Η κούρσα των μετοχών του κλάδου της τεχνολογίας εκτόξευσε τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά μέσα στο 2020, με τις Apple, Amazon και Microsoft από μόνες τους να πιστώνονται με πάνω από το ήμισυ της απόδοσης 16,6% του δείκτη S&P500.
To δίλημμα πλέον για τους επενδυτές είναι αν θα πρέπει να στοιχηματίσουν δυνατά στην τεχνολογία και τη νέα χρονιά που έρχεται, καθώς οι τεράστιες προσδοκίες που έχουν ενσωματωθεί στις υψηλές αποτιμήσεις, τα ρίσκα από τις ρυθμιστικές αρχές αλλά και η αναζωογόνηση των βαριά τραυματισμένων από την πανδημία μετοχών, ενδέχεται να μετριάσουν τη γοητεία του κλάδου.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές της τεχνολογίας βρέθηκαν στο πίσω κάθισμα καθώς οι προσδοκίες ανάκαμψης μετά τους εμβολιασμούς πυροδότησαν ράλι στους κλάδους της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, στη μικρή κεφαλαιοποίηση αλλά και σε λιγότερο αγαπημένες μετοχές της αγοράς.
Ενδεικτικά, ο δείκτης Russel 1000 σημείωσε άνοδο 10% από την ανακοίνωση των νέων εμβολίων κατά του κορωνοιού τον Νοέμβριο σε σύγκριση με κέρδη μόλις 4% του δείκτη Russel Growth που απαρτίζεται κυρίως από μετοχές τεχνολογίας.
Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει αυτή η αλλαγή στην ηγεμονία της αγοράς, η μεταβολή ρίχνει τα φώτα σε ένα δίλημμα που έχει προβληματίσει το επενδυτικό κοινό την τελευταία δεκαετία. Η περιορισμένη έκθεση σε μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας έχει αποδειχτεί πολλάκις ένα αποτυχημένο στοίχημα ενώ η εμφάνιση της πανδημίας επιτάχυνε τις τάσεις που ευνοούν τον κλάδο.
Ωστόσο, με τις αποτιμήσεις σε υψηλά 16ετίας, είναι λογικό να διατυπώνονται επιφυλάξεις. Πόσο μάλλον αν το άνοιγμα των οικονομιών οδηγήσει σε διατηρήσιμη στροφή στις χτυπημένες από την πανδημία μετοχές.
Οι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν οτι το πιθανότερο είναι οι επενδυτές να διατηρήσουν την έκθεση τους στον κλάδο της τεχνολογίας χωρίς όμως να προβλέπουν νέα, μεγάλη εισροή κεφαλαίων στις μετοχές αυτές το 2021.
Τα μεγάλα ονόματα, μετοχές όπως της Amazon, Google, Facebook, αντιπροσωπεύουν περίπου το 37% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη S&P500, βαρύτητα που τους δίνει μεγάλη επιρροή στη μεταβλητότητα του άλλά και στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America σε επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, η λεγόμενη στρατηγική «long tech», δηλαδή της αυξημένης έκθεσης σε τεχνολογικές μετοχές, θεωρείται ως το trade με τον μεγαλύτερο «συνωστισμό» κεφαλαίων για όγδοο συνεχόμενο μήνα.
Οι μετοχές του κλάδου διαπραγματεύονται με Ρ/Ε 26 φορές τα κέρδη του 2021. Και παρόλο που ο κλάδος ήταν από τους λίγους που κατάφεραν αύξηση της κερδοφορίας φέτος, ο ρυθμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 14% το 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό 23% που προβλέπεται για τους υπόλοιπους κλάδους του δείκτη S&P500 τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τον μέσο όρο εκτιμήσεων των αναλυτών.
Οπως αναφέρει η επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Allianz Global Investors, η στροφή στις μετοχές αξίας που άρχισε να φαίνεται τις πρόσφατες εβδομάδες έχει ακόμα δρόμο και την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, ο προσπάθεiες των ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να περιορίσουν την κυριαρχία επιχειρήσεων όπως της Alphabet και της Facebook, ενέχουν ρίσκα για τον κλάδο.
Πάντως δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που προτιμούν να διατηρούν την έκθεση τους στις εταιρείες τεχνολογίας και ιδιίως σε επιχειρήσεις που έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητα τους σε περιόδους χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, εμπορικών διενέξεων αλλά και εν μέσω πανδημίας.
Συχνά, σε εξάρσεις της αβεβαιότητας οι επενδυτές τείνουν να προτιμούν τις μετοχές της τεχνολογίας. Λίγοι είναι οι κλάδοι που προσφέρουν προβλέψιμη ανάπτυξη και αύξηση κερδοφορίας όπως η τεχνολογία.
Στην State Street Global Advisors, οι διαχειριστές εκτιμούν οτι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιστρέψει σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μετά την ανάκαμψη που αναμένεται το 2021 και προτιμούν έκθεση σε μετοχές που προσφέρουν υψηλούς ρυθμούς οργανικής κερδοφορίας.
Αλλά και άλλοι συνάδελφοι τους που βλέπουν ελκυστικές προοπτικές σε διαφορετικούς κλάδους, όπως στην Natixis Investments, προτείνουν διατήρηση θέσεων στον κλάδο της τεχνολογίας παρά πωλήσεις καθώς οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.