Παρά το ευμετάβλητο και νευρικό περιβάλλον στο εξωτερικό ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά σε επίπεδο εβδομάδας σημειώνοντας τέσσερα θετικά κλεισίματα. Η αντοχή της αγοράς ήταν εντυπωσιακή στις πιέσεις από το εξωτερικό, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τους ξένους δείκτες.
Οι συναλλαγές διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα επιστρέφοντας στα 60 εκατ. ευρώ υποστηρίζοντας την άνοδο των τιμών σε όλο το εύρος της αγοράς.
Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που πέρασε ήταν και η καταγραφή εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού ύψους 48,6 εκατ. ευρώ τα οποία προήλθαν από εισροές ύψους 51,2 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ και είναι περισσότερες από τις μισές εισροές που έχουν καταγραφεί το 2021.
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η διαχείριση του από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσπόζει στο πεδίο της ειδησεογραφίας. Η εβδομάδα που πέρασε σημείωσε ιστορικά ρεκόρ στη χονδρική τιμή ρεύματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές τιμές στην οριακή τιμή του συστήματος (μέση τιμή 8/10 218,73 €/ΜWh) από την εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης της αγοράς Target Model.
Το νέο ρίσκο των ενεργειακών ανατιμήσεων έδειξε να αποκλιμακώνεται στο τέλος της εβδομάδας ωστόσο είναι νωρίς για να θεωρηθεί ότι πλέον η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά και η αγορά φυσικού αερίου εξαιρετικά νευρική γεγονός που επηρεάζει όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας. Επιπλέον, η ενέργεια παραμένει βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων στην παραγωγή απειλώντας με πληθωριστικές τάσεις την οικονομία.
Το κρίσιμο τεστ θα γίνει στις αιχμές της ζήτησης που θα εμφανιστούν στην καρδιά του χειμώνα, όπου και θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος αλλά και τα αντανακλαστικά της Ε.Ε. βάζοντας στο τραπέζι ένα δίλλημα αναστολής των αποφάσεων για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας.
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά o Γενικός Δείκτης για μια ακόμα φορά απέφυγε την καθοδική διαφυγή την ύστατη ώρα. Οι αγοραστές ανέκτησαν τον έλεγχο της αγοράς βελτιώνοντας την εικόνα της στο τέλος των ημερήσιων συνεδριάσεων αποκτώντας μια απόσταση ασφαλείας από τον κινητό μέσο των 200 ημερών.
Η αντίδραση ήρθε από την υποτιμημένη ζώνη των ταλαντωτών, το οποίο είναι μια ένδειξη ύπαρξης αντανακλαστικών και η συνέχεια δεν απογοήτευσε αφού ο Γενικός Δείκτης πήγε έως τα όρια των 900 μονάδων με συμπαθητικά αυξημένες μέσες ημερήσιες συναλλαγές.
Η μεγάλη εικόνα δεν άλλαξε δραματικά, οι κινητοί μέσοι όροι των 30 και 50 ημερών δεν συγκινήθηκαν από το μίνι ράλι των 40 μονάδων ωστόσο κλείσιμο πάνω από τις 896 μονάδες θα επαναφέρει όλο το τεχνικό σύστημα δεικτών σε βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση.
Την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να αναμετρηθεί με τις 900 μονάδες επίπεδο που έχει αλλάξει ιδιότητες στήριξης και αντίστασης κάμποσες φορές από τον φετινό Φεβρουάριο και μετά.
Η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας
Η δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου εκκινεί στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα με τις κυριότερες ανακοινώσεις να αφορούν τις χρηματοοικονομικές εταιρίες.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου ανακοινώνουν JP Morgan και Wells Fargo, την Πέμπτη ακολουθούν Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley ενώ την Παρασκευή ανακοινώνει η Goldman Sachs.
Την Τετάρτη τέλος, είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.