Με αφορμή την έντονη διορθωτική κίνηση στις αγορές των ΗΠΑ από τη Δευτέρα, είναι προφανής η κρισιμότητα των αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής της Fed, κυρίως ως προς τον επιτοκιακό της στόχο.
Στην παρούσα φάση, ακολουθείται μια επίμονη νομισματική χαλάρωση μηδενικού επιπέδου επιτοκίου, όπως εξάλλου συμβαίνει και στις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως στην Τράπεζα της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.
Η πολιτική αυτή δεν αφήνει πολλές επιλογές στους κεφαλαιούχους και τα μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια ως προς τις σταθερές αποδόσεις (καταθέσεις και ομόλογα), ώστε οι αγορές μετοχών να είναι μονόδρομος. Το τελευταίο διευκολύνεται και από τη συνδυασμένη στήριξη από τα δημοσιονομικά των μεγάλων οικονομιών, που ουσιαστικά διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία φρέσκο χρήμα, με απαρχή την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας από το πλήγμα της πανδημίας.
Με αυτούς τους δύο παράγοντες, οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε μία πρωτόγνωρη ανοδική τάση, η οποία μάλιστα αποτελεί συνέχεια μιας πολυετούς ανοδικής πορείας, η οποία απλώς απέκτησε την τρέχουσα περίοδο μια εκθετική μορφή.
Η κίνηση του S&P 500:
Σε μια τέτοια κίνηση, είναι λογικό να αναζητείται το τέλος της από τους επενδυτές, ακόμα και άθελά τους, ή έστω ένα σημείο καμπής και διόρθωσης, ώστε να καταφέρουν να τοποθετηθούν σε «χαμηλότερα» επίπεδα. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, τέτοια σημεία είναι απλά εικασίες, καθώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια, πόσο μάλλον σε τόσο επιθετική κίνηση.
Έτσι, εστιάζοντας στους παράγοντες που συντελούν σε μια τέτοια ανοδική τάση, όπως αυτοί προαναφέρθηκαν, εξετάζεται αν κατά πόσο κάποιος από εκείνους μεταβληθεί. Και ο κρισιμότερος όλων είναι κάποια μεταστροφή της Fed στην πολιτική της.
Εκείνη θα αποφασίσει βάσει των δεδομένων της οικονομίας ή των προσδοκιών για αυτήν, με τη βασικότερη μεταβλητή να είναι ο πληθωρισμός. Και αυτό διότι ενδεχόμενη αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού, ή έστω προσδοκία για κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει σε δέσμευση για αύξηση επιτοκίων, ώστε τελικά να ακολουθηθεί η αντίστροφη διαδικασία και να μετακινηθούν τα κεφάλαια από τις μετοχές στα ομόλογα που θα αρχίσουν να παράγουν υψηλότερη απόδοση.
Προς το παρόν, η Fed δεν προτίθεται να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, παρόλο που η ίδια η αγορά έχει σχηματίσει άλλη γνώμη εδώ και λίγες εβδομάδες, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο ταμπλό να έχουν πάρει την ανιούσα, (+1,67% τρέχον, με το επιτόκιο αναφοράς στο 0,25%).
Επομένως, ισχύουν δύο αναγνώσεις: είτε η αγορά προεξοφλεί την απόφαση της Fed, είτε η αγορά εντείνει τις τοποθετήσεις σε μετοχές, πουλώντας τα ομόλογα για περισσότερη ρευστότητα.
Με άλλα λόγια, ενδέχεται τα μικτά αμοιβαία κεφάλαια (με μετοχές, ομόλογα και μετρητά) να αναδιαρθρώνουν το μίγμα χαρτοφυλακίου υπέρ των μετοχών και εις βάρος των ομολόγων, ώστε να πωλούν αυτά (εξου και η αύξηση της απόδοσης στο ταμπλό) και να επανατοποθετούνται στις μετοχές, με την προσδοκία ότι έπεται συνέχεια της χρηματιστηριακής ανόδου.
Η ελληνική αγορά
Όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε πολύ γόνιμη περίοδο, : η ΕΚΤ συγκρατεί μηδενικά τα επιτόκια του ευρώ, μην επιτρέποντας τα κεφάλαια να «παρκάρουν» σε καταθέσεις και ομόλογα, ενώ τα ογκώδη δημοσιονομικά πακέτα κυριολεκτικά χαρίζουν χρήματα στην πραγματική οικονομία, δίδοντας κάθε έρεισμα για οικονομική μεγέθυνση. Και το γενικότερο κλίμα βοηθάει όσο περισσότερο γίνεται σε τοποθετήσεις.
Το Χρηματιστήριό μας έχει ήδη διαβάσει τα παραπάνω σωστά, και έχει τιμήσει τις εισηγμένες με εξαιρετικές αποδόσεις και πολύ καλή επενδυτική βάση μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα. Αυτό εδράζει και στη συμπεριφορά στις συναλλαγές αλλά και στη χαμηλή ευαισθησία της αγοράς σε αρνητική ειδησεογραφία, με την ψυχολογία να έχει σαφώς αλλάξει προς το θετικό.
Προς επίρρωσιν αυτών, ας αναφερθούν ενδεικτικά οι μετοχικές αναδιαρθρώσεις σε ομίλους, οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων, εταιρικών και κρατικών, η συνεχιζόμενη εισροή νέων κεφαλαίων σε νευραλγικούς τομείς, η απόκριση των «καλών» κλάδων (τεχνολογία, κατασκευές, χρηματοοικονομικά, ενέργεια) και η επίμονη επίτευξη νέων υψηλών επιπέδων (ιστορικών ή πολυετών) των εισηγμένων μας.
Κι αν δεν είμαστε σίγουροι για το μέλλον, τουλάχιστον οι πιθανότητες να βρεθούμε σε νέα υψηλά -και μάλιστα ίσως οι μεγαλύτερες εδώ και πάρα πολλά έτη- είναι πολύ μεγαλύτερες από το να βρεθούμε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Γενικός Δείκτης
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.