Μια εκ των σημαντικών ανακοινώσεων για τον ενεργειακό ευρωπαϊκό χάρτη ήταν η κοινή ανακοίνωση των RWE και Equinor όσον αφορά την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υδρογόνο, καθώς και ενός αγωγού για την αποστολή του πράσινου καυσίμου στη Γερμανία από τη Νορβηγία.
Η σημασία του έργου είναι μεγάλη γι’αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Robert Habeck τοποθετήθηκαν σχετικά με τη σημασία της επένδυσης, η οποία σηματοδοτεί μια βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο κατασκευής στο μέλλον ενός αγωγού υδρογόνου που θα τις συνδέει, με κόστος πέριξ τα 3 δις ευρώ.
Προς το παρόν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της RWE και της Equinor θα κατασκευαστούν στη Γερμανία με χωρητικότητα 3 GW, θα είναι έτοιμοι έως το 2029 και ενώ αρχικά θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, εν συνεχεία θα αλλάξουν το καύσιμο και έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 θα βασίζονται πλήρως στο υδρογόνο με τη βοήθεια νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα τροφοδοτούν τον αγωγό, επιτρέποντας του να παίρνει πράσινο υδρογόνο.
Ειδικά για τη Γερμανία και μετά τις εξελίξεις με το ρωσικό φυσικό αέριο οι δύο εταιρείες αποκτούν στρατηγική βαρύτητα, δεδομένου ότι η χώρα είναι έτοιμη να δαπανήσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης καθαρής ενέργειας, το οποίο ενθαρρύνει τη χρήση τεχνολογίας δέσμευσης υδρογόνου και άνθρακα.
Μάλιστα η χώρα προκειμένου να καταστήσει πράσινη τη βαριά βιομηχανία της στον χάλυβα, το τσιμέντο και το αλουμίνο, εξετάζει επιλογές για υπόγεια αποθήκευση άνθρακα και η γερμανική υπηρεσία ενέργειας υπολογίζει ότι η χώρα θα χρειαστεί περίπου 66 τεραβατώρες υδρογόνου μέχρι το 2030.
Αν συνδυάσουμε τα παραπάνω με το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της πρωτοβουλίας European Hydrogen Backbone, η Νορβηγία θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 50 τεραβατώρες πράσινου υδρογόνου το 2030 και 150 τεραβατώρες έως το 2040, με τη δική της κατανάλωση πράσινου υδρογόνου να είναι σχετικά χαμηλή, γίνεται κατανοητή η στενή μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών.
Equinor η νικήτρια των γεωπολιτικών εντάσεων
Πρόκειται για ενεργειακή εταιρεία ευρέου φάσματος που αξιοποιεί τις ισχυρές συνέργειες μεταξύ πετρελαίου, φυσικού αερίου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δέσμευσης άνθρακα και υδρογόνου.
Οι συνέργειες αυτές την καθιστούν μια από τις ηγέτες στην ενεργειακή μετάβαση, με άφθονες ταμειακές ροές που τις επιτρέπουν να χρηματοδοτεί νέες πράσινες επενδύσεις, να διατηρεί τις αποδόσεις στον δομές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και να παρέχει ελκυστικότατες διανομές στους μετόχους της.
Η εταιρεία εκτός από τη Νορβηγία δραστηριοποιείται σε περίπου 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία και φυσικά την Ευρώπη.
Τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα είναι αξιοσημείωτα και πιστεύουμε ότι θα της επιτρέψουν έγκαιρα να παρέχει ξεκάθαρα ορόσημα στην πορεία της Ευρώπης προς τον στόχο Net Zero.
Η αλήθεια είναι ότι η Equinor είναι μια από τις νικήτριες των γεωπολιτικών εντάσεων. Βλέπετε μετά τη ρήξη των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία, η Νορβηγία είναι ο πιο εμφανής προμηθευτής για την Ευρώπη. Ήδη εν έτη 2022 έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις της εταιρείας στην Ευρώπη κατά 11%.
Παρά ταύτα, και παρά τις υψηλές πτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου η μετοχή δεν έχει κινηθεί ιδιαίτερα το 2022, σημειώνοντας μετριοπαθή άνοδο πέριξ του 14%.
Προφανώς, η πτώση που έχει ήδη γίνει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά και αυτή που αναμένουν αρκετοί αναλυτές για το 2023, λειτουργούν σαν βαρίδι για τη μετοχή.
Με άλλα λόγια, η αγορά υποτιμά τις προοπτικές EPS της Equinor.
Δεδομένου όμως ότι τα χαμηλότερα EPS έχουν τιμολογηθεί, τι θα γίνει εάν τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά και οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν καταποντιστούν;
H στήλη έχει καταθέσει πολλάκις την άποψη της. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ο φετινός χειμώνας, καθώς το περασμένο καλοκαίρι καταφέραμε να γεμίσουμε τις αποθήκες φυσικού αερίου μιας και συνεχίζονταν ως ένα βαθμό οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η πρόκληση είναι το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα πρέπει να ξαναγεμίσουμε τον αποθηκευτικό χώρο για να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα του 2023 με πιθανότατα μηδενικές ροές από τη Ρωσία.
Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται τερματικοί σταθμοί LNG, αλλά πλην των νέων σταθμών χρειαζόμαστε και περισσότερα πλοία, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πληρώσουμε το LNG ακόμα ακριβότερα αν αυξηθεί η ζήτηση από την Ασία, κάτι που είναι πολύ πιθανό.
Επομένως, το φυσικό αέριο θα παραμείνει στο παιχνίδι ακόμη και αν υπάρχει περισσότερη προσφορά LNG, καθώς ο ανταγωνισμός για την Equinor δεν είναι πλέον το φθηνό ρωσικό αέριο μέσω των αγωγών, αλλά το πολύ πιο ακριβό LNG που προέρχεται από πολύ πιο απομακρυσμένους προμηθευτές.
Υπόψιν ότι η Equinor κατέχει κοιτάσματα φυσικού αερίου όχι μόνο στη Νορβηγία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ωστόσο τα νορβηγικά περιουσιακά στοιχεία είναι τα πιο σημαντικά και αποφέρουν 7 φορές περισσότερα έσοδα από τα διεθνή πεδία.
Επιπλέον, η εταιρεία παράγει όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολική ενέργεια.Χρησιμοποιεί κυρίως πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία αρχικά μπορεί να είναι πιο ακριβά στην κατασκευή, αλλά παρέχουν περισσότερη ενέργεια μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με το business plan της εταιρείας έως το 2030 θα φτάσει σε μια εγκατεστημένη καθαρή ισχύ 12-16 GW. Τα δύο τρίτα αυτής της δυναμικότητας θα είναι εντός της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας!
Για να πετύχει αυτούς τους στόχους σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές από 12% των συνολικών επενδύσεων κεφαλαίου σε πάνω από 50% έως το 2030.
Η εταιρεία επενδύει επίσης σε μικρότερες εταιρείες με ενδιαφέρουσα τεχνολογία μέσω της «Equinor Ventures». Ένα παράδειγμα είναι η ολλανδική εταιρεία Elestor, η οποία αναπτύσσει μπαταρίες ροής για αποθήκευση ενέργειας σε κλίμακα δικτύου. Επιπλέον, η Equinor ασχολείται επίσης με την αποθήκευση CO2 και είναι συνεργάτης σε πολλά έργα υδρογόνου.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία ανέφερε καθαρά λειτουργικά έσοδα 26,1 δις δολάρια, προσαρμοσμένα κέρδη 24,3 δις δολάρια από 9,77 δις δολάρια το ίδιο τρίμηνο πέρυσι και προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους 6,72 δις δολάρια από 2,78 δις δολάρια την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν 2,4 δις δολάρια για το τρίτο τρίμηνο, επηρεασμένες από την πρώτη δόση φόρου NCS για το 2022, ενώ από την αρχή του έτους έως και το τρίτο τρίμηνο ανέρχονται στα 21,1 δις δολάρια.
Η εταιρεία ακολουθεί γενναιόδωρη μερισματική πολιτική. Στο τρίτο τρίμηνο του 2022 έδωσε μέρισμα 0,20 δολάρια και αυξημένο έκτακτο μέρισμα 0,70 δολάρια ανά μετοχή ενώ προχώρησε στη τέταρτη και τελευταία φάση επαναγοράς μετοχών ύψους 1,83 δις (σ.σ:το συνολικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ήταν στα 6 δις).
Η αναλογία καθαρού χρέους προς απασχολούμενο κεφάλαιο είναι 19,1% και οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Equinor είναι AA- και Aa2 από την S&P και Moody's, αντίστοιχα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.