Με τριψήφιες απώλειες ολοκλήρωσαν τς συναλλαγές της Τετάρτης οι δείκτες της Wall Street, έπειτα από τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε νέα χαμηλά 11ετίας, με τη Wall να κάνει το 2016 χειρότερο ξεκίνημα από το 2000.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε κάτω από τις 17.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, σημειώνοντας πτώση κατά 252,15 μονάδες (1,47%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 16.906,51 μονάδες.
Ο Nasdaq έχασε 55,67 μονάδες (1,14%)και έκλεισε στις 4.835,76 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 26,45 μονάδες (1,31%) στις 1.990,26 μονάδες.
Τόσο το brent όσο και το West Texas Intermediate έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, καταγράφωντας απώλειες 6% και 5,6% αντίστοιχα.
Όπως έδειξαν τα πρακτικά της Fed, η ιστορική απόφαση το Δεκέμβριο για την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά έπειτα από το 2006, ήταν ομόφωνη, ωστόσο επισκιάστηκε από ένα «ρεύμα» αμφιβολίας ανάμεσα στα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας.
Κάποια μέλη εμφανίστηκαν διστακτικά στην απόφαση, «δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τη δυναμική του πληθωρισμού και τόνισαν την ανάγκη στενής παρακολούθησής του».
Ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Stanley Fischer, δήλωσε σε συνέντευξή του στο cnbc πως οι προσδοκίες της αγοράς για τις μελλοντικές αυξήσεις του επιτοκίου της Fed είναι «πολύ χαμηλές».
Παράλληλα, τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της Β. Κορέας για την επιτυχή πυρηνική δοκιμή έχουν ενισχύσει την αβεβαιότητα των αγορών. Ωστόσο, εμφανίστηκε αβέβαιος για τη μακροπρόθεσμη επιρροή της είδησης αυτής, καθώς οι ανησυχίες για την Κίνα φαίνονται πιο σημαντικές.
Ενισχύοντας τις γεωπολιτικές ανησυχίες, την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, με τον ΟΗΕ να πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση και να προετοιμάζει νέες κυρώσεις.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ADP ανακοίνωσε πως το Δεκέμβριο η αγορά εργασίας των ΗΠΑ δημιούργησε 257.000 θέσεις εργασίας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Δεκέμβριο του 2014.
Το μέγεθος του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα στις 211.000 θέσεις από τις 217.000 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.
Επίσης, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 42,4 δισ. δολάρια το Νοέμβριο από τα 44,6 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, με τις εισαγωγές αγαθών να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, ξεπερνώντας την πτώση των εξαγωγών, οι οποίες έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2012. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,9% στα 182,2 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,7% στα 224,6 δισ. δολάρια.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Apple κατέγραψε πτώση περίπου 2%, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες της τάξης του 2,5%, έπειτα από δημοσίευμα του ιαπωνικού τύπου πως θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του iPhone 6.
Η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 100,70 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει κάτω από τα 100 κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Την Τρίτη έκλεισε στα 102,71 δολάρια, ενώ οι μετοχές δεν έχουν κλείσει κάτω από τα 100 δολάρια από τις 20 Οκτωβρίου του 2014.
Το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Nikkei ανέφερε πως η εταιρεία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή των iPhone 6s and 6s Plus κατά περίπου 30% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.
Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Yahoo, καθώς η μέτοχος-εταιρεία Starboard ανέφερε πως οι μέτοχοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση της εταιρείας.
Η Starboard σε επιστολή της ζήτησε διοικητική αναδιοργάνωση και αναθεώρηση της στρατηγικής και των αποφάσεων της εταιρείας, ενω τάσσεται υπέρ της πώλησης ή της απόσχισης των βασικών δραστηριοτήτων, βέβαιη πως υπάρχουν «ενδιαφερόμενοι και αξιόπιστοι αγοραστές».
«Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων τριών ετών και τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για εξαγορές, η διοικητική ομάδα δεν έχει καταφέρει να παράγει αποδεκτά αποτελέσματα στην ανάκαμψη των βασικών δραστηριοτήτων, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές», αναφέρει η Starboard στην επιστολή της.
Στο ίδιο αρνητικό κλίμα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι τόσο για την κινεζική οικονομία όσο και για το γεωπολιτικό ρίσκο έπειτα από την πυρηνική δοκιμή που έκανε η Βόρειος Κορέα.