Το κλείσιμο σε επίπεδο μήνα κάτω από τις 730 μονάδες (729,62 με απώλειες 1,36%) προοιωνίζεται συνέχιση της σκληρής μάχης μεταξύ αγοραστών – πωλητών ώστε να βρεθεί κάπου εδώ ένα σημείο ισορροπίας των τιμών που θα βάλει τέλος στην πολύμηνη διόρθωση από τα υψηλά των 895,94 μονάδων.
Ούτε, όμως, το εγχώριο πολιτικό περιβάλλον λειτουργεί υποστηρικτικά με μια κυβέρνηση που τάζει τα πάντα στους πάντες για να διασωθεί εκλογικά, ούτε πολύ περισσότερο τα διεθνή μέτωπα της Τουρκίας, της Ιταλίας και συνολικά τα ευρωπαϊκά (βλέπει εκλογές σε Βαυαρία, Σουηδία κλπ) ευνοούν την ανάληψη ρίσκου σε μια προβληματική αγορά όπως η ελληνική.
Υπό το πρίσμα αυτό, αν η αγορά από την ερχόμενη εβδομάδα δεν βρει στήριξη στην περιοχή των 725 μονάδων, οι πιέσεις πιθανόν θα ενταθούν με στόχο πλέον χαμηλότερες τιμές.
Η εικόνα στην αγορά ομολόγων είναι ίσως η πιο ενδεικτική. Με απόδοση κοντά στο 4,4% για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα, κάθε σκέψη δανεισμού από την ελεύθερη αγορά είναι απαγορευτική για το οικονομικό επιτελείο και η χώρα είναι υποχρεωμένη να προσβλέπει στο κεφαλαιακό μαξιλάρι για να εξυπηρετεί τα χρέη της.
Στη χρηματιστηριακή αγορά η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη και δικαιολογημένη καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο αγνώστου διάρκειας με μια κυβέρνηση που θεωρεί πως μετά το τυπικό τέλος του προγράμματος χρηματοδότησης νομιμοποιείται να προβεί σε ενέργειες που αμφισβητούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς άγραν ψήφων.
Τα μηνύματα δεν είναι τέτοια που να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους διαχειριστές κεφαλαίων ώστε να ρισκάρουν στις ελληνικές αγορές.
Οι δε τράπεζες, αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα 6μήνου πως έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν ώστε να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, να προσελκύσουν πίσω καταθέσεις και να αρχίσουν να κερδίζουν λεφτά από αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες όπως τα έσοδα από τόκους.
Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να χάνει ως και το 20% της αξίας του μέσα στον Αύγουστο, για να περιορίσει μερικώς τις απώλειες στο 14,7% μετά την μικρή αντίδραση των τελευταίων ημερών, δείχνοντας πως ο ανηφορικός δρόμος είναι ακόμη μπροστά.
Αλλά και ευρύτερα η εικόνα της αγοράς στο τέλος του μήνα δεν ήταν θετική. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τον Αύγουστο από τις 761 μονάδες, υποχώρησε ως τις 700 μονάδες με αυξημένες συναλλαγές και ξαναβρέθηκε την τελευταία εβδομάδα μέχρι τις 740 μονάδες για να ολοκληρώσει τελικά σήμερα τη συνεδρίαση κάτω από κρίσιμες στηρίξεις, στις 726,62 μονάδες, με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 129,7 εκατ. ευρώ λόγω των αναδιαρθρώσεων στον δείκτη MSCI όπου στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Motor Oil με αποτέλεσμα ο τζίρος της να ξεπεράσει τα 83 εκατ. ευρώ και η μετοχή να κλείσει με οριακά κέρδη 0,5% στα 20,30 ευρώ.
Αρνητικός πρωταγωνιστής σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές του να λειτουργούν επιβαρυντικά και τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3,5% στις 730,88 μονάδες στον απόηχο των αποτελεσμάτων που δημοσιεύουν τα τραπεζικά ιδρύματα. Πρωταγωνίστησε σε απώλειες η Alpha Bank με 6% ενώ ακολούθησε η Πειραιώς με -3,61% και με πτώση η Eurobank 2,5% η Eurobank.
Από την ευρύτερη αγορά αρνητική ήταν η επίδοση της πλειονότητας των υπό διαπραγμάτευση τίτλων με 60 τίτλους να κλείνουν χαμηλότερα έναντι 27 που κέρδισαν έδαφος. Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση διαφοροποιήθηκαν θεϊκά οι μετοχές του Τιτάνα, της ΕΧΑΕ κι της Coca Cola (+1,16% με θετική συμβολή στο τελικό πρόσημο του Γ.Δ λόγω βαρύτητας).
Υποχώρησαν με σοβαρές απώλειες άνω του 2% οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΛΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ κ.α