, λόγω της ανησυχίας ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά ή να καταλήξει σε στρατιωτικά συστήματα.
«Είναι ουσιώδες να μην μεταφέρουμε εκτός ΗΠΑ αυτή τη σημαντική τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη του κόσμου να κινείται σε αμερικανικές ράγες», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τα μέτρα, οι πωλήσεις μικροτσίπ των Ηνωμένων Πολιτειών σε «18 βασικούς συμμάχους και εταίρους» θα είναι απεριόριστες. Εννέα χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο: Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Ισπανία και Σουηδία.
Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες ίσως να δουν πλαφόν και περιορισμούς στον αριθμό των τσιπ ΤΝ που μπορούν να αγοράσουν.
Η ΕΕ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης από εταιρείες όπως η Nvidia, ο κορυφαίος σχεδιαστής τσιπ στον κόσμο. Αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια τεχνολογίας τροφοδοτούν την έκρηξη των chatbots AI, όπως το ChatGPT, καθώς και άλλες τεχνολογίες αιχμής AI, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους υπερυπολογιστές που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων AI από ερευνητές ή νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ προέτρεψαν τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τις εξαγωγές χωρίς περιορισμούς για τις επηρεαζόμενες χώρες της ΕΕ.
«Έχουμε ήδη μοιραστεί τις ανησυχίες μας με την τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ και προσβλέπουμε σε εποικοδομητική συνεργασία με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσαν οι Βιρκούνεν και Σέφτσοβιτς.