Goldman Sachs: Πώς οι δασμοί πλήττουν τα εταιρικά κέρδη - Πρόβλεψη για «τσουλήθρα» στον S&P 500
Shutterstock
Shutterstock

Goldman Sachs: Πώς οι δασμοί πλήττουν τα εταιρικά κέρδη - Πρόβλεψη για «τσουλήθρα» στον S&P 500

Κίνδυνο να πέσει ο δείκτης αναφοράς S&P500 στη Wall Street κατά 5% το επόμενο διάστημα βλέπουν οι strategist της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs καθώς οι δασμοί που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση θα μειώσουν τα εταιρικά κέρδη.

Ο Τραμπ, αν και ανέστειλε την επιβολή τους σε Καναδά και Μεξικό, είχε ανακοινώσει δασμούς 25% στις εισαγωγές των ΗΠΑ από τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ αυτές από την Κίνα θα χτυπηθούν με δασμούς 10%. Ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την προειδοποίηση ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστεί δασμούς. 

«Οι ανακοινώσεις ήταν σοκ για πολλούς επενδυτές που περίμεναν να επιβληθούν δασμοί μόνο σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι διαπραγματεύσεις», αναφέρει σε έκθεσή της Goldman o strategist David Kostin.

Aν και οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας θεωρούν πιθανό οι δασμοί στον Καναδά, εφόσον επιβληθούν και περάσει άπρακτη η αναστολή 30 ημερών, να αποδειχτούν βραχύβιοι, αν διατηρηθούν, θα συρρικνώσουν τα προβλεπόμενα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 γύρω στο 2% με 3%, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη περαιτέρω σφίξιμο των χρηματοοικονομικών συνθηκών ή μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά.

Πάντως, η δίκαιη αξία του δείκτη S&P 500 μπορεί να πέσει 5% σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα από το χτύπημα στα κέρδη και στις αποτιμήσεις των μετοχών.

Ο strategist της Goldman Sachs πρόσφατα είχε θέσει ως στόχο για τον S&P 500 στο τέλος του 2025 τις 6.500 μονάδες, περίπου 8% υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Τη Δευτέρα, ο δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση 1,7% χαμηλότερα έπειτα από απώλειες στις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω φόβων ότι έχει ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος.

Ο επόμενος στόχος του Τραμπ θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών-μελών, δήλωσε ο ίδιος την Κυριακή.

«Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητα μας, δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα (οι Ευρωπαίοι) και εμείς παίρνουμε τα πάντα από αυτούς» είπε.

Oι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat από το 2023, οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό έλλειμμα 155,8 δισ. ευρώ με την ΕΕ το οποίο αντισταθμιζόταν από πλεόνασμα 104 δισ. ευρώ σε υπηρεσίες.

Η αντίδραση των αγορών την Δευτέρα απεικονίζει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου. Οι μετοχές στο Τόκιο έκλεισαν με απώλειες σχεδόν 3%, ο δείκτης DAX στο γερμανικό χρηματιστήριο έπεφτε 1,8% στα μέσα της συνεδρίασης, ο CAC 40 στο Παρίσι έχανε 1,9% και ο βρετανικός FTSE 100 έκανε βουτιά 1,5%.

Στην Deutsche Bank, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το χτύπημα στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει δασμούς 10% θα είναι της τάξης του 0,5%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ING, οι δασμοί του Τραμπ καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών των ΗΠΑ και θα τις αναγκάσουν να υπερδιπλασιάσουν τη βιομηχανική τους παραγωγή για να καλύψουν τη διαφορά.

Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δασμοί μπορεί να σπρώξουν τον Καναδά και το Μεξικό σε ύφεση και να προκαλέσουν στασιμοπληθωρισμό.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen, BMW, Porsche, Stellantis και της κατασκευάστριας φορτηγών Daimler Truck έχαναν 5% με 6% στην Ευρώπη.

Στη Morgan Stanley o strategist Michael Wilson εκτιμά ότι οι χρηματιστηριακές αγορές μέχρι τώρα ήταν ψύχραιμες όσον αφορά την πιθανότητα επιβολής διατηρήσιμων δασμών. Τώρα, όμως, η άποψή τους αυτή θα τεσταριστεί για όσο διάστημα διατηρηθούν οι νέοι δασμοί.

Στην RBC Capital Markets θεωρούν ότι η πιθανότητα μιας διόρθωσης 5% - 10% στον S&P 500 έχει αυξηθεί μετά την επιβολή δασμών που βρίσκει τις μετοχές σε υψηλές αποτιμήσεις.