Στοιχήματα και προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια
Shutterstock
Shutterstock

Στοιχήματα και προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Μια εβδομάδα από τα παλιά μας θύμισε η εβδομάδα που διανύσαμε, με τις αγορές να προεξοφλούν και το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από το καθιερωμένο tweet του προέδρου.

Το αρνητικό σοκ που υπέστη η Wall Street την Τετάρτη, στο άκουσμα του νέου του πληθωρισμού, το ανέτρεψε για μια ακόμη φορά η ανακοίνωση Τραμπ ότι ξεκινάει συζητήσεις με τον Πούτιν. Να τονίσω εδώ ότι παρόλο που η Ευρώπη είναι ανύπαρκτη στο πλάνο των συζητήσεων, αυτό δεν εμπόδισε τους δείκτες να κάνουν και νέα υψηλά και δη τον δείκτη βαρόμετρο DAX. Παρόλα τα προβλήματα της Ε.Ε. και τις περισσότερες χρεοκοπίες (των τελευταίων ετών) επιχειρήσεων στη Γερμανία, οι δείκτες προεξοφλούν τα καλύτερα για το μέλλον. Κάτι που μου θυμίζει μια εβδομάδα από τα παλιά.

Ήταν Ιούλιος του 2012 με τις οικονομίες να κάνουν τα πρώτα βήματα εξόδου από τη στενωπό της παγκόσμιας κρίσης του 2008. Είχαμε τρεις χώρες σε μνημόνια, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, που ήταν σε χειρότερη κατάσταση από όλες και σχεδόν στην πόρτα εξόδου από το ευρώ, που θα συμπαρέσυρε μαζί της όλο το οικοδόμημα; Είχαμε την Ισπανία και την Ιταλία με spread στα ύψη να αγωνίζονται να κρατηθούν και αυτές μακριά από το ενδεχόμενο διάσωσης, την οποία δεν θα άντεχε η Ευρώπη ούτε καν για τη μία μόνο από τις δύο, πόσο μάλλον και  για τις δύο.

Είχαμε το ευρώ να κλυδωνίζεται και αρκετούς να προβλέπουν ότι το μέλλον του δεν θα ήταν ρόδινο. Εκείνη τη στιγμή ήρθε ο «Σούπερ Μάριο», ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με μια ομιλία στο Λονδίνο στις 26 Ιουλίου 2012 να ανατρέψει την εικόνα. Στο κάτωθι γράφημα φαίνεται η διετής ανοδική εκτόνωση του δείκτη DAX.

Για τη σταθερότητα του ευρώ, τόνισε ο Ντράγκι, η ΕΚΤ θα έκανε «whatever it takes», «οτιδήποτε χρειαστεί». Και όπως μας διαβεβαίωσε, η ΕΚΤ έχει πολλά και ισχυρά μέσα στη διάθεσή της και στο πλαίσιο της εντολής της. Σε πρώτο χρόνο, η παρέμβαση του Ντράγκι έγινε χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη, με τις λέξεις. Το μήνυμα ήταν καθαρό: «Όσο στοιχηματίζετε με το μέλλον της Ευρωζώνης και του ευρώ, θα βρείτε απέναντι σας την ΕΚΤ».

Όσοι σορτάρετε τις αγορές θα υποστείτε μεγάλο πλήγμα, καθώς η ΕΚΤ εάν χρειαστεί θα αγοράσει και μετοχές ακολουθώντας το παράδειγμα της BoJ. Σε δεύτερο χρόνο, τα αποτελέσματα ήταν άμεσα: Τα επιτόκια δανεισμού έπεσαν αμέσως, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν ανοδικά για να κορυφώσουν έπειτα από τις υπερβολές εκείνης της περιόδου.

Η σημερινή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών και κυρίως του δείκτη DAX, που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία (με αποκορύφωμα την εβδομάδα που μας πέρασε), στηρίχθηκε σε ένα αμφιλεγόμενο νέο του τερματισμού του πολέμου, που έδωσε την υπέρβαση των κρίσιμων τεχνικών σημείων προς νέα υψηλά. Είχα αναφέρει σε παλιότερό μου άρθρο, ότι με την είδηση του τερματισμού του πολέμου (που δεν τον βλέπουμε ακόμα) θα κορυφώσουν και οι δείκτες, «όπερ και εγένετο».

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο λόγος της ανόδου είναι απλά επειδή η Ευρώπη είναι φθηνή σε σχέση με την πανάκριβη Wall Street. Οπότε οι επενδυτές αναζητούν επιλογές στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σε αυτό συμβάλουν τα μέγιστα και οι προτάσεις αγορών από τις διαδικτυακές πλατφόρμες σε κάθε πτώση της αγοράς, όπου τα ριπόρτ τρέχουν να μας δώσουν επενδυτικές προτάσεις για να κερδίσουμε από την επόμενη ευκαιρία.

Σε αυτήν τη λογική κινείται ολόκληρος ο πλανήτης των επενδυτών στις μεγάλες αγορές του πλανήτη. Είναι όμως όντως φθηνός ο Dax ή θα ζήσουμε την τεχνικά επόμενη κίνηση της υπερβολής των τελευταίων ημερών; Όπως και να απαντήσετε στο ερώτημα, στον κόσμο των επενδύσεων δεν υπάρχει φθηνό ή ακριβό. Υπάρχει η αξία που δίνει η αγορά σε αυτό που πιστεύει! Έως ότου χαθεί η πίστη, θα χαθεί και η αξία! Στο σημερινό γράφημα του δείκτη DAX μπορούμε να διακρίνουμε την ομοιότητα των δύο περιόδων. 

Πριν μερικούς μήνες ο τέως κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι, στην έκθεσή του για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, πρότεινε, μεταξύ άλλων, κοινό δανεισμό (ευρωομόλογα) για να χρηματοδοτηθούν στρατιωτικές δαπάνες και δαπάνες για την κλιματική και ψηφιακή μετάβαση. Η διάδοχός της Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές, ότι «η κοινή χρηματοδότηση είναι επιθυμητή, είτε μέσω αυξημένης δημοσιονομικής ικανότητας είτε μέσω κοινού χρέους. Αυτό είναι κάτι που είμαι βέβαιη ότι είναι επιθυμητό».

Σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση του Bloomberg, το κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση από το τέλος του πολέμου θα ανέλθει στα 3 τρισ. και η ΗΠΑ δε θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Σίγουρα η Ευρώπη θα εκδώσει κοινά ομόλογα για να χρηματοδοτήσει με 3 τρισ. την Ουκρανία, όταν δεν έδωσε 300 δισ. στη. χώρα μας για να γλυτώσουμε τα μνημόνια και την καταστροφή των τραπεζών μας και των ομολογιούχων.

Μπορεί οι επόμενες δαπάνες στον χώρο της άμυνας να ενισχύσουν τις αμυντικές εταιρείες και τους συνεργάτες τους, ώστε να διατηρούν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες την ανοδική τους εικόνα. Όμως οι 23000 του Dax δεν αποτελούν ένδειξη ευρωστίας για την Ευρώπη, που θα βρεθεί αντιμέτωπη για ακόμη μια φορά με όλους τους εφιάλτες από το παρελθόν της, τώρα που οι ΗΠΑ βγάζουν ολοένα και περισσότερο την ουρά τους και από σύμμαχος γίνονται εχθρός. Είναι ικανή η Κριστίν Λαγκάρντ να πει το νέο «whatever it takes»;

[email protected]