Οι μεγάλοι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι Pimco και Vanguard έχουν αρχίσει να τοποθετούνται και πάλι στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες, ποντάροντας ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πολιτική των υψηλών επιτοκίων.
Οι δύο οίκοι, μεταξύ των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών του κόσμου, έχουν σχεδόν $10 τρισ. υπό διαχείριση και γύρισαν θετικοί όσον αφορά τις προοπτικές της Τουρκίας μετά την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν τον Μάιο και τη στροφή της νέας κυβέρνησης προς πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική.
Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για ένδειξη εμπιστοσύνης μετά από την έξοδο των ξένων επενδυτών επί σειρά ετών που άφησε την Τουρκία στο περιθώριο των αναδυόμενων οικονομιών.
Ο οίκος Vanguard, ο δεύτερος μεγαλύτερος asset manager του κόσμου με ενεργητικό υπό διαχείριση στα $7,5 τρισ., τοποθετήθηκε σε τουρκικά ομόλογα χωρίς κάλυψη κινδύνου πέρυσι μετά από σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη. Οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς σημείωσαν πτώση 500-600 μονάδων βάσης μετά τις τοποθετήσεις της Vanguard από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο.
Η Pimco, με ενεργητικό υπό διαχείριση στα $2 τρισ., έχει θετική άποψη για την Τουρκία. Το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό τονώθηκε σε υψηλό εξαετίας τον Δεκέμβριο με τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα CDS (credit default swaps) να σημειώνουν σημαντική πτώση πάνω από 50% από τα επίπεδα που βρίσκονταν τον Μάιο.
Πρόκειται για αλλαγή σκηνικού από την περίοδο που οι ξένοι επενδυτές εγκατέλειπαν σωρηδόν την Τουρκία. Ο Ερντογάν επέβαλλε πολιτική χαμηλών επιτοκίων παρά την έξαρση του πληθωρισμού και μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο στις αγορές χρέους και ισοτιμιών.
Τον Ιούνιο όμως ο επανεκλεγείς πρόεδρος διόρισε νέο κυβερνητικό σχήμα και την Hafize Erkan επικεφαλής στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Η Erkan αύξησε τα επιτόκια κατά 3.400 μονάδες βάσης από τότε στο 42,5% για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό που έφτασε το 65% τον Δεκέμβριο που πέρασε.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προτίθεται να σταματήσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν αλλά θα διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Pimco, θα χρειαστεί μια περίοδος ενδυνάμωσης του τουρκικού νομίσματος σε συνδυασμό με σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ώστε να πιεστεί ο πληθωρισμός στα επιθυμητά επίπεδα, δεδομένου του σχετικά υψηλού ποσοστού δολαριοποίησης και της μεγάλης διολίσθησης της λίρας.
Η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που παρατηρείται τελευταία στην Τουρκία δίνει μια νότα αισιοδοξίας στους ξένους επενδυτές. Παρά την επιφυλακτικότητα που διατηρούν πολλοί, το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω. Η Amundi, ο μεγαλύτερος asset manager της Ευρώπης, έχει υιοθετήσει μια πιο θετική άποψη για τις τουρκικές κινητές αξίες.
Το σημαντικότερο ρίσκο, επισημαίνουν οι ξένοι επενδυτές, είναι αν ο Ερντογάν χάσει την υπομονή του με την επώδυνη και μακρόχρονη επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία καθώς το κυβερνών κόμμα του προσπαθεί να ξανακερδίσει τον έλεγχο στις μεγάλες πόλεις ενόψει τοπικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.
Το πραγματικό τεστ θα είναι τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες με τις εκλογές και την εστίαση της κεντρικής τράπεζας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τη Vanguard που άρχισε να τοποθετείται όταν οι ομολογιακές αποδόσεις βρίσκονταν στο 35%.
Σύμφωνα με τη JPMorgan, η τουρκική λίρα αποτελεί σημαντικό στοίχημα φέτος στις αναδυόμενες αγορές. Η UBS πρότεινε στους πελάτες της τον
Νοέμβριο να ξεκινήσουν να χτίζουν θέσεις αγοραστή στο τουρκικό νόμισμα.