Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιος φοβάται τον 200άρη;
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιος φοβάται τον 200άρη;

Ο φετινός Αύγουστος εκτός από την αυξημένη μεταβλητότητα που είχε την πρώτη εβδομάδα έφερε στο προσκήνιο ένα φαινόμενο τεχνικής ανάλυσης που η ελληνική αγορά είχε να αντιμετωπίσει κάμποσους μήνες. Η απότομη μεταβολή της 5ης Αυγούστου έφερε το Γενικό Δείκτη κάτω από τη χρονοσειρά του κινητού μέσου των 200 συνεδριάσεων αντιστρέφοντας τη μακροχρόνια τάση της Αγοράς σε πτωτική. Η διάρκεια αυτή της αλλαγής κράτησε μόλις δύο συνεδριάσεις αφού η Αγορά ανέκτησε άμεσα τα προ κρίσης επίπεδα διαπραγμάτευσης επαναφέροντας τη μακροχρόνια τάση σε ανοδική. 

Οι κινητοί μέσοι όροι είναι απλές χρονοσειρές τιμών που προσφέρουν με κάποια επιτυχία σημεία εισόδου και εξόδου από την αγορά. Μπορούν να έχουν μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα με λίγες ή πολλές κυλιόμενες παρατηρήσεις. Ανάλογα τη φύση του επενδυτή τα διαστήματα αυτά μπορούν να αποτελούνται από λεπτά, ώρες, ημέρες, μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Οι κινητοί μέσοι λόγω του εύκολου τρόπου υπολογισμού τους προσφέρουν μια γρήγορη απάντηση στο αν μια τάση είναι ανοδική ή όχι. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των κυλιόμενων παρατηρήσεων τόσο μικρότερος είναι ο θόρυβος των τοπικών μεταβολών. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός παρατηρήσεων (για παράδειγμα 9 ημέρες) τόσο περισσότερα σημεία εισόδου και εξόδου λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται και πετυχημένες κινήσεις καθώς σε «ατασικές» συγκυρίες (όπως εδώ και δύο εβδομάδες) τα σήματα τείνουν να αλληλοαναιρούνται γεμίζοντας ζημιές και έξοδα προμηθειών το χαρτοφυλάκιο. Επίσης, μια άλλη μεταβλητή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η εμπορευσιμότητα των μετοχών καθώς μπορεί να χρειαστούν παραπάνω από μία συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί η έξοδος από μια μετοχή. Και αν η μεταβλητότητα ενταθεί η μία συνεδρίαση μπορεί να σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.

Οι παρατηρήσεις των 200 ημερών προσφέρουν ένα είδος μεγαλύτερης βεβαιότητας. Πριν την αποκατάσταση της ανοδική τάσης στις 7 Αυγούστου, ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών είχε δώσει αγοραστικό σήμα στις 1.150 μονάδες. Το σημείο εξόδου δόθηκε στις 1.375 μονάδες, μια απόδοση 19,5% που σε επιμέρους μετοχές θα ήταν πολύ υψηλότερη ακολουθώντας τα beta της αγοράς. Κοιτώντας ακόμα πιο πίσω στις 21 Οκτωβρίου του 2022 ο 200άρης έδωσε σήμα εισόδου στις 850 μονάδες. Από το σημείο αυτό και μέχρι σήμερα το χαρτοφυλάκιο θα είχε απόδοση 68% χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο δύο συνεδριάσεων στις αποφάσεις εξόδου. 

Απέχοντας μόλις 3,8% από την ανερχόμενη χρονοσειρά των 200 ημερών τα περιθώρια άνεσης του Γενικού Δείκτη αρχίζουν να στενεύουν. Προς το παρόν η τάση του ΧΑ είναι ανοδική και μπορεί να παραμείνει έτσι αρκεί ο Γενικός Δείκτης να πάρει εκ νέου αποστάσεις από τον κινητό μέσο όρο.

Η στρατηγική αυτή ίσως να μην λαμβάνει υπόψη της τα θεμελιώδη των εταιρειών (πολλοί θα πουν ότι η πληροφορία είναι μέσα στην τιμή…) προφυλάσσει, ωστόσο, από μελλοντικές απώλειες κερδών ή μελλοντικές υποαξίες. Επομένως, είναι χρήσιμη ως εργαλείο αποφάσεων ακόμα και για μακροπρόθεσμους επενδυτές αρκεί να υπάρχει επενδυτική πειθαρχία. Και αν όχι για το σύνολο, για ένα μέρος του χαρτοφυλακίου ίσως έχει νόημα η χρήση του.