Χρυσός vs Μετοχές: Ποιος θα επικρατήσει στην εποχή των δασμών
Shutterstock
Shutterstock

Χρυσός vs Μετοχές: Ποιος θα επικρατήσει στην εποχή των δασμών

Με φόντο την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο παγκόσμιο εμπόριο εξαιτίας των δασμών, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε για πρώτη φορά στα χρονικά το επίπεδο των 2.900 δολαρίων κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Παρασκευής. Σε μία ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τις αγορές και την κοινή γνώμη ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, πυροδοτώντας όπως ήταν αναμενόμενο έκρηξη της αβεβαιότητας.

Ο χρυσός έχει φτάσει να ενισχύεται κατά περίπου 10% μέσα στο 2025, όταν τα κέρδη του κορυφαίου χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 περιορίζονται στο 2,45%, του τεχνολογικού Nasdaq ξεπερνούν μετά βίας το 1%, ενώ ακόμα και το πολυδιαφημισμένο για τα τρομερά του κέρδη bitcoin σημειώνει άνοδο μόλις 2,4% φέτος. Οι δασμοί συνεχίζουν, λοιπόν, να αποτελούν το βασικό ζήτημα που απασχολεί τις αγορές και εύλογα οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις εξαιρετικά ρευστές συνθήκες και να επιλέξουν μεταξύ της ανάληψης ρίσκου ή της αναζήτησης ασφαλών καταφυγίων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, κερδίζει με μεγάλη άνεση ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο ευνοείται τόσο από το γεγονός ότι θεωρείται κορυφαίο ασφαλές καταφύγιο, όσο και από την προσπάθεια πολλών κεντρικών τραπεζών αναδυόμενων οικονομιών (Κίνα, Ινδία, Τουρκία κλπ) να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, σε μια προσπάθεια αποδολαριοποίησης, αγοράζοντας με τα δολάρια που έχουν χρυσό.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι αναλυτές της Citi προχώρησαν πριν λίγες ημέρες στην αναβάθμιση των προβλέψεών τους για τον χρυσό. Η Citi εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού θα διαμορφωθεί στα 3.000 δολάρια/ουγγιά σε ορίζοντα τριών μηνών, που συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 3,9% από το κλείσιμο της Παρασκευής 7/2. Η αμερικανική τράπεζα ανεβάζει και την εκτίμηση και για τη μέση τιμή του 2025 στα 2.900 δολάρια, από 2.800 προηγουμένως, επικαλούμενη τους κινδύνους σε εμπορικό και γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς και την αγοραστική μανία των κεντρικών τραπεζών. Μάλιστα, η Citi αναμένει τη ζήτηση για χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνει ισχυρή πάνω από τους 1.000 τόνους ετησίως στη διετία 2025-2026.

Στο βασικό της σενάριο, η Citi δε «βλέπει» τον χρυσό να περιλαμβάνεται στους δασμούς στο β’ τρίμηνο του 2025. Όπως σημειώνει, η διαπραγμάτευση του χρυσού (COMEX vs Loco London) υποδηλώνει πιθανότητα 20% να συμπεριλάβει ο Τραμπ τον χρυσό στο σχέδιο επιβολής δασμών 10% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές, πολύ χαμηλότερη δηλαδή από την πιθανότητα 50%-60% να συμπεριληφθούν ο χαλκός, το ασήμι και ο λευκόχρυσος.

Την ώρα που η bull market μοιάζει… ακάθεκτη για τον χρυσό, δεν ισχύει το ίδιο και για τις μετοχές όπου βλέπουμε μαύρα σύννεφα να μαζεύονται. Ο S&P 500 και οι περισσότεροι δείκτες συνεχίζουν να βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά τους υψηλά, παρ’ όλα αυτά το σενάριο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου θεωρείται δεδομένο ότι θα πλήξει την ανάπτυξη, κάτι που θα έχει συνέπειες για όλους. Η Ευρώπη ήδη βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης και στις ΗΠΑ οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

Τα πιο πρόσφατα σινιάλα ενισχύουν τις ανησυχίες για κλιμάκωση και γενίκευση του εμπορικού πολέμου, καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει «ανταποδοτικούς» δασμούς σε πολλές χώρες. Πρόκειται για διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με το 10% σε όλες τις εισαγωγές που αρχικά σχεδίαζε. Πλέον, η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει ανάλογους δασμούς με αυτούς που επιβάλλουν άλλες χώρες στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. «Εκείνοι μας χρεώνουν, θα τους χρεώσουμε κι εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Το θέμα των δασμών επηρεάζει τις αγορές περίπου με τον ίδιο τρόπο που επηρέαζε πέρσι το «σίριαλ» των επιτοκίων. Κάθε φορά που διαφαινόταν ότι η Fed να αργήσει να μειώσει τα επιτόκια, οι αγορές βρίσκονταν στο κόκκινο. Έτσι, και τώρα, τα χρηματιστηριακά ταμπλό κοκκινίζουν κάθε φορά που υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι η κατάσταση με τους δασμούς κινδυνεύει να ξεφύγει. Πόσω μάλλον, όταν ο Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ξεκινά αύριο ή μεθαύριο.

Μπορεί να αλλάξει το κλίμα για τις μετοχές; Η επιδείνωση των συνθηκών θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και αυτός όπως φαίνεται θα είναι ο «σύμμαχος» των μετοχών στο περιβάλλον που διαμορφώνεται φέτος. Οι «κακές» ειδήσεις για την οικονομία θα είναι «καλές» ειδήσεις για τις μετοχές, όμως μένει να φανεί το πλήγμα που θα δεχθούν τα εταιρικά κέρδη. Υπενθυμίζεται πως οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν (αν έχουν κάποια σημασία οι προβλέψεις) ότι ο S&P 500 θα δώσει κέρδη της τάξης του 10% φέτος. Αυτά, βέβαια, πριν δούμε το θέμα των δασμών να εξελίσσεται σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.