Ευρωπαϊκές μετοχές: Ράλι με το βλέμμα στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ράλι με το βλέμμα στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Το επενδυτικό κλίμα αυτή την εβδομάδα θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, ιδιαίτερα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και Ρωσίας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά την εβδομάδα με τη Wall Street κλειστή για τον εορτασμό της «ημέρας του προέδρου». Ευκαιρία να διατηρηθεί η θετική εικόνα και εν μέσω της φημολογίας ότι θα επέλθει το τέλος του πολέμου. Ως νέο θα είναι το τελευταίο θετικό για την ολοκλήρωση της ανοδικής πορείας των αγορών, καθώς ο λογαριασμός έπειτα αναμένεται δυσβάσταχτος για την Ευρώπη (κυρίως αμυντικές δαπάνες), καθώς η συμφωνία (εάν γίνει) θα γίνει ανάμεσα σε Τραμπ-Πούτιν και οι συμφωνίες για την ανοικοδόμηση θα επηρεάσουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.

Οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, απλώς κάποια τρισ., ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακούστηκαν «φωνές» και εντός χώρας  να διαφημίζουν ελληνικές εταιρείες, που θα ανοικοδομήσουν την Ουκρανία. «Κοντά στον νου και η γνώση»! 

Στο διπλωματικό τοπίο, οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι έχουν αποκλειστεί από τις συζητήσεις για την επίλυση του ουκρανικού εγείροντας ανησυχίες ότι η Ευρώπη παραμερίζεται στη διαμόρφωση της έκβασης του πολέμου. Στον αντίποδα της συνάντησης Αμερικανών και Ρώσων, ο  Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι για επείγουσες συνομιλίες, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρύτερη ασφάλεια της ηπείρου. 

Με τη Γερμανία να περιμένει το εκλογικό αποτέλεσμα και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να διαβάζουν τη νέα έκθεση Ντραγκι, που αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να γίνει επιτέλους κάτι ουσιαστικό στην ήπειρο, μάλλον απέχουμε πολύ από το να γίνουμε ουσιαστικοί ομιλητές και θα υποστούμε και πάλι μια πρόταση επίλυσης ενός προβλήματος στο οποίο τα χαρτιά θα έχουν ήδη μοιραστεί. Με τη λογική Τραμπ όπου το «δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού», οι Ευρωπαίοι ηγέτες μάλλον βρίσκονται για ακόμη μια φορά σε μειονεκτική θέση.

Στο προηγούμενο άρθρο ανέλυσα την εικόνα των αγορών, πλην Ελλάδας, το διάστημα 2012-2015. Η αγορά, όπως και τότε αψηφά τα νέα, είτε αρνητικά είτε θετικά, καθώς όλα αποτελούν ευκαιρία για συνέχιση της τάσης. Οι «αρκούδες» αυτοπαγιδεύονται σε κάθε αρνητική είδηση, ενώ οι ταύροι που αποτελούνται από τους μικροεπενδυτές συνεχίζουν να παρεμβαίνουν και να «αγοράζουν τη βουτιά»(buy the dip).

Η ώθηση από τους ιδιώτες επενδυτές είναι αρκετά αξιοσημείωτη, καθώς από την περίοδο της πανδημίας, η συμμετοχή των μικροεπενδυτών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, παρόλο που δεν υπάρχουν οι κρατικές ενισχύσεις της πανδημίας. Η πιο πρόσφατη έρευνα κατανομής σε ιδιώτες επενδυτές δείχνει την ίδια κατανομή σε μετοχές. Επί του παρόντος, οι κατανομές τους σε μετοχές είναι σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες αιχμές της αγοράς και μόνο ελαφρώς χαμηλότερα από την κορύφωση κατά τη διάρκεια της μανίας «Dot.com». Ταυτόχρονα, οι κατανομές τους σε μετρητά και ομόλογα βρίσκονται σχεδόν σε χαμηλά επίπεδα. Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ενδεικτικό μιας βραχυπρόθεσμης αντιστροφής της αγοράς, υποδηλώνει ότι πολλά από τα «κέρδη της αγοράς» έχουν ήδη τιμολογηθεί από τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, παρόλο που υπάρχουν πολλά τεχνικά σήματα που υποδηλώνουν συνέχιση της τρέχουσας τάσης, η ενεργοποίηση σημάτων εβδομαδιαίας πώλησης από υψηλά επίπεδα υποδηλώνει ότι απαιτείται προσοχή για τη συνέχεια, καθώς ορισμένοι τεχνικοί δείκτες παρέχουν αντικρουόμενα σήματα. Η ευκολία με την οποία γίνονται οι αγορές μέσα από πλατφόρμες και από τις συστάσεις των χιλιάδων αναλυτών τους, που εξακολουθούν να βλέπουν ανοδικά τις κυριότερες δεικτοβαρείς μετοχές, οι επενδυτές πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζονται τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, περιμένοντας τις αγορές να επιβεβαιώσουν την επόμενη κατεύθυνση τους.

Σίγουρα όταν δοθεί το σύνθημα της αλλαγής κατεύθυνσης να είστε σίγουροι ότι θα αλλάξει και το παιχνίδι, ως προς τις συστάσεις αγοράς-πώλησης. Τα call option μπορούν να γίνουν άνετα pout και εκεί σίγουρα θα ζήσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τις αγορές, καθώς όλοι θα θέλουν να κερδίσουν από την πτώση (το 70% του πλανήτη που παίζει Wall Street).

Το πρόβλημα παρόλο που φαίνεται διαχειρίσιμο, δεν είναι τόσο απλό, καθώς η ταχύτητα με την οποία μεταδίδονται τα νέα, η ταχύτητα με την οποία οι επενδυτές ρευστοποιούν και αγοράζουν άμεσα, αλλά και η πρωτόγνωρη έκθεση των νέων επενδυτών σε μια αγχωτική κατάσταση μιας διόρθωσης μεγαλύτερης του 5-8%, που δεν έχουν γνωρίσει μέχρι στιγμής, θα αποτελέσει το κύριο χαρακτηριστικό της επόμενης ημέρας. Εάν δεν υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια στήριξης, οι εταιρείες θα δουν τις τιμές των μετοχών τους να υποχωρούν, οι επιχειρηματίες να χάνουν πλούτο και οι νέοι μικροεπενδυτές να κερδοσκοπούν εις βάρος της πραγματικής οικονομίας.  

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν την καλύτερη επίδοσή τους εδώ και μία δεκαετία έναντι της Wall Street στις πρώτες έξι εβδομάδες του 2025. Οι επενδυτές συσσωρεύονται σε ευρωπαϊκές μετοχές, κοιτάζοντας αρκετούς πιθανούς καταλύτες που μπορεί να σημαίνουν ότι αυτό το ράλι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα με τις εισροές των funds στις ευρωπαϊκές μετοχές να φθάνουν τον Ιανουάριο στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.

Οι επενδυτές περιμένουν και προεξοφλούν ότι η Γερμανία μπορεί να χαλαρώσει τη δημοσιονομική της πολιτική μετά τις εκλογές της, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει, ενώ και οι δασμοί των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν λιγότερο αυστηροί από ό,τι αναμενόταν. Σε αυτήν τη λογική οι περισσότεροι οίκοι δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί πωλητής στις ευρωπαϊκές μετοχές, γιατί όλοι είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό αγοραστές.

Ωστόσο, η ιστορία μας δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν δει περιστασιακά ράλι τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά αυτά τείνουν να είναι βραχύβια, ειδικά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Και φυσικά όταν κάποιος αναζητεί στον πλανήτη των επενδυτών μια ευκαιρία μακριά από τη Μέκκα του Καπιταλισμού, τότε μάλλον κάποιος ετοιμάζεται «να κρυολογήσει και αν αρχίσει τα φτερνίσματα»!.

Δε θα ξεχάσω τις προτροπές των αμερικανικών οίκων το 2007-2008 για αγορές των «πακέτων ομολόγων» των αμερικανικών στεγαστικών δανείων από τους Ευρωπαίους, καθώς τα θεωρούσαν ευκαιρία αγοράς. Το έργο το είδαμε! Οι ευρωπαϊκές αγορές αποτιμώνται σήμερα σε μεγάλο βαθμό για ένα σχεδόν τέλειο αποτέλεσμα παντού. Όλα θα λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί αυτή είναι η καθοδήγηση για ευνόητους λόγους. Ο κίνδυνος ενός ανεπανάληπτου σοκ στην αγορά σε περίπτωση απροσδόκητου αποτελέσματος, παραμένει σε ισχύ.

Με βάση τη λογική και της κατοχύρωσης των υπερκερδών, από τον παραλογισμό της προεξόφλησης της επόμενης ημέρας, εξακολουθεί να κινείται η πλειονότητα των μεγάλων της Wall Street με τη Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ να μειώνει τη συμμετοχή της σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ πουλώντας μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι ο αγαπημένος μας Μπάφετ, που για πολλούς αναλυτές πάσχει από άνοια, πούλησε σχεδόν τα τρία τέταρτα της θέσης του στη Citigroup, ρευστοποιώντας 40,6 εκατ. μετοχές αξίας άνω των 2,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με μια κατάθεση στις ρυθμιστικές αρχές που δημοσιεύθηκε προχθες.

Ενώ συνέχισε επίσης να πουλά μετοχές της Bank of America, μια επένδυση που χρονολογείται από την οικονομική κρίση όταν ο Μπάφετ παρενέβη για να παράσχει στήριξη σε έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της χώρας. Βέβαια, αγοράζει Dominos Pizza, ίσως να θέλει να απολαύσει τις τελευταίες του επιτυχίες, παρακολουθώντας την κατάληξη του έργου τρώγοντας και πίνοντας μια Coca Cola! Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για τα χειρότερα και ας έρθουν τελικά τα καλύτερα.

[email protected]