Η απόφαση του OPEC+ για τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου, που ακολούθησε την εισήγηση της Σαουδικής Αραβίας, δεν έχει θορυβήσει τους traders πετρελαίου.
Αυτό αποτυπώνεται και στις τιμές. Το πετρέλαιο βρίσκεται στα $77,48 το βαρέλι από τα χαμηλά $72 των τελευταίων 30 ημερών, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του +7,5% την ίδια στιγμή και για το ίδιο χρονικό διάστημα η τιμή του φυσικού αερίου από το 23,22 που ήταν το χαμηλό σήμερα βρίσκεται στα 27,9 με μια άνοδο της τάξης του +20%.
Ένα ακόμα σημείο που χαρακτηρίζει την επιφυλακτική στάση των επενδυτών, απέναντι σε όσους ευαγγελίζονται μια ξέφρενη πορεία στις τιμές του πετρελαίου, είναι το γεγονός ότι οι τρέχουσες ανοικτές θέσεις των traders στις αγορές πετρελαίου, βρίσκονται στα 238 εκατ. βαρέλια, που αποτελούν τον χαμηλότερο όγκο συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης από το 2013 μέχρι σήμερα.
Έτσι οι traders περισσότερο εστιάζουν στα πραγματικά δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας παρά στα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, όπως αυτά εκφράστηκαν μέσα από τις αποφάσεις του OPEC+.
Εστιάζουν στα δεδομένα της Δύσης, δηλαδή στην οριακά θετική βιομηχανική παραγωγή και στην υποχώρηση του κλάδου των μεταφορών στις ΗΠΑ και στην έστω και ύφεση της Ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση.
Εστιάζουν παράλληλα και στα νέα από τη Κίνα, με τη θεαματική πτώση τω εξαγωγών στο -7,5% όπως είχαμε αναλύσει στο άρθρο «Κινεζική οικονομία: H «τίγρη» που αγκομαχά»,
Κάτι που σημαίνει πως οι ανάγκες της Κίνας σε υγρά καύσιμα δεν αναμένεται να αυξηθεί. Η δε χθεσινή απόφαση των κρατικών τραπεζών στην Κίνα να μειώσουν τα επιτόκια των καταθέσεων με σκοπό να ακολουθήσει μια μείωση των επιτοκίων δανεισμού δείχνει την ανησυχία του Πεκίνου απέναντι στο ενδεχόμενο χαμηλότερης ανάπτυξης.
Εστιάζουν επίσης στις εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πετρελαίου των SPR (Strategic Petroleum Reserve) που έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, λόγω της προσπάθειας αποτροπής μιας ευρύτερης ενεργειακής κρίσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Καλύπτοντας τη ζήτηση μέσω της αποδέσμευσης αποθεμάτων. Σύμφωνα λοιπόν με τον Λευκό Οίκο και το υπουργείο Ενέργειας (DOE), η αναπλήρωση των αποθεμάτων θα γίνει σε επίπεδα τιμών ανάμεσα στα $67 και στα $72 το βαρέλι.
Παράλληλα εστιάζουν και στις κινήσεις αγοραστών από τη Νοτιοανατολική Ασία να αναζητήσουν πετρέλαιο από την Αφρική, τη Ρωσία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, με πρώτη και καλύτερη την Ινδία που έχει ήδη μειώσει αισθητά την εξάρτηση της από το Αραβικό πετρέλαιο. Για την Ινδία δεν μετράει μόνο η τιμή του μαύρου χρυσού, αλλά και η δυνατότητα που της προσφέρουν οι συναλλαγές με τη Ρωσία για πληρωμή σε ρουπίες ή ρούβλια. Έτσι μόνο μέσα στον Μάιο, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία, υπερβαίνουν αθροιστικά τις εισαγωγές από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εμιράτα.
Με τη σκέψη στα ανωτέρω και με την εκτίμηση πως μέσω στον OPEC+ θα εξακολουθούν να κάνουν τα στραβά μάτια στη Ρωσία που προβαίνει σε σαφείς παραβιάσεις των εξαγόμενων ποσοτήτων που της αναλογούν εξισορροπώντας τη ζήτηση, οι traders κρατούν θέσεις αναμονής.