Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας περνάει μια δύσκολη χρονιά φέτος στο χρηματιστήριο με μεγάλη εξαίρεση τις επιχειρήσεις που πωλούν φάρμακα για αδυνάτισμα.
Η εκτόξευση της ζήτησης για φάρμακα που ρυθμίζουν τον διαβήτη τύπου 2 και βοηθούν στην απώλεια βάρους έχει πυροδοτήσει δυνατό ράλι στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ρεκόρ εσόδων από μελλοντικές πωλήσεις.
Η μετοχή της δανέζικης Novo Nordisk που κατασκευάζει τα φάρμακα Ozempic και Wegovy που έχουν γίνει bestsellers σημειώνει άνοδο 35% φέτος. Η μετοχή της Eli Lilly που πωλεί το πετυχημένο φάρμακο Mounjaro κερδίζει 51%.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του φαρμακευτικού κλάδου όμως η χρονιά δεν ήταν τόσο καλή. Ο δείκτης Dow Jones φαρμακευτικών εταιρειών χάνει 2,5% φέτος, σημειώνοντας υποαπόδοση σε σύγκριση με τον S&P 500 που έχει σκαρφαλώσει 13% μέχρι σήμερα.
Για τις φαρμακοβιομηχανίες που πωλούν τα εμβόλια για τη νόσο Covid 19 η φετινή χρονιά εξελίσσεται άσχημα. Η μετοχή της Pfizer σημειώνει πτώση 36% φέτος, ενώ της Moderna χάνει 46%.
Το σκεπτικό πίσω από το ποντάρισμα σε μετοχές που παράγουν φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους είναι απλό. Πάνω από το 40% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.
Η απλότητα στη λογική του χρηματιστηριακού στοιχήματος προσελκύει επενδυτές καθώς αντιλαμβάνονται τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος. Πρόκειται για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και όχι για θεραπευτική εξέλιξη στον τομέα της αιματολογίας ή της ογκολογίας.
H Wall Street βλέπει πολύ δυνατές πωλήσεις και κέρδη για αρκετά χρόνια από τα φάρμακα αυτά και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα τρία φάρμακα συνολικά θα φτάσουν τα $53 δισ. σε ετήσιες πωλήσεις μέχρι το 2028 από $21,6 δισ. φέτος.
Οι επιπλοκές που προκαλεί η παχυσαρκία κοστίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ετησίως για να αντιμετωπιστούν και πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το φάρμακο Wegovy της Νοvo Nordisk μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και θανάτου από καρδιαγγειακές επιπλοκές κατά 20%, πέρα από τη χρησιμότητα του στην απώλεια βάρους.
Το εύρημα της μελέτης έχει ενισχύσει τις προσδοκίες ότι οι ασφαλιστικοί πάροχοι θα αρχίσουν να καλύπτουν το κόστος των φαρμάκων αυτών.
Για την Novo Nordisk και την Eli Lilly ο ενθουσιασμός για τα προϊόντα τους έχει αντισταθμίσει τα απανωτά χτυπήματα που δέχτηκε ο κλάδος και έκανε τους επενδυτές να τον αποφεύγουν.
Η εκτόξευση των πωλήσεων εμβολίων για την πανδημική νόσο COVID 19 ξεθωριάζει. Η Pfizer αναμένει ότι το ποσοστό εμβολιασμών στις ΗΠΑ φέτος δεν θα υπερβεί το 24%, που σημαίνει ότι θα είναι περίπου το μισό του ποσοστού εμβολιασμών για την τυπική γρίπη.
Παράλληλα, λήγουν οι πατέντες για μερικά φάρμακα που είχαν ρεκόρ πωλήσεων όπως το αντικαρκινικό Revlimid της εταιρείας Bristol Myers Squibb και η αντιφλεγμονώδης θεραπεία Humira της εταιρείας Abbvie, ανοίγοντας το πεδίο για ανταγωνισμό από φαρμακοβιομηχανίες χαμηλότερου κόστους.
Στο χρηματιστηριακό ταμπλό υπάρχει μια μεγάλη απόσταση σε επίπεδο αποτιμήσεων ανάμεσα στους φετινούς νικητές και χαμένους του κλάδου. Η μετοχή της Pfizer διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 9,9 φορές τα μελλοντικά κέρδη ενώ της Eli Lilly με Ρ/Ε 47. Ο πολλαπλασιαστής κερδών του δείκτη S&P500 είναι γύρω στο 18,1.