Και εκεί που όλοι οι επενδυτές των εμπορευμάτων παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό την κίνηση προς τα $1.950/oz και την επαναπροσέγγιση των $2.000/oz, του Αυγούστου ήρθε η πρόσφατη έκθεση της Capital Economics, να ανατρέψει το σκηνικό. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η C.E. θέτει ως στόχο για τον χρυσό τα $1.800/oz. Θα επαληθευτεί;
Η Capital Economics εδράζει την εκτίμηση της στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, παρουσιάστηκε μια μείωση της ζήτησης για χρυσό από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών και κυρίως των ETFs που επενδύουν σε χρυσό κατά 5%. Και αυτή η μείωση σύμφωνα με την Capital Economics, οφείλεται στο ενδεχόμενο μιας οριακής επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Q4 (τέταρτου τριμήνου) του 2023 και μιας τιθάσευσης του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.
Τα $2.000/oz του περασμένου Αυγούστου αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για την Capital Economics, που εκτιμά πως το “soft landing” που υπόσχονταν η Fed θα επιτευχθεί με επιτυχία. Κάτι που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Γράφημα 52 εβδομάδων τιμής χρυσού ($/oz)
Διαφορετική συμπεριφορά τηρούν οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στην ασφάλεια του χρυσού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, μετά από τις πωλήσεις 3,6 μετρικούς τόνων χρυσού και 2,65 δισ. κινεζικών γιουάν (αξίας $365 εκατ.) για την χρηματοδότηση του ελλείματος της ρωσικής κυβέρνησης, προχώρησε στην επαναγορά του τον περασμένο Αύγουστο. Και τον Μάρτιο του 2023 η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε πωλήσει άλλους 3,1 μετρικούς τόνους χρυσού για να χρηματοδοτήσει και πάλι το έλλειμμα της. Ωστόσο, τα διαθέσιμα σε χρυσό της Ρωσίας επανήλθαν στους 2.333 μετρικούς τόνους.
Παράλληλα με τις αγορές χρυσού από τη Ρωσική πλευρά, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις οικονομικές κυρώσεις και το κόστος από τη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία, η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα αγόρασε 103 μετρικούς τόνους, η Κεντρική Τράπεζα της Σιγκαπούρης αγόρασε 73 τόνους, η Πολωνία 48 τόνους, η Τουρκία 11,3 μετρικούς τόνους, η Ινδία 10 τόνους, η Τσεχία 8 τόνους, οι Φιλιππίνες 4 τόνους, το Ιράκ 2 τόνους, το Κατάρ 2 τόνους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά από την είσοδο της Κροατίας στην Ευρωζώνη απέκτησε άλλους 2 τόνους.
Την ίδια στιγμή η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας έχει θέση σαν στόχο την κατοχή 800 μετρικών τόνων μέσα στο 2023, από 760 τόνους που διέθετε το 2022. Η ινδική πλευρά δικαιολογεί την κίνηση της αυτή με το επιχείρημα πως το χρυσός είναι ασφαλής και εύκολα ρευστοποιήσιμος σε μια εποχή παγκόσμιας ανασφάλειας και υψηλού πληθωριστικού ρίσκου.
Έτσι η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας χρησιμοποιεί τον χρυσό αφενός σαν αντιστάθμιση κινδύνου και αφετέρου σαν μέσο πληρωμής εμπορικών συναλλαγών, αφού τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία, οδηγούνται στη σταδιακή αποδολαριοποίηση των οικονομικών συναλλαγών τους.
Όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα, του «2023 Central Bank Gold Reserves Survey», το 71% των σημαντικότερων 57 κεντρικών τραπεζών του κόσμου, δηλαδή των 13 ανεπτυγμένων οικονομιών και των 44 αναπτυσσόμενων οικονομιών εκτιμούν πως τα αποθέματα σε χρυσό θα αυξηθούν μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η τιμή του χρυσού; Αυτήν των ιδιωτών επενδυτών, ή αυτήν των κεντρικών τραπεζιτών;