Η ουκρανική οικονομία εξάγει κυρίως μέταλλα και αγροτικά προϊόντα, με ελάχιστες ξένες επενδύσεις.H χώρα πιστεύει ότι έχει την απάντηση στο πώς μπορεί να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια στις αγορές των κρυπτονομισμάτων. Η ανοδική κίνηση του Bitcoin την Τρίτη, καθώς διαφαίνονταν πως η Ρωσο-ουκρανική κρίση οδεύει προς αποκλιμάκωση, φέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ουκρανία την στρατηγική της χώρας για να προσελκύσει επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.
Στην Ουκρανία τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ιδιαίτερα προσφιλή επένδυση. Στην παγκόσμια κατάταξη της Chainalysis η Ουκρανία έρχεται 4η - καθιστώντας την μία από τις πιο ανερχόμενες κρυπτο-οικονομίες.
Σύμφωνα με τα φιλόδοξα πλάνα της Ουκρανίας να εξελιχθεί ως παγκόσμιο κέντρο κρυπτονομισμάτων, οι στόχοι του κράτους μέχρι τον Μάιο του 2024 είναι η χώρα να γίνει μεταξύ των 10 κορυφαίων κρατών σχετικά με την ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων, με το 47% του πληθυσμού να χρησιμοποιεί ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και το 10% των επιχειρήσεων να έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα.
Όπως είχε γίνει γνωστό στις αρχές Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας εξέταζε το ενδεχόμενο κατασκευής ενός κέντρου εξόρυξης bitcoin για να εκμεταλλευτεί την πυρηνική ενέργεια της χώρας. Αξιωματούχοι του υπουργείου είχαν μια συζήτηση την περασμένη εβδομάδα με τον Yevhen Vladimirov, τον αναπληρωτή υπουργό ενέργειας της Ουκρανίας, για την ψηφιακή ανάπτυξη της Energoatom. Πρόκειται για την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της χώρας και την Hotmine , τον κατασκευαστή μηχανών εξόρυξης bitcoin της Ουκρανίας .
Ο Βλαντιμίροφ είπε ότι το κέντρο εξόρυξης κρυπτονομισμάτων θα βοηθήσει στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, στην αύξηση των κερδών της Energoatom και στην ανάπτυξη της φορολογικής βάσης της κυβέρνησης. Δεν είναι ξεκάθαρο το μέγεθος του κέντρου δεδομένων, εάν οριστικοποιηθεί η πρόταση, αλλά σύμφωνα με μια αναφορά της Data Center Dynamics, θα μπορούσε να είναι μεταξύ 250 και 500 megawatts.
Σύμφωνα με τη Hotmine, η Ουκρανία μπορεί να γίνει ένας από τους ηγέτες στον κόσμο στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με την προσιτή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Το φιλόδοξο σχέδιο περιλαμβάνει μια επένδυση 700 εκατομμυρίων δολαρίων, που επικεντρώνεται στην κατανάλωση ενέργειας και όχι στην παραγωγή της. Θα αντλήσει από τη μαζική παραγωγή ενέργειας της Zaporizhzhia, δίνοντας στην ουκρανική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας μια ευκαιρία ανάκαμψης.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματοδότηση από μια επενδυτική εταιρεία που ονομάζεται Yom Capital, η οποία εδρεύει στην Κύπρο και ελάχιστα είναι γνωστά για την εταιρεία. Η Yom και πολλές συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες στη Μάλτα σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Offshore Leaks. Η μία εξ αυτών, η South East Trading Ltd., βρίσκεται σε μια λεγόμενη διεύθυνση γραμματοκιβωτίου που φιλοξενεί πολλές εταιρείες και φαίνεται να μην έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
Πέρα από τα φιλόδοξα σχέδια για εισροή ξένων κεφαλαίων τη στιγμή που η χώρα απειλείται με πολεμικές συρράξεις με τη Ρωσία, η Ουκρανία επενδύει στην επόμενη ημέρα στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Σε ένα έγγραφο που ονομάζεται Virtual Assets στην Ουκρανία, το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού παραθέτει πώς η Ουκρανία σχεδιάζει να γίνει κορυφαίος προορισμός για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.
Εκτός από την ψήφιση ενός νέου νόμου περί εικονικών περιουσιακών στοιχείων (ο οποίος είχε την πρώτη του ανάγνωση στο ουκρανικό κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο), η Ουκρανία σχεδιάζει να προσελκύσει ενεργά τις επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων μέσω εξαιρετικά ανταγωνιστικών φορολογικών συντελεστών. Οι εταιρείες θα πληρώνουν το 5% των κερδών και δε χρειάζεται να χρεώνουν φόρο προστιθέμενης αξίας, ενώ οι ιδιώτες θα πληρώνουν 5% με περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2025.
Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία έχει ήδη περίπου 100 εταιρείες στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ακόμη και χωρίς να έχει ψηφιστεί η νομοθεσία. Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών κρυπτονομισμάτων της χώρας αντιστοιχεί τώρα σε 150 έως 200 εκατομμύρια δολάρια. Όταν τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, εκτιμά, η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει έδρα περίπου 2.000 εταιρειών κρυπτονομισμάτων σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται επίσης να ανησυχεί για την έλλειψη προόδου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα. Ερευνητές και αναλυτές δηλώνουν στον ξένο τύπο πως μια χώρα που σύμφωνα με τις κατατάξεις θεωρείται «διεφθαρμένη», δε θα αργήσει πολύ να εξελιχθεί σε ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό κέντρο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των κρυπτονομισμάτων.
Οι ερευνητές θεωρούν πως εάν η χώρα δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση με τη διαφθορά, τότε το έργο αυτό θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκο προσθέτοντας τις πολλές προκλήσεις που θα επιφέρει η ένταση των προσπαθειών για την προσέλκυση επενδύσεων μέσω κρυπτονομισμάτων.
Οι Ουκρανοί δημόσιοι υπάλληλοι, από την πλευρά τους, έχουν αγκαλιάσει με τον ίδιο ενθουσιασμό τα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2019, οι Ουκρανοί δημόσιοι υπάλληλοι είχαν δηλώσει ότι κατέχουν συνολικά 46.351 bitcoin.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κατόχων bitcoin βρίσκεται στα δημοτικά συμβούλια, το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Αστυνομία. Ο μεγαλύτερος μεμονωμένος κάτοχος bitcoin είναι ο Mishalov Viacheslav Dmytrovych, βουλευτής στο Δημοτικό Συμβούλιο του Dnipropetrovsk, ο οποίος κατέχει κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
Προσπαθώντας να προωθηθεί από μια οικονομία εξαγωγής γεωργίας, σε μια οικονομία που βασίζεται στα κρυπτονομίσματα, η Ουκρανία έχει βάλει ένα τολμηρό στοίχημα.