Η αλήθεια είναι ότι το 2022 ξεκίνησε παγκοσμίως με τους χειρότερους οιωνούς. Η ανακοίνωση και η εξέλιξη της Όμικρον ξύπνησε μνήμες από τη μεγάλη πτώση του 2020 με μεγάλο μέρος των επενδυτών να φοβούνται ότι μπορεί να επαναληφθεί έστω και σε μικρότερο μέγεθος.
Σχεδόν το σύνολο των αγορών είναι αισθητά διστακτικές με τα περισσότερα χρηματιστήρια να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Από την άλλη υπάρχει ένα «γαλατικό χωριό» που αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρεύμα και να κερδίζει από αρχές έτους 7% στον ΓΔ υπεραποδίδοντας μετά από πολλά χρόνια. Είναι το μόνο που κατάφερε και να καταγράψει νέα υψηλά κίνησης και πολλά νέα υψηλά περιόδου σε αρκετούς τίτλους μιας δείχνοντας με το ξεκίνημα της χρονιάς ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να υπέρ αποδώσει το 2022.
Μέσα από αυτή τη στήλη έχουμε σχολιάσει πολλές φορές πως οι επενδύσεις δεν μπορούν να γίνονται συγκριτικά. Αν ήταν έτσι το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα είχε βρεθεί από τις 5.000 στις 500 μονάδες με τις υπόλοιπες αγορές να έχουν διαφορετική πορεία. Ένα χρηματιστήριο θα κάνει αυτό που είναι να κάνει με καθυστέρηση ή όχι και στους χρόνους που αυτό θέλει. Πόσοι δεν αγόρασαν τραπεζικές μετοχές επειδή αυτές έπεφταν πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη αγορά πουλώντας άλλα blue chips; Πόσοι δεν πούλησαν ΔΕΗ να πάρουν ΑΔΜΗΕ στα 2,5 ευρώ επειδή το βρήκαν σαν ευκαιρία; Πόσοι σόρταραν Nasdaq επειδή είχε υπεραποδώσει έναντι άλλων αγορών;
Η ελληνική οικονομία και παράλληλα και το ελληνικό χρηματιστήριο έχουν όλες τις πιθανότητες να κινηθεί αυτόνομα τα επόμενα χρόνια αφού θα προσπαθήσει να κλείσει την ψαλίδα της ύφεσης που το ταλαιπώρησε τα τελευταία 12 χρόνια. ΟΙ συνθήκες είναι ώριμες πλέον για να δούμε να ξεδιπλώνεται μία ανάπτυξη από άλλες εποχές έχοντας αφήσει πίσω αρκετά από τα κακώς κείμενα των παρελθόντων 10ετιών. Φυσικά έχει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι ακόμα για να πούμε ότι γινόμαστε ένα κράτος με όλη τη σημασία της λέξεως. Παρόλα αυτά όμως όλα δείχνουν ότι έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα διώχνοντας σταδιακά μέρος της κακής νοοτροπίας των προηγούμενων 10ετιών.
Στα γραφήματα που ακολουθούν φαίνεται η διαφοροποίηση του ΓΔ από τον Γερμανικό Dax, τον Αμερικανικό Dow Jones και τον Γαλλικό Cac40.