Η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε αποτελεί το χειρότερο τεχνικό σενάριο για τη Wall, καθώς η μητέρα των αγορών για τρίτη εβδομάδα έκλεισε κάτω από τον μέσο κινητό των 200 ημερών, αφού πρώτα τον επιβεβαίωσε ως αντίσταση πλέον.
Οι νέοι δασμοί του Αμερικανού Προέδρου, τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές τον Φεβρουάριο, εξέλιξη που πιθανότατα θα καθυστερήσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, και η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Μίσιγκαν, ήταν η χαριστική βολή που άνοιξε το διάγραμμα του S&P500 για την επόμενη σημαντική στήριξη, στη ζώνη των 5200-5300 μονάδων.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, ελεύθερη πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, υπό τον φόβο για ένα νέο κύμα ανόδου των τιμών.
Η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν βούτηξε στις 57 μονάδες από 64,7 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022. (σ.σ:Η αρχική μέτρηση ήταν 57,9 μονάδες).
Aκόμα χειρότερη είναι η εικόνα όσον αφορά τις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό και την ανεργία.
Οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 4,1% τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1993 σύμφωνα με το CNBC. (σ.σ:Η αρχική μέτρηση των προσδοκιών για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό ήταν στο 3,9%).
Είναι εμφανές ότι όσο συνεχίζει ο Τραμπ να ανακοινώνει δασμούς, τόσο αυξάνεται η ανησυχία των καταναλωτών όχι μόνο για την πορεία των τιμών, αλλά και για τις θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2/3 των καταναλωτών αναμένουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί το επόμενο έτος, στο υψηλότερο ποσοστό από το 2009 σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Όσον αφορά τώρα τα στοιχεία του πληθωρισμού, χθες ανακοινώθηκε ότι ο δομικός δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης – PCE- έτρεξε τον Φεβρουάριο με ετήσιο ρυθμό 2,8% επιταχύνοντας από το επίπεδο του Ιανουαρίου, το οποίο αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 2,7%.
(σ.σ: Η μέση εκτίμηση των αναλυτών, βάσει της αρχικής μέτρησης του Ιανουαρίου στο 2,6%, προέβλεπε ότι ο δομικός PCE θα διαμορφωνόταν στο 2,7% ετησίως).
Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έδειξε αύξηση του δομικού PCE με ρυθμό 0,4% έναντι του 0,3% που προέβλεπε η μέση εκτίμηση της αγοράς.
Υπενθυμίζουμε΄οτι η Fed επικεντρώνεται ιδιαίτερα στον πληθωρισμό PCE, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα ευρύτερο μέτρο που προσαρμόζει τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και δίνει λιγότερη έμφαση στη στέγαση, από τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία έδειξαν ότι η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 0,4%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 0,5% που περίμεναν οι αναλυτές αλλά ανέκαμψε από την πτώση κατά 0,2% που είχε προηγηθεί.
Οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις της Παρασκευής λοιπόν υπέδειξαν ελαφρώς χαμηλότερες των προβλέψεων δαπάνες και ενισχυμένο πληθωρισμό, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι η εν εξελίξει δασμολογική πολιτική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα αυξήσει τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών, θα αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό και νομοτελειακά θα αποτρέψει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια.
Το αποτέλεσμα ήταν τα στοιχεία να λειτουργήσουν σαν βαρίδι για την επενδυτική ψυχολογία, εκτινάσσοντας τον δείκτη μεταβλητότητας πάνω από τις 21 μονάδες και βυθίζοντας τον Dow Jones σε πτώση της τάξης του 1,7%, τον S&P 500 σε πτώση 2% και τον Nasdaq Composite σε βουτιά 2,7%.
Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες
Το γεγονός ότι η ανησυχία των καταναλωτών έχει αρχίσει να καταγράφεται όχι μόνο στις έρευνες, όπως για παράδειγμα εκείνες για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά και στα «σκληρά» δεδομένα όπως είναι ο δείκτης PCE, φαίνεται ότι αλλάζει το παιχνίδι στη Wall, με την επενδυτική κοινότητα να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το αμερικανικό ρίσκο, ειδικά πριν από τις νέες ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας για τους δασμούς.
Βέβαια, θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί τόσο «δράμα» για μια έκθεση PCE που απείχε μόλις 0,1% από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πράγματι, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν ήταν καταστροφικά και επιπλέον τα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της εβδομάδας δεν ήταν άσχημα. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά και ο πληθωρισμός καταναλωτή ελαφρώς πτωτικά σύμφωνα με την τελική εκτίμηση για τα στοιχεία αυτά. Ούτε τα νέα από την αγορά εργασίας ήταν ανησυχητικά, καθώς τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας έδειξαν ότι διαμορφώθηκαν στις 224 χιλ, πολύ κοντά στις εκτιμήσεις και στα επίπεδα των τριών προηγούμενων εβδομάδων.
Όμως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά», που συνίσταται στο γεγονός ότι τα στοιχεία για τον δείκτη PCE επιδεινώνονται συνέχεια, κάτι που «κουμπώνει» δυστυχώς με την τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα και την αστάθεια στην αγορά που προκαλεί η εντεινόμενη δασμολογική πολιτική του Τραμπ.
Όλα αυτά μειώνουν τη δυνατότητα ελιγμών από τη Fed, καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα να κληθεί σύντομα να χειριστεί μια μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση σε συνδυασμό με έναν πληθωρισμό που δεν υποχωρεί χαμηλότερα.
Αν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν φαίνεται αδιάφορος στην απειλή των πληθωριστικών πιέσεων, γι’αυτό άλλωστε και προειδοποίησε τους CEO κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών να μην αυξήσουν τις τιμές τους ως απάντηση στην επιβάρυνση 25% που επέβαλε σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και που θα τεθεί σε ισχύ στις 2 Απριλίου, εντούτοις πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ελέγξει την πορεία των τιμών.
Ήδη πολλά στελέχη της αγοράς δυσαρεστήθηκαν από τις απειλές του Προέδρου ότι ενδεχόμενες αυξήσεις θα εκληφθούν αρνητικά από την κυβέρνησή του.
Όμως η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου αυτή την εβδομάδα για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, προκάλεσε και έντονες αντιδράσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους σε επιμέρους χώρες, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει απάντηση. Τουτέστιν, οι νέοι δασμοί που εξήγγειλε ο Τραμπ αυτή την εβδομάδα διεύρυναν επικίνδυνα το μέτωπο του εμπορικού πολέμου, με τους μεγαλύτερους προμηθευτές των ΗΠΑ, ήτοι το Μεξικό, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά και τη Γερμανία, να ετοιμάζονται για δυναμική ανταπάντηση.
Την ίδια στιγμή, οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις σχεδόν σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
Οι Stellantis,Mercedes-Benz, BMW,Toyota, Mitsubishi, Nissan, Honda, Hyundai Motor, Mazda, Kia Corporation αλλά και Tesla, Ford, General Motors κ.α σημείωσαν μεγάλες απώλειες.
Δεδομένου ότι την επόμενη εβδομάδα επίκεινται και άλλες ανακοινώσεις δασμολογικών επιβαρύνσεων από τον Ντόναλτ Τραμπ, δεν αποκλείεται να επιβαρυνθεί η εικόνα και των ευρωπαϊκών αγορών, κάτι που επιβάλλει στους επενδυτές να γίνουν πιο επιλεκτικοί στις επιλογές τους, πόσο μάλλον μετά τη σημαντική υπεραπόδοση που έχουν καταγράψει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέτος.
Όσον αφορά τη Wall, μπορεί ο Τραμπ να βλέπει τους δασμούς ως εργαλείο για αύξηση εσόδων που θα αντισταθμίσουν τις φορολογικές περικοπές που έχει εξαγγείλει και θα αναζωογονήσουν παράλληλα τη βιομηχανική βάση της χώρας, προς το παρόν όμως η επενδυτική κοινότητα και η κοινότητα των αναλυτών φαίνεται να έχουν άλλη γνώμη.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.