Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί μια δική του πορεία, αρκετά αποστασιοποιημένη από την πορεία των μεγαλύτερων ξένων χρηματιστηρίων. Αυτή η διαφορετική πορεία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις συνεχείς εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, που στοχεύουν κυρίως στην απόκτηση ισχυρών μετοχικών ποσοστών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια ειδική επενδυτική περίπτωση, καθώς οι επενδυτές πρώτα στράφηκαν στην πραγματική οικονομία και ακολούθως στο Χρηματιστήριο. Ενώ συνήθως, είναι το Χρηματιστήριο αυτό που προεξοφλεί το ξύπνημα της πραγματικής οικονομίας, που ακολουθεί με κάποια χρονική υστέρηση.
Έτσι πρώτα εμφανίστηκαν στη χώρα μας, μεγάλοι στρατηγικοί παίκτες όπως είναι η Microsoft, η Pfizer, η Amazon, η Google, η JP Morgan – Chase, η Macquarie Infrastructure, ο όμιλος Προκοπίου, η κοινοπραξία ΟΝΕΧ – Financieri – DFC, αποκτώντας στρατηγικές θέσεις στους τομείς των επιχειρηματικών ενδιαφερόντων τους.
Και ακολούθως, έκαναν την εμφάνιση τους funds, που εξειδικεύονται στις αγορές μετοχών. Funds, που αναλαμβάνουν το στοίχημα και το ρίσκο της συμμετοχής τους μέσω του χρηματιστηρίου, στην επόμενη επενδυτική σελίδα της Ελλάδας. Funds, που επενδύουν στο αναμενόμενο success story, όπως αυτό αναλύεται στις περισσότερες εκθέσεις αρκετών επενδυτικών οίκων.
Επομένως, η σημερινή εικόνα, που αποπνέει η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη χώρα μας, είναι διαφορετική απ’ ότι παλαιότερα.
Θα κάνει πίσω η Pfizer, λόγω της κρίσης στα σύνορα της Ουκρανίας; Δε θα προχωρήσουν οι επενδύσεις της Microsoft ή της Amazon; Θα ανατραπεί η συμφωνία ανάμεσα στη JP Morgan Chase και στη Viva Wallet; Θα αποχωρήσει η Macquarie Infastructure, από τον ΔΕΔΔΗΕ; Θα ανασταλούν οι επενδύσεις στο χώρο των Ναυπηγείων; Ασφαλώς και όχι. Διότι η συμμετοχή τους έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τους ξένους επενδυτές, που συμμετέχουν στα χρηματιστηριακά δρώμενα, θα ήταν ψέμα να μην αναφέρουμε ότι, παράλληλα με το θετικό οικονομικό εγχώριο κλίμα, τους απασχολεί και η γενικότερη αβεβαιότητα των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών. Διότι η πάγια επενδυτική στρατηγική των ξένων επενδυτών σε περιόδους διεθνούς κρίσης, προστάζει ρευστοποιήσεις στα περιφερειακά χρηματιστήρια, όπως είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών και στήριξη των μετοχικών θέσεων στα μητροπολιτικά χρηματιστήρια όπως είναι αυτά της Νέας Υόρκης.
Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε, ότι όχι μόνο δεν εμφανίστηκε κύμα ρευστοποιήσεων, αλλά το χρηματιστήριο έδειξε πρωτοφανείς αντοχές. Και όχι μόνο εμφάνισε αντοχές, αλλά ανακοίνωσε μέσα στην κρίση και την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας «Ευρωπαϊκή Πίστη» από τον όμιλο της Allianz.
Αν δεν αποτελεί αυτό το γεγονός, ένα έμπρακτο ακόμα δείγμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο, τότε τι είναι; O Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παραμένει κοντά στα υψηλά του 2022, έχοντας αποδόσεις κατά 7% από την αρχή του έτους.
Παράλληλα οι αγορές πακέτων μετοχών των εισηγμένων εταιρειών συνεχίζονται, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώνονται, τα placements σε εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές καλά κρατούν, οι καθημερινές προσυμφωνημένες συναλλαγές δε σταματούν, η κλασσική λοκομοτίβα του τραπεζικού συστήματος δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, βλέπει τη μετοχή της να καταγράφει νέες υψηλές τιμές επταετίας και τα ξένα funds που έχουν λάβει short θέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώνουν συνεχώς τις θέσεις τους καταγράφοντας ζημίες.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά; Ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, επιδεικνύει μια ώριμη και σοβαρή συμπεριφορά, αντανακλώντας τη δυναμική, που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια παροδική υποχώρηση των τιμών, αν η κρίση στην Ουκρανικά σύνορα κλιμακωθεί και πάλι. Ωστόσο, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, που δηλώνουν καθημερινά την παρουσία τους με συνεχείς εισροές κεφαλαίων, εγγυώνται ότι η μακροπρόθεσμη κίνηση του Γενικού Δείκτη θα συνεχίσει να είναι ανοδική.
Επομένως, δεν τίθεται καν το ερώτημα που μας υπέβαλε φίλος του liberal markets σχετικά με το «αν η Ελληνική Οικονομία θα αντέξει μια κρίση στο Χρηματιστήριο, λόγω της Ουκρανίας;» Η ζήτηση από το εξωτερικό για μετοχές είναι τόσο μεγάλη, που δείχνει ικανή να απορροφήσει τις πιθανές ρευστοποιήσεις των φοβισμένων βραχυπρόθεσμων παικτών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών περνάει σιγά σιγά, σε δυνατά χέρια, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σε χέρια, που εμπιστεύονται την αναπτυξιακή πορεία της πραγματικής οικονομίας.