Παρουσιάστηκε χθες το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο αποτελεί τον οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκριμένων Ενεργειακών και Κλιματικών Στόχων έως το έτος 2030. Το πλάνο προβλέπει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% και αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο 80% του μίγματος ενέργειας έως το 2030. Για να επιτευχθεί τέτοια δυναμικότητα το πλάνο προβλέπει την εγκατάσταση 28GW σε ΑΠΕ (έναντι 19GW) του προηγούμενου πλάνου) ενώ στα αρχικά 3GW έχουν προστεθεί άλλα 5GW ανεβάζοντας του συνολικούς σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας. Από τους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας τα 2,5GW αφορούν έργα αντλησιοταμίευσης ενώ η συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα στις off-shore ΑΠΕ προσεγγίζει τα 2,7GW με στόχο να φθάσει τα 17GW το 2050.
Κοιτάζοντας το μέγεθος των έργων που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε 7 χρόνια γίνεται αντιληπτό ότι η προσέγγιση έγινε από το τέλος προς την αρχή. Η εκπόνηση του σχεδίου έλαβε πρώτα υπόψη της το που θέλουμε να βρισκόμαστε από πλευράς ρύπων και εν συνεχεία πάνω σε αυτή την υπόθεση αναλύθηκε το δυναμικό που απαιτείται για την επάρκεια του συστήματος.
Αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022 οι εγκατεστημένες ΑΠΕ (9,9GW) στο σύστημα είναι κάτι λιγότερο από 10GW αντιλαμβάνεται ότι το έργο της ενεργειακής μετάβασης είναι ακόμα στην αρχή. Με ορίζοντα ως το 2050 η διαδρομή που πρέπει να διανυθεί για να προσεγγιστούν οι στόχοι έχει ακόμα μπροστά της τετραπλάσιου μεγέθους δυναμικότητα σε ΑΠΕ.
Επιστρέφοντος στο «ορατό 2030» το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του πλάνου είναι 30 δις ευρώ. Παράλληλα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές των δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ) ενώ η ευστάθεια του δικτύου θα εξαρτηθεί και από την ύπαρξη των συμβατικών μονάδων βάσης για τις οποίες ήδη υλοποιούνται επενδύσεις από τέσσερις μεγάλους ομίλους.
Οι παίκτες σε αυτή την αγορά είναι περίπου δεδομένοι και αναγνωρίσιμοι και οι περισσότεροι -ευτυχώς- ακόμα εισηγμένοι. Δεν μιλάμε απλώς για μια μετάβαση αλλά για μια εντελώς νέα πραγματικότητα στην ενέργεια που βρίσκεται σε ένα στάδιο ανάλογο της έλευσης της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Ο τομέας των ΑΠΕ μόνο από τις αναγκαιότητες του ΕΣΕΚ είναι «καταδικασμένος» να εμφανίζει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης κάθε χρόνο για τα επόμενα επτά χρόνια.
Για τους έχοντες μακρά πνοή στις επενδύσεις τους οι ΑΠΕ είναι ένα στοίχημα που δείχνει ικανό να φέρει σταθερά αυξανόμενες αποδόσεις με εξασφαλισμένες ροές. Αρκεί η επίσπευση των έργων να μην κολλήσει στους συνήθεις υπόπτους, σε τοπικές συντεχνίες και απίθανες ιστορίες συνωμοσίας. Η ενεργειακή κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έδωσε πολλά μαθήματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Το πλάνο ανάπτυξης του ενεργειακού μίγματος της χώρας έως το 2050