Με την ίσως πιο πολυσυζητημένη διαδικασία ΑΜΚ στην πρόσφατη χρηματιστηριακή ιστορία να φθάνει στο τέλος της, η ΔΕΗ διεκδικεί επάξια τον τίτλο της μετοχής της εβδομάδας (και όχι μόνο). Γενικότερα το κλίμα διατηρήθηκε θετικό παρά τις αναταράξεις στις ΗΠΑ, από όπου μπορεί να προέλθει η μοναδική μεταβλητή που θα εμπόδιζε το ΧΑ να κινηθεί ανοδικά.
Το κρίσιμο σημείο ήταν η ρευστότητα που απαιτήθηκε για την αθρόα - όπως αποδείχθηκε σε ύστερο χρόνο - συμμετοχή στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, είτε για την απευθείας απόκτηση από τις «μάνες» είτε και για την έμμεση μέσω αίτησης για αδιάθετα.
Και αυτό εδράζει σε δύο πυλώνες. Αφενός, στοιχειοθετείται το σενάριο της προ ημερών ρευστοποίησης θέσεων για την απόκτηση χρηματικών διαθεσίμων, και μάλιστα τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την παρέλευση της διορίας (την προηγούμενη εβδομάδα). Αφετέρου, τα υφιστάμενα ελεύθερα μετρητά δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αγορές σε άλλους τίτλους, υπό την πρωθύστερη παρατήρηση ότι θα δεσμεύονταν για τον ίδιο λόγο.
Σε μια τέτοια συνθήκη, θα περίμενε κανείς ότι οι αγοραστές θα «αδειάσουν» το ταμπλό και οι πωλητές θα... χόρευαν πιέζοντας τις τιμές. Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, τουναντίον ο Γενικός Δείκτης συντηρήθηκε μέχρι και σε ανοδικό momentum, με τη στήριξη των 900 μονάδων να τιμάται με αυξημένα αντανακλαστικά.
Το παραπάνω υπέδειξε για άλλη μια φορά την ωριμότητα του ΧΑ στο τελευταίο μεγάλο διάστημα, με τη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου να εκπλήσσει θετικά, δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν πραγματικά φτερό στον άνεμο, με πολύ υψηλό beta και ευαισθησία σε - αρνητική κυρίως - ειδησεογραφία.
Και η έκβαση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, πέραν των χιλιοειπωμένων θετικών επιδράσεων στην ίδια την εταιρεία (και την τιμή της μετοχής της), επηρεάζει κάλλιστα και το υπόλοιπο χρηματιστήριο, καθώς αναδεικνύεται η προτίμηση και εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων να τοποθετηθούν, αναλογιζόμενοι μάλιστα την «υψηλή» τιμή της μετοχής όπου διατέθηκε η ΑΜΚ σε σχέση με τους περασμένους μήνες.
Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι η μετοχή έχει κάνει τόσο ισχυρή ανοδική κίνηση, θεωρήθηκε ακόμα και εδώ μια επενδυτική ευκαιρία μεγατόνων.
Η ποιοτική διάσταση των κεφαλαίων είναι και πάλι άξια λόγου, διότι αναφερόμεθα σε μεσο-μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, με μεγάλη διασπορά (20 επενδυτικοί οίκοι, ένας cornerstone και το Δημόσιο) και σε κλάδο που δικαιολογεί μονάχα τέτοιον μακρινό ορίζοντα επένδυσης.
Στα επιμέρους, ο όμιλος ΓΕΚ κέρδισε σε εβδομαδιαία απόδοση (Τέρνα Ενεργειακή +10,92%, ΓΕΚ Τέρνα +5,28%), ακολουθούμενος από τις μετοχές των ΕΛΠΕ (+4,83%) και ΔΕΗ (+4,11%).
Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΤΕ πίκρανε με -6,25% (μόνο σήμερα -3,14%) εξαιτίας της άρνησης της Morgan Stanley να τη συμπεριλάβει στον δείκτη Standard, όπως έκανε για τη ΔΕΗ.
Τα πρόσημα και σήμερα ήταν μικτά με 9 ανοδικές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (53 σύνολο) και 14 πτωτικές (60). Ο Δείκτης έκλεισε σε αρνητικό έδαφος -0,42% στα χαμηλά ημέρας, παρά τα πρωινά κέρδη +0,50%, και όλοι πλέον αναμένουν (ή και προεξοφλούν) τις ρευστοποιήσεις στα νεοεισερχόμενα χαρτιά της ΔΕΗ, λόγω του ότι ήδη υπάρχει βραχυπρόθεσμο κέρδος 13,8%.
Για του λόγου το αληθές, τις τελευταίες ημέρες ο όγκος στα ΣΜΕ Δεκεμβρίου έχει αυξηθεί από πιθανό χετζαρισμα, σήμερα στα 1796 ΣΜΕ (14760 open interest). Τo παραπάνω ενδέχεται να πιέσει και την υπόλοιπη αγορά, ενώ και συνολικά θα αυξηθεί η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, υπενθυμίζοντας ότι αναμένονται και μεγάλες εισροές από την προαναφερθείσα αναδιάρθρωση του MSCI.
Ο ΓΔ συντηρείται άνω των 912-913 μονάδων που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο πριν την επαναφορά του στις 907, που οριοθετούν και το κάτω όριο της ανοδικότητάς του, ενώ ο στόχος στην κίνηση είναι η περιοχή των 930.
Τέλος, όλα καταλύονται από τη συμπεριφορά στις διεθνείς αγορές, κυρίως δε αυτής των ΗΠΑ, με τον (στασιμο)πληθωρισμό να βολτάρει αμέριμνος πλέον στους διαδρόμους της Fed και τους αξιωματούχους της να κάθονται ήσυχα σε μία γωνία.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.