Γιατί η πορεία του χρυσού έχει διαψεύσει τους πάντες
shutterstock
shutterstock

Γιατί η πορεία του χρυσού έχει διαψεύσει τους πάντες

Πριν από 12 μήνες, τέτοια εποχή ο χρυσός κινείτο σε ένα στενό εύρος τιμών ανάμεσα στα $1900/oz και στα $1944/oz, με τα πιο αισιόδοξα σενάρια να θέτουν ως υψηλό στόχο μια πτήση προς τα $2000/oz και με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια να αναμένουν ομαλή προσγείωση στα επίπεδα των $1800/oz.    
 
Τα ανοδικά σενάρια προς τα $2000/oz, βασίζονταν στις αγορές φυσικού χρυσού στις οποίες προέβαιναν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας αλλά και άλλων χωρών της οικονομικής περιφέρειας. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούσε και η «2023 Central Bank Gold Reserves Survey». Σύμφωνα με την έκθεση το 71% των σημαντικότερων 57 κεντρικών τραπεζών του κόσμου, δηλαδή των 13 ανεπτυγμένων οικονομιών και των 44 αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη εκτιμούσαν ότι τα αποθέματα σε χρυσό θα αυξάνονταν μέσα στο επόμενο 12μηνο, δηλαδή το χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα. 
 
Τα καθοδικά σενάρια προς τα $1800/oz, με βασικό υποστηρικτή την Capital Economics εκτιμούσαν ότι η μείωση της ζήτησης για χρυσό από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών και κυρίως η μείωση της ζήτησης για ETFs που επενδύουν σε χρυσό και σε εταιρείες εξόρυξης χρυσού, θα αποκλιμάκωνε τις αγοραστικές διαθέσεις των αγορών.  
 
Εκ του αποτελέσματος, μετά από 12 μήνες με την τιμή του χρυσού να βρίσκεται πλέον στα $2647,10/oz έχοντας καταγράψει ήδη νέα υψηλή κορυφή στα $2651/oz, στα Gold Futures – Dec24 (GCZ24), φαίνεται ότι διαψεύστηκαν όχι μόνο τα απαισιόδοξα και καταστροφικά σενάρια, αλλά ακόμα και τα αντίστοιχα πιο αισιόδοξα.  
 
Ακόμα και όταν τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του χρυσού είχε φτάσει στα $2280/oz, οι εκτιμήσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων ήταν συντηρητικές. Η ING Bank είχε σαν στόχο τα $2100/oz, η UBS τα $2150/oz και η JPMorgan τα $2300/oz. Σε ανάλυση της τότε η Μαίρη Βενέτη εδώ, είχε αναφέρει ότι «για μια περίοδο όμως 1-2 ετών για τους περισσότερους αναλυτές η τιμή θα μπορούσε να αυξηθεί στα 2.300 έως 2.400 δολάρια/οz». 
 
Ωστόσο, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γεωπολιτικές εντάσεις σε αρκετά κομβικά σημεία του πλανήτη χωρίς καμία προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κράτησαν την τιμή του χρυσού σε υψηλά επίπεδα. Η δε εκφρασμένη απόφαση των χωρών που συνθέτουν τις BRICS και τις BRICS+ δηλαδή τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Νότιο Αφρική, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Εμιράτα να κινηθούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας και υιοθέτησης του δικού τους νομίσματος, απέναντι στο δολάριο των ΗΠΑ, ήρθε να αυξήσει το ενδιαφέρον για χρυσό. Αφού οι BRICS σκοπεύουν να προσδέσουν το νέο νόμισμα που θα δημιουργήσουν, στην τιμή του χρυσού. Γεγονός που απαιτεί αύξηση των αποθεμάτων φυσικού χρυσού από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών των χωρών αυτών. 
 
Η ανοδική διάσπαση των $2500/oz τον περασμένο Αύγουστο, συντελέστηκε σε μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας, τόσο η Wall Street όσο και η Main Street, δηλαδή  το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας, έχει ποντάρει στην άνοδο του χρυσού. Ως Wall Street, ορίζεται το σύνολο των ισχυρών θεσμικών επενδυτών, των επενδυτικών τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών. Ως Main Street, ορίζεται το οικοσύστημα των μικρών ιδιωτών επενδυτών. Και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του χρυσού, που αυτές οι δύο επενδυτικές κοινότητες, οι οποίες συνήθως εμφανίζουν διαφορετικές απόψεις και στρατηγικές, διατύπωσαν και εξακολουθούν να εκφράζουν ταυτόσημες εκτιμήσεις  όσον αφορά την πορεία της τιμής του χρυσού. 
 
Σύμφωνα με όλες τις τρέχουσες εκθέσεις και εκτιμήσεις η συνεχιζόμενη άνοδος του χρυσού στηρίζεται στο ξεκίνημα της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της Fed,  στην κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στις συνεχιζόμενες αγορές φυσικού χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, καθώς και στις απόπειρες απεξάρτησης των οικονομιών των χωρών μελών των BRICS, από το δολάριο. 
 
Όσον αφορά τις τιμές - στόχους που έχουν τεθεί, ο παραδοσιακός και συντηρητικός επενδυτικός οίκος Guggenheim με δηλώσεις του CIO Scott Minerd ήδη από το 2021 εκτιμά ότι ο χρυσός θα βρεθεί στα $5000/oz μέσα μέχρι το 2026 και η γερμανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Incrementum AG στην έκθεση της: “In Gold We Trust”, βλέπει τα $10000/oz μέσα στην επόμενη δεκαετία. Και οι δύο οίκοι βασίζουν τις εκτιμήσεις τους στις πληθωριστικές πιέσεις που θα επιστρέψουν ακόμα πιο έντονες  στο χώρο των βιομηχανικών πρώτων υλών, των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων, στα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα λόγω της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών και των δαπανών για τα συστήματα υγείας και συντάξεων, καθώς και στη μετατροπή του χρυσού από «καταφύγιο ασφάλειας» σε «γεωπολιτικό και οικονομικό εργαλείο».  
 
Μπορούμε εδώ στην Ελλάδα να εκμεταλλευτούμε την άνοδο του χρυσού; Δυστυχώς, στη χώρα μας η επένδυση σε χρυσό έβρισκε και βρίσκει απέναντι της, το κράτος. Η επίσημη αγορά φυσικού χρυσού πραγματοποιείται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος με χρυσές λίρες. Η αγορά αυτή παρουσιάζει μεγάλες στρεβλώσεις, όσον αφορά το spread, δηλαδή τη διαφορά  ανάμεσα στην τιμή αγοράς και την τιμή πώλησης των λιρών. Για να αγοράσει ένας επενδυτής μια Λίρα Αγγλίας Παλαιάς Κοπής, (περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό 0.9166 / 7,940-7,988 γραμμάρια) από την Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να καταβάλει σήμερα 629,99 ευρώ. Αντιθέτως, εάν θελήσει να πωλήσει την ίδια λίρα θα εισπράξει μόλις 527,71 ευρώ. Δηλαδή 15% λιγότερο, από ό,τι την αγόρασε. 
 
Ωστόσο, επειδή στις αγορές δεν υπάρχουν αδιέξοδα, οι επενδυτές που ενδιαφέρονται μπορούν να αγοράσουν ETFs που διαπραγματεύονται  στη Wall Street μέσω των τραπεζών και των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Τα πιο δημοφιλή ETFs σε χρυσό είναι το GLD (SPDR Gold Shares), το IAU (iShares Gold), το SGOL (Physical Gold Shares) και το UGL (ProShares Ultra Gold).