Του Απόστολου Σκουμπούρη
Τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου αυτή που ξεκινά σήμερα, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αγορές παγκόσμια, λόγω των εξελίξεων με τον κοροναϊό που παίρνουν τη μορφή ντόμινο, ενώ σε εγχώριο επίπεδο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πως θα «υποδεχτεί» η αγορά την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch την Παρασκευή.
Οι εξελίξεις με τον ιό από την Κίνα είναι ραγδαίες και «έτρεξαν» και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με νέες απαγορεύσεις μετακινήσεων, αποκλεισμούς ολόκληρων περιοχών, και επιβολή… καραντίνας σε πληθυσμούς και πόλεις. Η παγκόσμια ανησυχία είναι εύλογα μεγάλη, καθώς ανάλογα με την κλιμάκωση της κατάστασης, δύναται να χτυπηθούν (διεθνώς) ολόκληροι κλάδοι που θεωρούνται «ατμομηχανές», όπως ενέργεια, μετακινήσεις – αερομεταφορές και τουρισμός.
Όταν οι άνθρωποι φοβούνται, σταματούν να μετακινούνται, αυξάνεται η εσωστρέφεια σε όλα τα επίπεδα, ενώ μειώνεται και η κατανάλωση και αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 7,5% την περασμένη εβδομάδα, καθώς το πρώτο που «χτυπιέται» είναι οι μετακινήσεις.
Αν και πάντα στην αρχή κάθε τέτοιας κρίσης υπάρχουν οι… υπερβολές του πανικού και του «καινούριου» που ανατροφοδοτεί δυσανάλογα ίσως την ανησυχία, δεν αποκλείεται αυτές οι εξελίξεις – ανάλογα με την κλιμάκωση – να σημάνουν και την αφορμή ή την αιτία για ουσιαστική διόρθωση στις διεθνείς αγορές.
Οι αγορές της Κίνας θα είναι κλειστές έως την προσεχή Πέμπτη λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, όμως οι υπόλοιπες αγορές βρίσκονται στα ιστορικά υψηλά τους, με το σημαντικότερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, αυτό της Φρανκφούρτης, να κλείνει σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών την Παρασκευή.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο παρ’ ότι έχει λόγους μερικής απεξάρτησης από το διεθνές κλίμα λόγω των θετικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην οικονομία, ασφαλώς δεν μπορεί να κινηθεί επί μακρόν ανεξάρτητα από τις ξένες αγορές.
Αυτό που μένει να φανεί σήμερα είναι αν η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch την Παρασκευή που ανέβασε το αξιόχρεο της χώρας σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» είχε προεξοφληθεί με το πρότερο ράλι που έφερε τα υψηλά 61 μηνών, ή αν δύναται να στηρίξει περαιτέρω άνοδο.
Είναι πολύ πιθανόν η αγορά να επανεκτιμήσει την κατάσταση κάτω από τα νέα δεδομένα, επιβεβαιώνοντας και το παλιό… δόγμα «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση», ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περιθώρια μερικής κατοχύρωσης κερδών υπάρχουν μεγάλα.
Η αγορά, προέρχεται από οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις στις εννέα τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη να «φλερτάρει» την Παρασκευή και με τις 950 μονάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2014! Είναι αξιοσημείωτη η συγκομιδή και του νέου έτους, καθώς μετά το ράλι του 2019, το Χ.Α. κερδίζει ήδη 3,49% εντός του Γενάρη, με δεκάδες μετοχές να έχουν διψήφιο ποσοστό ανόδου!
Θυμίζουμε πως ο Γ.Δ. έκλεισε την Παρασκευή στις 948,64 μονάδες με άνοδο 1,01%, έχοντας σε επίπεδο εβδομάδας άνοδο 1,54%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 1,30% και τον Mid Cap να ξεχωρίζει με άνοδο +3,44%.
Τεχνικά δεδομένα και σημαντικές εξελίξεις
Ασχέτως με τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, ασφαλώς το γεγονός ότι ο μεγάλος αμερικανικός οίκος Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που θα βελτιώσει περαιτέρω την επενδυτική και οικονομική εικόνα της χώρας ευρύτερα.
Ήδη οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω την Παρασκευή πέφτοντας στο 1,31% και στο χαμηλό δεκαπέντε ετών, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα «καλή» έξοδο στις αγορές μέσα στις επόμενες ημέρες, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το momentum.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκης τονίζει πως «φαίνεται ότι εντός των προσεχών ημερών έχουν δρομολογηθεί σημαντικές σε μέγεθος και προέλευση ομολογιακές εκδόσεις που θα ενεργοποιήσουν περισσότερους εμπλεκόμενους και θα… ξεδιψάσουν την ζήτηση για ελληνικές αποδόσεις.
Η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών για την έκδοση δεκαπενταετίας στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας με την Αlpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν με εκδόσεις Tier II. Η κινητικότητα αυτή συνάδει με την αισιοδοξία που καταγράφεται στην δευτερογενή αγορά και το ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για ελληνικό ρίσκο», τονίζει ο αναλυτής.
Σε ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα του Χ.Α. ο αναλυτής τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης έφθασε στο τελευταίο οχυρό αντίστασης πριν τις 1.000 μονάδες, όπου τα πράγματα θα δυσκολέψουν από την αύξηση της προσφοράς και θα απαιτήσουν περισσότερες συναλλαγές. Όλο το σύστημα δεικτών που παρακολουθούν την τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει προσκείμενο υπέρ της συνέχισης της ανόδου. Το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει δυνατό και ικανό να συνεχίσει την προσέγγιση του ορόσημου των 1.000 μονάδων, βρίσκοντας εφεδρείες από την μεσαία κεφαλαιοποίηση η οποία στις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2020 ξαναπήρε προβάδισμα στις αποδόσεις».
Σύμφωνα με τον αναλυτή «η μόνη ένδειξη που μπορεί να δώσει μια αφορμή διόρθωσης είναι η εβδομαδιαία εικόνα του MACD ο οποίος βρίσκεται σε υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης. Στο πρόσφατο παρελθόν η δεύτερη εβδομάδα υπερτίμησης του MACD είχε συμπέσει με υπερτιμημένες ζώνες του RSI, δίνοντας μια γρήγορη διόρθωση η οποία αποφόρτισε το εβδομαδιαίο διάγραμμα. Η σύνοδος των δύο δεικτών είναι εκ νέου κοντά και εφόσον συνεχίσει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης οι πιθανότητες μιας διόρθωσης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα αυξηθούν σημαντικά».