Του Απόστολου Σκουμπούρη
Παράγοντες όπως το κλείσιμο των βιβλίων των ξένων χαρτοφυλακίων στη λήξη του 11μήνου, οι διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου των Lamda Development και Briq Properties, αλλά και το μπαράζ μεγάλων ομολόγων από ελληνικές εταιρείες, μείωσαν τη διαθέσιμη ρευστότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να «κρεμάσει» χαμηλότερα στην πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη.
Η μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας, συνδυαστικά με την αλλαγή του κλίματος στις διεθνείς αγορές, ήταν οι δύο κύριοι παράγοντες που η αγορά – για ακόμη μια φορά – δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την υπέρβαση που έκανε στη λήξη του Νοέμβρη, όταν «έπιασε» τις 901,58 μονάδες που είναι νέα υψηλά 5ετίας.
Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι σε εγχώριο επίπεδο ειδησεογραφικά, μια ρηχή αγορά, όπως η ελληνική, όταν μειώνεται ο μέσος ημερήσιος τζίρος κατά 34% όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα, αυτομάτως αυτό μετατρέπεται σε δομικό πρόβλημα που επηρεάζει νομοτελειακά τη δυναμική.
Άλλωστε, θυμίζουμε πως το ντεμαράζ στα τέλη Νοεμβρίου και 11μήνου με την υπέρβαση στις 900 μονάδες έγινε με μέσο τζίρο 86,9 εκατ. ευρώ, επίδοση που δείχνει δραστηριοποίηση ισχυρών «παικτών», ενώ και ο μέσος τζίρος του περασμένου μήνα στα 71 εκατ. ευρώ, είναι μια επίδοση ικανή να συντηρήσει επίπεδα.
Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν οι μέσες συναλλαγές κατήλθαν στα 58 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 47,23 εκατ. ευρώ, επίδοση που ήταν η μικρότερη των τελευταίων 19 συνεδριάσεων! Παράλληλα, οι τράπεζες διακίνησαν την Πέμπτη μόλις 7,24 εκατ. τεμάχια, που είναι ο μικρότερος όγκος από τις αρχές Ιανουαρίου 2019!
Εντός αυτών των συνθηκών το Χ.Α. έκανε την πρώτη – ουσιαστικά – διορθωτική εβδομάδα από τις αρχές Νοεμβρίου, με δείκτες και μετοχές να αποφορτίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό, οπότε μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η αγορά την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, το Χ.Α. δεν ακολούθησε καθόλου την αντίδραση των διεθνών αγορών από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και εντεύθεν, κάτι που οφείλεται στις αρρυθμίες και στο «κενό» που προκάλεσε το έλλειμμα στις συναλλαγές.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας καταγράφηκε αλλαγή πλεύσης διεθνώς, με τον προβληματισμό να επανέρχεται, κάτι που έφερε αμηχανία και νευρικότητα στις μικρότερες, περιφερειακές και αναδυόμενες αγορές, επηρεάζοντας και το Χ.Α. που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στην κορυφή των κερδών παγκόσμια.
Όμως, την Πέμπτη αλλά κυρίως την Παρασκευή οι αγορές «επανήλθαν» με εμφατικό τρόπο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, κάτι που καθιστά ενδιαφέρουσα την τρέχουσα εβδομάδα. Βεβαίως, το Χ.Α. θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται από πλευράς ρευστότητας, λόγω των ΑΜΚ, όμως την Τετάρτη παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Lamda Development.
Η τρέχουσα εβδομάδα
Η τρέχουσα εβδομάδα λοιπόν αναμένεται ενδιαφέρουσα ύστερα από τη σημαντική βελτίωση του κλίματος στις ξένες αγορές το τελευταίο διήμερο. Η 15η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία ανακοίνωσης της επιβολής δασμών στην Κίνα από τις ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα αυτό το 5ήμερο.
Επίσης, όπως θυμίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, στις 11 Δεκεμβρίου έχουμε την απόφαση της FED για τα επιτόκια, ενώ την Πέμπτη 12/12 έχουμε τις Βρετανικές εκλογές.
Ο αναλυτής σημειώνει πως «η έκβαση και τα απόνερα αυτών των γεγονότων θα είναι κομβικής σημασίας καθώς προς ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο που να μπορεί να μετριάσει ή να αντισταθμίσει προς το θετικότερο μια αρνητική εξέλιξη που θα προέλθει από κάποιο από αυτά τα μέτωπα. Αντιθέτως οι περισσότερες αγορές κινούνται πέριξ των υψηλών του 2019 ενσωματώνοντας θετικές προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη της επόμενης χρονιάς.
Τι λένε οι αναλυτές για τη συνέχεια
Σ'' ότι αφορά το Χ.Α. μετά το μεγάλο ράλι του προηγούμενου 11μήνου η πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη ήταν διορθωτική, με το Γ.Δ. να υποχωρεί σε ποσοστό 3,15%, τον FTSE 25 να χάνει 3,50% και τον τραπεζικό δείκτη -6,57%.
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 873,21 μονάδες με πτώση 0,61%, έχοντας ενδοσυνεδριακή κίνηση εννέα μονάδων, με υψηλό στις 880,62 μονάδες και χαμηλό στις 871,64 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,42 εκατ. ευρώ, με τα 8,13 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, σε ΟΤΕ, Fourlis, ΟΠΑΠ και Lamda Development.
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «Γενικός Δείκτης και FTSE 25 δοκιμάζουν τις πολύ σημαντικές στηρίξεις των 875 – 867 και 2.190 μονάδων αντίστοιχα. Επίπεδα που αν χαθούν, το πιο πιθανό είναι να δούμε συνέχιση της πτωτικής – διορθωτικής κίνησης». Για το Γ.Δ. σημειώνει πως «τεστάρει για ακόμη μια φορά την πολύ σημαντική ζώνη των 875 μονάδες (σ.σ. χθες στις 873,21 μονάδες) όπου ενδεχόμενη διάσπασή της μπορεί να οδηγήσει στις 867 μονάδες. Θυμίζουμε πως ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.195,10 μονάδες την Παρασκευή.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, σημειώνει πως «οι κινήσεις του Γ.Δ. είναι εντός της εκτιμώμενης περιοχής, ενώ σημαντική περιοχή στήριξης αποτελούν οι 865-855 μονάδες».
Τέλος, ο Μ. Χατζηδάκης τονίζει πως «η συμπεριφορά της Αγοράς εμφανίζει έντονη κόπωση μόλις πλησιάζει τις 900 μονάδες και οι δισταγμοί των αγοραστών είναι εμφανείς σε όλο σχεδόν το ταμπλό. Η διόρθωση που ακολούθησε και η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη δεν είναι παρά η φυσική εξέλιξη της έλλειψης δυναμικής που εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης κάθε φορά που προσεγγίζει την εν λόγω περιοχή.
Διαγραμματικά δεν έχει αλλάξει κάτι, η μεγάλη συσσώρευση συνεχίζεται και το πρώτο επίπεδο στήριξης βρίσκεται στις 860 μονάδες. Κάτω από τις 860 μονάδες οι πωλητές θα ανακτήσουν τα ηνία της τάσης με το νέο πλέον επίπεδο στήριξης να βρίσκεται στις 825 μονάδες από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών με ανερχόμενη πορεία».