Να διατηρήσουν και σήμερα το θετικό κλίμα μετά την ανοδική αντίδραση που έβγαλαν στις απογευματινές συναλλαγές χτες επιχειρούν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με αμυντικούς κλάδους όπως η υγεία και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας να παρέχουν στήριξη, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από την πανδημίας για πιο αποφασιστική επιλογή κατεύθυνσης.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με επιφυλακτική άνοδο 0,2% στις 480,57 μονάδες, με τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας να δίνουν το ρυθμό κινούμενες στο +1,4%.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,1% και βρίσκεται στις 15.898 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινείται στις 7.055 μονάδες με +0,2%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει άνοδο 0,18% στις 7.300 μονάδες.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB βρίσκεται στις 27.151 μονάδες με +0,15%, ενώ την απόδοση της ημέρας την εμφανίζει ο ισπανικός IBEX 35 με +0,4% στις 8.825 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι σημερινές συναλλαγές αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλούς ρυθμούς δεδομένης της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, λόγω της οποίας θα παραμείνει κλειστή η Wall Street.
Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, τα κρούσματα κορονοϊού συνέχισαν και χτες την αυξητική τους πορεία, καταγράφοντας μάλιστα ορισμένα νέα υψηλά ανά χώρες.
Όπως αναφέρουν όμως χαρακτηριστικά σε σημείωμά τους αναλυτές της RBS, «είναι εντυπωσιακή η ανθεκτικότητα των μετοχών που βλέπουμε, με φόντο την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και της διαφαινόμενης πρόθεσης της Fed να στείλει μήνυμα επιτάχυνσης του tapering».
Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν πάντως ότι οι επενδυτές «δείχνουν νευρικότητα, αγοράζοντας προστασία απέναντι στις αναταράξεις των αγορών».
Σε όρους μεμονωμένων μετοχών, η Remy Cointreau πραγματοποιεί ράλι σχεδόν 12% αφότου αναβάθμισε το outlook του έτους της, καθώς η ισχυρή ζήτηση για το κονιάκ της οδήγησε σε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.
Στο μακροοικονομικό πεδίο τέλος, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης GfK για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα έδειξε ότι το ράλι του πληθωρισμού και τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού έχουν επιβαρύνει τις διαθέσεις των καταναλωτών το τελευταίο διάστημα, με τον δείκτη να υποχωρεί στις -1,6 μονάδες για τον Δεκέμβριο από τη 1 του Νοεμβρίου.