ESG: Κάτι περισσότερο από ένα σκορ
Shutterstock
Shutterstock

ESG: Κάτι περισσότερο από ένα σκορ

Η πρακτική της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, της εταιρικής ευθύνης και του σεβασμού του περιβάλλοντος (ESG) γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και δη στις εισηγμένες εταιρίες. Οι αξιολογήσεις των εταιριών αποτυπώνονται με μια βαθμολογία η οποία δηλώνει μεν την προσπάθεια προσαρμογής τους στα πρότυπα που θέτει ο οργανισμός που υλοποιεί την αξιολόγηση, είναι ωστόσο μια προσπάθεια που στο τέλος της ημέρας αφορά την εμπιστοσύνη. Εν τέλει η εμπιστοσύνη έχει σαφές οικονομικό αντίκτυπο. 

Μια μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την παραπάνω πρόταση: Σε 73 εισηγμένες σουηδικές εταιρίες ακίνητης περιουσίας που εξέδωσαν 1.500 ομόλογα από το 2011 έως το 2021 προκύπτει ότι όσες εταιρίες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για την κατοχύρωση του χαρακτηρισμού «πράσινο ομόλογο» έτυχαν πολύ καλύτερης τιμολόγησης από την αγορά.

Η εξέταση των συγκεκριμένων εταιριών έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: λειτουργούν κάτω από μια ενιαία εποπτική αρχή και είναι από τους πρωτοπόρους κλάδους που υιοθέτησαν τις πρακτικές του ESG δημιουργώντας μια εκτεταμένη βάση ιστορικών δεδομένων που εξασφαλίζει συνέπεια στο αποτέλεσμα. Επιπλέον οι εταιρίες real estate έχουν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και είναι επόμενο οι επενδυτές να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή στις «πράσινες πρακτικές» από ότι ενδεχομένως σε άλλους κλάδους. 

Η μελέτη έδειξε ότι μακροπρόθεσμα τα «πράσινα ομόλογα» μειώνουν κατά μέσο όρο το κόστος δανεισμού κατά 6 μονάδες βάσης (0,06%). Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι όσες εταιρίες επιμένουν στην έκδοση τέτοιων ομολόγων δημιουργούν μια θετική φήμη γύρω από το όνομα τους για τις πολιτικές που εφαρμόζουν.

Οι εταιρίες που υιοθετούν αυστηρότερα κριτήρια ESG έχουν όφελος από την έκδοση τέτοιων ομολόγων 5 μονάδες βάσης ωστόσο μακροπρόθεσμα το όφελος διευρύνεται στις 7,6 μονάδες βάσης. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερα ομόλογα εκδώσουν οι εταιρίες το κόστος εξυπηρέτησης τους θα μειώνεται αφού το προφίλ χρέους –και άρα το ρίσκο τους - μεγαλώνει. Η μετάβαση ωστόσο από το συμβατικό χρέος προς ένα πιο πράσινο έχει άμεσο οικονομικό όφελος με αποτέλεσμα την βελτίωση των καθαρών περιθωρίων κέρδους και φυσικά την εξοικονόμηση ρευστότητας. 

Τα καλά νέα δεν σταματούν στο χρέος. Η ίδια μελέτη καταλήγει στο ότι οι εταιρίες που εκδίδουν «πράσινο χρέος» έχουν χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων. Κατά μέσο όρο το κόστος μειώνεται διαχρονικά κατά 13 μονάδες βάσης. Συνδυαστικά το μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίων πέφτει κατά 8 μονάδες βάσης και αν αυτό φαίνεται λίγο αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για πραγματικά χρήματα.

Και επειδή πρόκειται για εταιρίες διαχείρισης ακινήτων αυτή η ρευστότητα είναι σημαντική για την χρηματοδότηση των απαιτητικών σε κεφάλαια πλάνων ανάπτυξης. Ακόμα και στην ανάλυση αξιολόγησης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίων έρχεται να ενισχύσει την αποτίμηση της εταιρίας. Επομένως ναι μεν ένα καλό σκορ δείχνει το βαθμό της προσπάθειας μια εταιρίας από την άλλη δημιουργεί διαχρονικά αξία και για τον μέτοχο.