Με πρόσφατη έκθεση της, η JP Morgan προτείνει προς επένδυση τις μετοχές τριών κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Metaverse ή Μετασύμπαντος, όπως συνηθίζουμε να ερμηνεύουμε τον όρο στα ελληνικά. Δηλαδή στο χώρο, που θα μπορεί ο χρήστης να έχει μια «δεύτερη ζωή». Εκεί που οι χρήστες δεν θα διαθέτουν ένα απλό προφίλ, αλλά ένα τρισδιάστατο avatar, που θα αναπαριστά τον εαυτό τους και με αυτό θα κινούνται μέσα στον νέο ψηφιακό κόσμο. Εκεί που συντελείται η μίξη της εικονικής πραγματικότητας, με την εναλλακτική ψηφιακή ζωή. Εκεί που επενδύονται εκατοντάδες δισ. δολαρίων.
Η εναλλακτική ψηφιακή ζωή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αποκτήσουν ψηφιακή υπόσταση. Να αποκτήσουν «ζωντανή» ψηφιακή παρουσία. Και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Ο χρήστης «ζει ψηφιακά», μέσω ενός ψηφιακού σώματος, ενός ψηφιακού χαρακτήρα που ο ίδιος επιλέγει. Tου avatar, όπως προαναφέρθηκε. Μέσω αυτού του νέου ψηφιακού του εαυτού, του avatar, αποκτά μια συνεχή επαφή και αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες. Έτσι ώστε στο τέλος, το “physical”, δηλαδή η φυσική παρουσία να απορροφάται από το “digital”, δηλαδή την ψηφιακή εικονική παρουσία.
Και αυτή η «ψηφιακή παρουσία», θα ζει μια δεύτερη ζωή μέσα στο μετασύμπαν. Θα πρέπει να αποκτήσει στέγη, να αγοράσει ρούχα, να αποκτήσει αυτοκίνητο και άλλα ψηφιακά καταναλωτικά αγαθά. Θα πληρώνει για να παρακολουθεί, μέσω του avatar που έχει δημιουργήσει, συναυλίες, ή θα πληρώνει για να κάνει ταξίδια. Και φυσικά οι πληρωμές θα γίνονται έξω από τα κλασσικά κανάλια συναλλαγών, μέσω κρυπτονομισμάτων.
Αυτή η συγχώνευση ανάμεσα στον φυσικό και τον ψηφιακό εικονικό κόσμο, ίσως να μας ξενίζει και ίσως να μας φαίνεται μακρινή. Ωστόσο, σήμερα στήνεται το υπόβαθρό της. Σχεδιάζονται οι υποδομές αυτού του νέου εικονικού οικοσυστήματος, που σε λίγο θα αρχίσει να υποδέχεται τους χρήστες του. Και αυτοί οι ψηφιακοί χρήστες θα υποστούν και το κόστος της συμμετοχής τους σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο. Ένα κόστος που δεν είναι “one off”, δηλαδή «μια κι έξω».
Διότι η συμμετοχή στο metaverse δεν γίνεται μέσω εισιτηρίου, που πληρώνει ο χρήστης για την είσοδό του. Η συμμετοχή του στο μετασύμπαν, θα είναι διαρκής και θα απαιτεί την καταβολή «χρημάτων». Διότι η συμμετοχή στο metaverse, είναι ουσιαστικά η μεταφορά της φυσικής ζωής και των φυσικών βιωμάτων, σε έναν ψηφιακό κόσμο. Πιθανόν το metaverse να επιτρέπει στους χρήστες του, να προσφέρουν εργασία και να αποκτούν εισόδημα.
Η ανάλυση της JPMorgan, προβαίνει σε κάποιες παραδοχές σε σχέση με τα μεγέθη του Metaverse στην κινεζική αγορά. Και στρέφεται πρωτίστως προς τα εκεί, καθώς στην αγορά των ΗΠΑ έχει αποκλιμακωθεί η δυναμική που υπήρχε σχετικά με το Μετασύμπαν.
Μια δυναμική που είχε ξεκινήσει με τη Microsoft να εξαγοράζει την εταιρεία ανάπτυξης videogames, Activision Blizzard, έναντι $68,7 δισ., με την Coca Cola να ανακοινώνει το λανσάρισμα καταναλωτικών προϊόντων στον εικονικό ψηφιακό κόσμο της Decentraland και με γνωστούς καλλιτέχνες και influencers να αγοράζουν ψηφιακά οικόπεδα στο Metaverse. H πτώση κατά 50% της τιμής της μετοχής της πρώην Facebook και νυν Meta, αποτελεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα της επιβράδυνσης του Metaverse στην αγορά των ΗΠΑ.
Οι παραδοχές της JP Morgan αναφέρουν:
α) ότι ο χρόνος της παρουσίας του μέσου χρήστη στο ψηφιακά μέσα, θα διπλασιαστεί από τις 6,6 ώρες ημερησίως, που είναι σήμερα,
β) ότι η αγορά των online games στην Κίνα θα τριπλασιαστεί από τα $44 δισ. στα $131 δισ.,
γ) ότι η αγορά για τις ψηφιακές υπηρεσίες στο Metaverse θα ανέλθουν στα $27 δισ.
δ) ότι η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί μέσα από τη ψηφιακή μετάβαση των πωλήσεων καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών στο περιβάλλον του Μετασύμπαντος θα φτάσει τα $4 τρισ.
Οι τρεις μετοχές τις οποίες προτείνει η JPMorgan, για τους επενδυτές που επιθυμούν να «σερφάρουν κερδοσκοπικά» μέσα στο ψηφιακό σύμπαν, είναι η Tencent, η NetEase και η Bilibili.
Η Tencent Holdings (700-HK) δραστηριοποιείται στο χώρα της παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, στο χώρο των διαδικτυακών παιχνιδιών όπως είναι το “Honor of Kings”, των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στον χώρο των apps και των ψηφιακών πληρωμών, όπως είναι το Weixin Pay, αλλά και σε εφαρμογές υγείας.
Μετοχή Tencent (γράφημα μηνός)
Μετοχή Tencent (γράφημα 12 μηνών)
Μετοχή Tencent (γράφημα 2000 -2022)
H NetEase (NTES – NASDAQ) είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται σε τέσσερις διαφορετικούς κλάδους. Ο πρώτος είναι ο κλάδος των διαδικτυακών παιχνιδιών όπως είναι το Westward Journey, ο δεύτερος καλύπτει τον χώρο της διδασκαλίας και της εκπαίδευσης κάτω από το brand name Youdao, o τρίτος είναι η παροχή υπηρεσιών μουσικής σε περιβάλλον Cloud και ο τέταρτος καλύπτει διάφορες ψηφιακές ανάγκες στο χώρο των social media και της διαφήμισης. Η Youdao είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η Cloud Music στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Μετοχή NetEase (γράφημα μηνός)
Μετοχή Netease (γράφημα 12 μηνών)
Μετοχή NetEase (γράφημα 2000 -2022)
Η Bilibili (BILΙ – NASDAQ) είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Διαθέτει μια πλατφόρμα ανάπτυξης διαδικτυακών παιχνιδιών τη οποία μπορούν να χρησιμοποιούν άλλοι game developers, παρέχει υπηρεσίες broadcasting, καθώς και πλατφόρμες βίντεο, ήχου, κόμικς και παιχνιδιών μέσω των οποίων πορωθεί και υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου.
Μετοχή Bilibili (γράφημα μηνός)
Μετοχή Bilibili (γράφημα 12 μηνών)
Μετοχή Bilibili (γράφημα 2017 -2022)
Για τις συγκεκριμένες μετοχές, αλλά και για το ευρύτερο οικοσύστημα των διαδικτυακών παιχνιδιών, εκφράστηκαν επιφυλάξεις σε πρόσφατη παρουσίαση των αναλυτών της Citi, από την οπτική του αυστηρού κινεζικού νομοθετικού, ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου, που θέτει εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην πορεία των μετοχών κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου.