Για πολλά φημίζεται η Νέα Υόρκη, σίγουρα, όμως, ξεχωρίζει για τους εντυπωσιακούς της ουρανοξύστες. Αν συμπληρώσουμε το ανθρώπινο στοιχείο, εκεί μέσα μεσουρανούν οι χρηματιστές. Ο Τοντ Μόρλεϊ, συνιδρυτής της Τράπεζας «Guggenheim Partners» κι από τους πιο δραστήριους της γενιάς του, ανακοίνωσε στο Bloomberg Markets το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός μουσείου αφιερωμένου στα NFTs, σε ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της πόλης: σε έναν πύργο ύψους 1.428 μέτρων που έχει στα πόδια του το Central park (111 West 57th Str.), μόλις τέσσερα τετράγωνα από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
Το αρχιτεκτόνημα των 84 ορόφων, που ήδη είναι γνωστό ως ο «πιο λεπτός πύργος» του κόσμου, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Στην κορυφή του πρόκειται να επενδυθεί με τερακότα, γυαλί και μπρούτζο, παραπέμποντας στα περίτεχνα κτίρια της αρτ ντεκό αισθητικής.
Με αυτή την ξεχωριστή πινελιά, ο ιδρυτής του νέου μουσείου αποκάλυψε ότι ο θεατής θα απολαμβάνει μία πρωτόγνωρη ψηφιακή θέαση, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. Εκεί, όμως, σημείωσε ότι θα εδρεύει και η εταιρεία του «Overline», η οποία προωθεί ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών δικτύων blockchain.
«Είναι το ιδανικό μέρος, ένα συμβολικό τοπόσημο της τεχνολογίας, που θα υπηρετεί και θα διαδίδει τις νέες εφαρμογές της», δήλωσε ο εμπνευστής του εγχειρήματος, που φαίνεται απολύτως συντονισμένος με τη λογική του δικτύου.
«Αυτό το κτίριο μπορεί να συνδέει τους πάντες στη Νέα Υόρκη για ασύρματες εμπορικές συναλλαγές, ασύρματες crypto συναλλαγές κι ασύρματη επικοινωνία».
Το ερώτημα που εύλογα μπορεί να τεθεί είναι γιατί χρειαζόμαστε ένα «φυσικό» μουσείο για την ψηφιακή τέχνη; «Το προτεινόμενο μουσείο NFT προορίζεται ως διαφημιστικός «κράχτης», τόσο για την ανάπτυξη των ακινήτων στο κτιριακό συγκρότημα όσο και για τη λειτουργία της εταιρείας Overline» απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Μόρλεϊ, που στο μυαλό του δεν έχει μόνο τη λογική του πολιτιστικού προϊόντος, αλλά πώς να προσελκύσει την αγορά στον κόσμο των NFTs κι επακόλουθα στις προσωπικές του βλέψεις.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο επενδυτικός όμιλος του τραπεζίτη και το περίφημο Μουσείο Guggenheim σχετίζονται με την ίδια οικογενειακή περιουσία, αλλά δεν συνδέονται άμεσα. Επομένως, το νεοσύστατο μουσείο που δεν έχει ακόμη όνομα, δε φαίνεται να έχει σχέση με το διάσημο Γκούγκενχαϊμ.
Ο Μόρλεϊ επισημαίνει με έμφαση τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του μουσείου, υπογραμμίζοντας ότι θα στεγάζεται στο τρίτο ψηλότερο κτίριο στη Νέα Υόρκη, μετά το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στο Μανχάταν και τον κοντινό Πύργο του Central Park. Όλα αυτά, όμως, έχουν λίγη σημασία αν η ίδρυση του μουσείου δεν απαντά στην αναγκαιότητά του.
Όταν μάλιστα συνδέεται με ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, μπορεί ακόμη και να πλήξει το κύρος των NFTs, σε αυτά τα πρώτα κι αβέβαια βήματα της αναπτυσσόμενης crypto τέχνης.