Οι περίφημες αφίσες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, τα ταπεινά χαρτιά που στα πλακάτα χρώματά τους έχει προστεθεί η πατίνα του χρόνου, όχι μόνο δεν έχασαν σε λάμψη, αλλά στην ψηφιακή μας εποχή παρουσιάζονται ως μοναδικά έργα με ιστορική αξία. Το γεγονός ότι φέρουν την υπογραφή Δασκάλων της νεότερης ελληνικής τέχνης και μάλιστα με την αναφορά κοσμαγάπητων ελληνικών τόπων, έχει δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό.
Στην επερχόμενη δημοπρασία του Ανδρέα Βέργου δεν θα μπορούσε να λείπει μία πλούσια ομάδα από ιστορικές αφίσες. Μεγάλοι ζωγράφοι όπως ο Τέτσης, ο Βασιλείου, ο Βακιρτζής, αλλά και ο Τσαρούχης ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του ΕΟΤ, έδωσαν αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης τους κι ανέδειξαν με θαμαστό τρόπο την τουριστική ταυτότητα της χώρας στο εξωτερικό. Την πλειάδα των γνωστών καλλιτεχνών, συμπλήρωσαν με επιτυχία το μοναδικό δίδυμο των Μιχάλη Κατζουράκη και Φρέντυ Κάραμποτ.
Την προσοχή μας κέντρισε η Ακρόπολη των Μυκηνών με την υπογραφή του Γιάννη Τσαρούχη. Η έγχρωμη αφίσα, τυπωμένη στον Πεχλιβανίδη το 1952, έχει αρχική τιμή 400 ευρώ. Το καλοκαίρι του ’21, στην αντίστοιχη δημοπρασία του Βέργου, οχταπλασίασε την αρχική τιμή που είχαν δώσει οι εκτιμητές και κατακυρώθηκε στα 2.446 ευρώ (με τους φόρους).
Εξαιρετικές επιδόσεις έχει καταγράψει ο «Πόρος» του Σπύρου Βασιλείου, που την τελευταία φορά άλλαξε χέρια για 3.180 ευρώ (με τους φόρους). Η αφίσα του 1948 εκτιμάται στα 500 - 700 ευρώ. Ο Βασιλείου έδωσε μια σημαντική αφίσα με θέμα το αγαπημένο νησί. Καθισμένος σ' ένα χωριάτικο σπίτι, ο ζωγράφος βλέπει το λιμάνι από το παράθυρό του κι αναδεικνύεται ακόμη μια φορά μάγος του αντικειμένου, ο ζωγράφος που δημιουργεί, όχι ένα αντικείμενο, αλλά την ποίηση που έχει εντός του.
Το αναμφισβήτητα σπουδαίο προσωπογραφικό του ταλέντο, όπως και η σκηνογραφική του ικανότητα, ανέδειξαν τον Γιώργο Βακιρτζή σε έναν από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της αφίσας. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει ο «μάγος» του είδους που αντιπροσωπεύεται από την κεφαλή του Απόλλωνα στην Ολυμπία (1956). Η έγχρωμη αφίσα εκτιμάται από 400 έως 600 ευρώ.
Την περσινή χρονιά η αφίσα του Παναγιώτη Τέτση από το μακρινό 1948 (μόλις σε ηλικία 23 χρόνων), κατακυρώθηκε στα 4.037 ευρώ (μαζί με τους φόρους). Το άδηλο μοντέλο του ζωγράφου είναι η αγαπημένη του Ύδρα. Ο Τέτσης δίνει την ουσία του κόσμου του κι όχι μια περιγραφή χώρου. Στο βάθος, το νησί με τα λιγοστά σπίτια μιλούν για μια ζωή ήρεμη, ταπεινή, μια ζωή χαλάρωσης και φρεσκάδας. Είναι μια αφίσα για τον κόσμο του ψαρά, για τον κόσμο της αυγής.
Τα δύο καΐκια αριστερά, η βάρκα η δεμένη πρόχειρα στα βραχάκια, το καλάθι με τα ψάρια και τα δίχτυα, δεν είναι απλά στοιχεία τοπίου, αλλά έχουν τη μυρωδιά του χώρου. Και καθώς λάτρευε τον Σεζάν, η φράση του μεγάλου εκείνου «θα ήθελα να ζωγραφίζω ακόμη και τις οσμές του κόσμου», βλέπουμε να διαπερνά το έργο του. Η αφίσα του Τέτση εκτιμάται στα 500 - 700 ευρώ.
Θαυμάσια είναι και η αφίσα του Μιχάλη Κταζουράκη στην οποία αποδίδει τον ήλιο, τη θάλασσα και το τρικάταρτο πλοίο σε μορφή λαϊκού χειροποίητου χαλιού. Εκτός από τη μνημειώδη σειρά για τον Ελληνικό Οργανισμό, η επιτυχημένη ομάδα των Μ. Κατζουράκη, Φρ. Κάραμποτ και Αγνής Κατζουράκη φιλοτέχνησε αφίσες για το Φεστιβάλ Αθηνών και τα Επιδαύρια.
Τα Φεστιβάλ της Επιδαύρου και των Αθηνών που ξεκίνησαν στη δεκαετία του1950 και που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να λαμβάνουν χώρα σε δύο σημαντικά αρχαία θέατρα, αποτελούσαν για μεγάλο διάστημα γεγονότα υψηλού κύρους που απευθύνονταν σε σχετικά προνομιούχα τμήματα της τουριστικής αγοράς. Σε πολλές από τις φεστιβαλικές αφίσες βλέπουμε τη χρήση της φωτογραφίας, με τρόπο μινιμαλιστικό, απομονώνοντας συνήθως ένα στοιχείο από ασπρόμαυρη φωτογραφία και δημιουργώντας επάνω του την αφίσα σε μονόχρωμο φόντο.
Σε αυτό το πνεύμα μας έρχεται μια ασπρόμαυρη αφίσα που «κρύβει» έναν πραγματικό θησαυρό. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία εμφάνιση της Μαρίας Κάλλας στην Επίδαυρο, όπου υποδύεται τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι, σε σκηνοθεσία Aλέξη Μινωτή και σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη. Με δύο μικρά σχισίματα, ένα στο πάνω και ένα στο κάτω περιθώριο, η αφίσα ξεκινά στα 400 ευρώ.
Στις ευκαιρίες της πώλησης συγκαταλέγεται και μια αφίσα από την περίοδο του Μεσοπολέμου, με τίτλο «Αι ηλικίαι του ανθρώπου» (αρχική εικόνα). Στην πίσω όψη της αφίσας έχουμε κι άλλες παραστάσεις όπου αναγράφεται: α) Το λάβαρον του 21, β) Η ματωμένη καλόγρηα κι ο εμφύλιος σπαραγμός του 62. Πρόκειται για μοναδικό κομμάτι, που σίγουρα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Προσφέρεται μόλις για 150 ευρώ.
H δημοπρασία σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων και χαρακτικών θα πραγματοποιηθεί στο Athens Plaza την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Ιουνίου, 6:30 μμ. (η πώληση των αφισών θα γίνει την Πέμπτη). Μπορείτε να δείτε όλες τις αφίσες εδώ.