Ένα προσχέδιο νόμου που διέρρευσε φέρεται να προωθεί νέους αυστηρούς κανονισμούς για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που σκοπεύουν να εντάξουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα. Το προσχέδιο θεωρεί ότι τα κρυπτονομίσματα είναι το πιο ριψοκίνδυνο επενδυτικό στοιχείο, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές.
Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλει να διασφαλίσει ότι τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα ρισκάρουν κεφάλαια των πελατών τους για έκθεση σε κρυπτονομίσματα. Η πρόταση ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα νομοσχέδιο έως τον Ιούνιο του 2023 σχετικά με τις τράπεζες για τις οποίες προτείνεται ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν στάθμιση κινδύνου 1.250% στα ανοίγματα κρυπτονομίσματα μέχρι το τέλος του 2024.
Σύμφωνα με τους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες που ορίζει η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, αυτό είναι το μέγιστο δυνατό εκτιμώμενο επίπεδο κινδύνου. Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αποκτήσουν καμία μόχλευση και πρέπει να έχουν ένα ευρώ μετοχικού κεφαλαίου για κάθε ευρώ κρυπτονομισμάτων που κατέχουν.
«Οι υπάρχοντες κανόνες προληπτικής εποπτείας δεν έχουν σχεδιαστεί για να συλλαμβάνουν επαρκώς τους κινδύνους που υπάρχουν στα κρυπτονομίσματα», αναφέρει ένα επεξηγηματικό κείμενο που συνοδεύει τον προτεινόμενο νόμο. «Αυτό είναι ακόμη πιο επείγον υπό το φως των πρόσφατων δυσμενών εξελίξεων στις αγορές κρυπτονομισμάτων» προσθέτει.
Η πιο λεπτομερής νομική πρόταση της Επιτροπής, η οποία ζητείται μέχρι το τέλος του 2024, θα πρέπει να προσφέρει μια λεπτομερή ανάλυση των κινδύνων των διαφορετικών κρυπτονομισμάτων, καθώς και των απαιτήσεων ρευστότητας. Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν τις πολιτικές τους για την έκθεση σε κρυπτονομίσματα και τη διαχείριση κινδύνου.
Τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή της Βασιλείας, μια ομάδα ρυθμιστικών αρχών και κεντρικών τραπεζών απ' όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα με προσοχή, και να περιορίσουν την κατοχή τους στο 1% του κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα έχουμε και σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο του ψηφιακού ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφήνει την απόφαση για το επίπεδο απορρήτου που θα προσφέρει στους χρήστες ένα ψηφιακό ευρώ στους Ευρωπαίους νομοθέτες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξισορροπήσουν το δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον, δήλωσε το στέλεχος της ΕΚΤ Fabio Panetta.
Οι νομοθέτες - και όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - θα πρέπει να αποφασίσουν το επίπεδο των προσωπικών πληροφοριών στο οποίο θα έχει πρόσβαση η Κεντρική Τράπεζα εάν υιοθετήσει ένα ψηφιακό ευρώ.
Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΚΤ δεν ζητά να έχει άμεση γνώση των μεμονωμένων συναλλαγών. «Προτείνουμε να μην έχουμε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα», είπε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Fabio Panetta στην οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε τακτικό διάλογο για το ψηφιακό ευρώ.
«Θα εναπόκειται σε εσάς ως συννομοθέτες να αποφασίσετε για την ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και άλλων σημαντικών στόχων δημόσιας πολιτικής», πρόσθεσε, κατονομάζοντας την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την πρόληψη της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις κυρώσεις.
Το ψηφιακό ευρώ πιθανότατα θα βασίζεται σε μεσάζοντες, όπως ιδιωτικές τράπεζες για να διατηρούν ψηφιακούς λογαριασμούς σε ευρώ για τους χρήστες. Αυτοί οι μεσάζοντες «δεν θα έχουν περισσότερη πρόσβαση απ' ό,τι έχουν ήδη τώρα», πρόσθεσε ο Fabio Panetta.
Οι νομοθέτες μπορούν επίσης να αποφασίσουν εάν το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο χρήμα και εάν θα ζητηθεί από μεσάζοντες να το διανείμουν. Ο Fabio Panetta σημείωσε ότι το ψηφιακό ευρώ «δεν θα ήταν ποτέ χρήμα που θα έθετε περιορισμούς στους χρήστες». «Οι κεντρικές τράπεζες εκδίδουν χρήματα, όχι κουπόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Η κεντρική τράπεζα μπορεί να μην επιλέξει την τεχνολογία blockchain ως την υποκείμενη τεχνολογία, καθώς η ηγεσία της ανησυχεί ότι μπορεί να μην είναι αποτελεσματική για την υποστήριξη 400 εκατομμυρίων πολιτών, είπε ο Panetta.
Η ΕΚΤ βρίσκεται στα μισά της διαδικασίας έρευνας για το ψηφιακό ευρώ. Τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μια φάση υλοποίησης, όπου θα αναπτύξει και θα δοκιμάσει τεχνικές λύσεις και επιχειρηματικές στρατηγικές. Ωστόσο, θα εναπόκειται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αποφασίσουν εάν το ψηφιακό ευρώ θα γίνει πραγματικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει πρόταση για το ψηφιακό ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Τότε θα ξεκινήσει τη νομοθετική διαδικασία, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για την πολιτική του ψηφιακού ευρώ.