Παρά την πολύ αισιόδοξη χθεσινή συνεδρίαση και την επιστροφή στην τροχιά των 900 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να πλαγιολισθαίνει, σε μία περίοδο που αφενός δεν υφίσταται ξεκάθαρη κατεύθυνση από πλευράς τιμών, αφετέρου η συναλλακτική δραστηριότητα απουσιάζει. Κι όλα αυτά, με τις διεθνείς αγορές να... ωρύονται σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει έχει καταγράψει μικρές και «άδικες» απώλειες 3,2% σε 49 συνεδριάσεις και 0,6% στις τελευταίες 12.
Κι επειδή παραμένουμε χωρίς νεότερο υψηλό ή χαμηλό από τις 927,29 και 833,16 μονάδες αντίστοιχα, είναι φανερό ότι δεν ακολουθούμε κάποια μεσοπρόθεσμη τάση, τουλάχιστον ιδωμένο αυτό από πλευράς Γενικού Δείκτη. Κάτι που ισχύει μέσες-άκρες και για τον 25άρη και τον Τραπεζικό, εξαιρώντας κάποιες μετοχικές περιπτώσεις.
Συνυπολογίζοντας και ότι διανύουμε για 25η συνεχόμενη συνεδρίαση - και για 44η στις τελευταίες 49 συνεδριάσεις - μια περίοδο χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας κάτω το 50% του μεσοσταθμικού, χρειάζεται αυξημένη υπομονή.
Την παραπάνω κατάσταση έρχεται να επιβαρύνει το διεθνές κλίμα, που είναι ιδιαίτερα επιθετικό. Όσο εμείς καταγράφαμε απώλειες στο εξεταζόμενο διάστημα, ενδεικτικά ο S&P 500 κέρδιζε 5,26% στις αντίστοιχες 49 συνεδριάσεις και ο DAX 30 ήταν στο +1,1%.
Σε πιο βραχυπρόθεσμη ανάλυση, ο Δείκτης μόλις χθες κατάφερε να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να αναρρώσει από το σοκ της Πέμπτης και τις «ύπουλες» δηλώσεις της Fed, καταγράφοντας +2,1% σωρευτικά κέρδη από τα χαμηλά του μίνι «sell off», συσχετισμένος πλέον με το αντίστοιχο +2,6% του S&P 500.
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, παραμένουμε εντός εύρους τιμών με χαμηλούς ημερήσιους τζίρους, κάτι που δεν βοηθάει στην χάραξη κατευθυντικότητας, κουράζοντας μάλιστα τους επενδυτές. Το μεγάλο κέρδος από αυτήν την σύντομη κίνηση είναι ότι έχουμε αφενός ένα κοντινό στοπ στις 880 μονάδες, αφετέρου ένα νέο σημείο επανεισόδου, με την ενδεχόμενη κατοχύρωση των 902 μονάδων.
Πάντως, η συμπεριφορά μας δεν επεξηγείται σωστά, τουλάχιστον στη θεωρία, διότι αφενός έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου από τις ήδη ανοδικές διεθνείς αγορές, αφετέρου τα μακροοικονομικά της χώρας, τα θεμελιώδη των -δεικτοβαρών τουλάχιστον- εισηγμένων και η συγκυρία, συνολικά επικουρούμενη από το έως τώρα πλήθος θετικών εξελίξεων (επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις και ΑΜΚ, δημοσιονομική στήριξη, καλός βαθμός εμβολιασμού, ισχυρή τουριστική περίοδος, αισιόδοξα δεδομένα από την αγορά κατοικίας κ.α.), δείχνουν πολύ καλύτερες αποτιμήσεις.
Το στοίχημα λοιπόν είναι η εξεύρεση του καταλύτη αυτού που θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Δεν δικαιολογείται έξοδος από την αγορά, τουλάχιστον στον βαθμό που να ισχυριστεί κάποιος ότι είμαστε σε πτωτική τάση, ενώ δεν δικαιολογείται και άμεση επανατοποθέτηση εφόσον κάποιος έχει πεισθεί ότι η ανοδική τάση συνεχίζεται.
Κι όμως, ενώ το πλαίσιο ευνοεί τις αγορές και τοποθετήσεις σε μετοχές αξίας, εξαιρουμένων μεμονωμένων περιπτώσεων εισηγμένων, το ταμπλό δεν αποτιμά ακόμα την εξαιρετική συνθήκη-ευκαιρία στην οποία βρέθηκε η οικονομία μας.
Συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε κλάδους πληροφορικής όπως στις μετοχές των Entersoft, BYTE, Performance (επέρχεται ΑΜΚ με ιδιωτ. τοποθέτηση και split), Epsilon, Infoquest, Ideal και Ίλυδα, στις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, Mytilineos, Viohalco, ΕΛΒΑΛ ,ΓΕΚ, και Ελλάκτωρ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.