Διεκόπη το σερί των πέντε ανοδικών συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες της τάξεως του 0,67%, στις 949,39 μονάδες. Και παρά τους τριγμούς στα διεθνή Χρηματιστήρια, ο Δείκτης συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι όλων εκπλήσσοντας για την ανθεκτικότητά του.
Και με την εβδομάδα να κλείνει με κέρδη 4,73%, συμπληρώθηκε η μόλις 4η πτωτική στις 17 τελευταίες συνεδριάσεις, με σωρευτικά κέρδη άνω του 10% από την έναρξη της τρέχουσας κίνησης Δεκεμβρίου 2021-Ιανουαρίου 2022. Μια εβδομάδα που συνολικά κατέγραψε πολύ υψηλούς τζίρους πάνω από μισό δισεκατομμύριο, και μάλιστα από «καθαρές» συνεδριάσεις και όχι από κάποια αναδιάρθρωση δεικτών ή άλλο εταιρικό γεγονός (λ.χ ΑΜΚ).
Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν σήμερα λίγο χαμηλότερη των προηγούμενων ημερών, απόρροια της διστακτικότητας που επικράτησε στη Wall Street μετά και την ανακοίνωση νέων υψηλών επιπέδων 40ετίας στον εκείθεν πληθωρισμό, στο 7%. Από τα συνολικά 84,3 εκατ. ευρώ, τα 17,46 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών στις ΠΕΙΡ, ΟΤΟΕΛ, ΤΟΕ, ΟΠΑΠ, ΚΡΙ, ΙΚΤΙΝ, ΕΥΡΩΒ, ΕΥΠΙΚ και ΑΛΦΑ.
Ενδεικτικό της σημερινής αδυναμίας να βγουν ικανοποιητικές αγορές ήταν ότι από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 19 έκλεισαν πτωτικές, ενώ και από το σύνολο 66 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος έναντι 45 ανοδικών.
Ωστόσο, μια γρήγορη σύγκριση με άλλους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες θα φανερώσει ότι ο Δείκτης δεν τα πήγε και τόσο άσχημα αυτήν την εβδομάδα, όπως φυσικά και την προηγούμενη. Επί παραδείγματι, ο S&P 500 καταγράφει στο άνοιγμα σωρευτικές απώλειες 0,47% σε εβδομαδιαία βάση και 2,32% από 1/1, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα +4,73% και +6,27% του ΓΔ.
Και κάτι τέτοιο μεταφράζεται σαφώς θετικά για τη συνέχεια, αν και είναι προφανές ότι αν δεν βελτιωθεί το κλίμα στη Wall Street, η Αθήνα δεν μπορεί εύκολα να αυτονομηθεί και να ακολουθήσει ανοδική τάση. Σε ένα καλό σενάριο, ο στόχος στέκει στην περιοχή των 1020-1040, με πρώτη στήριξη τις 930-934 μονάδες, ως επιβεβαίωση στην προ ημερών ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου που μας ταλαιπώρησε 44 εβδομάδες.
Επιμέρους, η μετοχή της ΔΕΗ είχε την πιο αδύναμη συμπεριφορά από τον 25άρη με ποσοστιαίες απώλειες 2,80% και τζίρο 7,71 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, σε εβδομαδιαία απόδοση, μονάχα εκείνη αρνητικά, με το σύνολο των «μεγάλων» να δίνουν θετική εβδομάδα, με πρωταθλήτρια αυτήν της Alpha (+13,64%).
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αρνητική έκπληξη επιφύλαξε η μετοχή της Epsilon, που σήμερα έκλεισε πολύ αδύναμα στο 3,40% καταγράφοντας σωρευτικά 6,40% εβδομαδιαίες απώλειες. Στον αντίποδα, πολύ καλή εικόνα είχαν η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης και του Παπουτσάνη, με κέρδη 10,19% και 11,11% αντίστοιχα. Συνολικά, η μεσαία είχε ανθεκτικότερη συμπεριφορά στις πωλήσεις με 8 μετοχές να κλείνουν θετικές, εκ των οποίων αυτή της Autohellas με νέα (ενδοσυνεδριακά) πολυετή υψηλά.
Γενικά μιλώντας, ο Γενικός κατάφερε αυτήν την εβδομάδα να απεγκλωβιστεί από το στενό εύρος συσσώρευσης, όντας σε έναν σχηματισμό εντός της υφιστάμενης μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Και μάλιστα, με τους προαναφερθέντες πολύ υψηλούς όγκους, ενδυναμώνεται η πεποίθηση ότι ο εν λόγω απεγκλωβισμός έχει αξία, ώστε να μπορούμε να στοχεύουμε σε τετραψήφια νούμερα. Να επαναλάβουμε βεβαίως ότι πολλές μετοχές έχουν εντελώς διαφορετική πορεία όλο αυτό το διάστημα, καταγράφοντας πολυετή (λ.χ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, CENER, ΒΥΤΕ κ.λπ) ή ιστορικά υψηλά (ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΚΟΥΕΣ, ΠΕΡΦ, ΚΡΙ κ.λπ).
Θεωρητικά, ο μοναδικός εχθρός αυτό το διάστημα είναι η πορεία των άλλων χρηματιστηρίων, και δη των αμερικανικών δεικτών, λόγω του ότι έχουμε εισέλθει σε περιβάλλον νομισματικής σύσφιξης για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων (7% στις ΗΠΑ, υψηλά 40ετίας). Και με δεδομένη τη στενή σχέση μας με την πορεία αυτών, είναι λογικό να στρέφονται τα βλέμματά μας εκεί.
ΓΔ (εβδομαδιαίο)