Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μπορεί οι συνθήκες σε διεθνές επίπεδο να αποτέλεσαν την κεντρική αφορμή, όμως η διόρθωση που λαμβάνει χώρα έως τώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο το μήνα Αύγουστο, χαρακτηρίζεται προς το παρόν ως απολύτως θεμιτή, φυσιολογική και αναμενόμενη. Η αγορά προέρχονταν από ιλιγγιώδες ράλι τους πρώτους επτά μήνες του 2019, τέτοιο που την κατέστησε στην κορυφή των παγκοσμίων χρηματιστηρίων, ενώ το 7μηνο ήταν το καλύτερο των τελευταίων 21 ετών, από το μακρινό 1998!
Η αγορά, μετά το ράλι του πρώτου 4μήνου, κινήθηκε διορθωτικά το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, «άλλαξε» εκ νέου το momentum, αναβάλλοντας τη διόρθωση, δίνοντας θετικό κλείσιμο τόσο σε εκείνον το μήνα όσο και στους δύο επόμενους.
Με λίγα λόγια, το momentum που δημιούργησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η προεξόφληση πολιτικής αλλαγής στις εθνικές εκλογές – όπως και έγινε - ανατροφοδότησε τη δυναμική, αναβάλλοντας τη διόρθωση που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχε έρθει νωρίτερα.
Βεβαίως, μέσα σ'' αυτό το διάστημα υπήρξαν διορθωτικές συνεδριάσεις στο Χ.Α. όπως το διήμερο 7-8 Ιουλίου όταν ο Γ.Δ. απώλεσε 1,84% και 4,28% της αξίας του αντίστοιχα, όμως σερί όπως το τωρινό, με πέντε διαδοχικά πτωτικές ημέρες, δεν είχε γίνει εντός του 2019. Ο Αύγουστος έχει μόνο πτωτικές – διορθωτικές συνεδριάσεις, με την αγορά να βρίσκει καλή αφορμή για αποφόρτιση και κατοχύρωση των ισχυρών κερδών, με το Γ.Δ. να έχει απώλειες 6,93% το πενθήμερο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 15,33%.
Μπορεί λοιπόν η διόρθωση να «επιβλήθηκε» στο ελληνικό χρηματιστήριο από τη διατάραξη του κλίματος διεθνώς, όμως κρίνεται φυσιολογική και απαραίτητη προκειμένου να αποφορτιστεί η αγορά. Το Χ.Α. λοιπόν, παρ'' ότι τα προηγούμενα χρόνια έχασε το μεγαλύτερο μέρος από το ιστορικών διαστάσεων παγκόσμιο bull market, φέτος «επέστρεψε» για τα καλά, δίνοντας τις υψηλότερες αποδόσεις. Και μπορεί να είναι μια μικρή, περιφερειακή και αναδυόμενη αγορά, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μια αγορά στη ζώνη του ευρώ!
Ποια ήταν η «συγκομιδή» του πρώτου 7μήνου
Η διόρθωση λοιπόν, τουλάχιστον έως τώρα, δεν έχει διαταράξει το momentum ούτε έχει αλλοιώσει τα τεχνικά κεκτημένα, παρ'' ότι η απώλεια της ευρύτερης περιοχής των 860-870 μονάδων θα απαιτήσει κόπο και τζίρο για να ανακτηθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πεμπτουσία στα χρηματιστήρια, είναι η κατοχύρωση των κερδών και το «κλείδωμα» της κερδισμένης ρευστότητας.
Όταν γίνεται αυτό, σημαίνει ότι τα κέρδη παύουν να είναι λογιστικά και πλέον αποκτούν πραγματική υπόσταση, δίνουν κεφαλαιακή δυναμική σε όποιον τα έχει, ανατροφοδοτούν το σύστημα, την οικονομία, την κατανάλωση. Θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. του Χ.Α. ενισχύθηκε το πρώτο 7μηνο σε ποσοστό 46,74%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 88,39%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 38,31%, ενώ ο Mid Cap είχε επίσης εξαιρετική απόδοση με +50,54%.
Κορυφαία τραπεζική μετοχή ήταν η Πειραιώς με επίδοση +269%, ενώ εξαιρετική ήταν η απόδοση της Εθνικής που ενισχύθηκε κατά 140,9%, με τις Eurobank και Alpha Bank να κερδίζουν 63,8% και 60,3% αντίστοιχα.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, ασφαλώς η ΔΕΗ ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια με απόδοση 117,9% το 7μηνο, έχοντας έναν εξαιρετικό Ιούλιο με κέρδη 49,2%! Εξαιρετικές αποδόσεις είχαν επίσης μετοχές όπως Ελλάκτωρ +74,8%, ΟΛΠ +69,2%, Viohalco +65,4%, Lamda Development +64,9%, Μυτιληναίος +51,2%, ΑΔΜΗΕ +46,5%, Fourlis +40,5%, Jumbo +38,8%, ΟΠΑΠ +34%, ΕΧΑΕ +33,9%, ΓΕΚ Τέρνα +33,8%, ΟΤΕ +30,7%, Τέρνα Ενεργειακή +29,5%, ΕΛΠΕ +28,2% κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί πως καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έχει αρνητικό πρόσημο στο πρώτο 7μηνο του 2019, ενώ οι μόνες μετοχές με μονοψήφιο ποσοστό κερδών ήταν οι Motor Oil και Titan με άνοδο 6,7% και 1,3% αντίστοιχα. Μόνο δύο μετοχές δηλαδή στον 25άρη είχαν απόδοση κάτω του 10% και αυτό ασφαλώς είναι... είδηση που δείχνει το κλίμα που επικράτησε το πρώτο 7μηνο.
Ισχυρότατο ήταν το ράλι που κατέγραψαν και μετοχές του μεσαίου και μικρότερου χώρου το πρώτο 7μηνο. Πρώτη σε απόδοση στον Mid Cap ήταν η Attica Bank με +339,1%, ακολουθούμενη από την Profile με +203,7%, την Κέκροπας +171,8%, τη MIG με +121,1%, την AVAX +118,3%, την Intrakat +96,3%, την Intracom Holdings +84,7% και την Παπουτσάνης +81,4%.
Στον Small Cap Fundamentals η Κυριακούλης είχε άνοδο 152,8%, η Εβροφάρμα +58,1%, Κυλινδρόμυλοι Λούλοι +53,6%, Ελτράκ +45,5%, E. G. Europe +40,3%, Logismos +39,7% κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά την ακόμη πιο… ακραία περιφέρεια, η Αλουμύλ Μυλωνάς με άνοδο 679% κυριάρχησε στις αποδόσεις σε όλο το Χ.Α. με τους επενδυτές να ποντάρουν στην «επιστροφή» σε βιώσιμη λειτουργία για την επιχείρηση. Η Λανακάμ είχε άνοδο 203%, η Forthnet +174%, η Σαραντόπουλος +168%, η Byte Computer +166% κ.λπ.
Η χθεσινή πτώση και το πιθανό γύρισμα
Σ'' ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση, παρ'' ότι έγινε προσπάθεια αντίδρασης, με το Γ.Δ. να φτάνει έως το +1,76%, εντούτοις σταδιακά η αγορά «κρέμασε», καθ'' ότι και η ψυχολογία πλέον είναι πιο ευάλωτη, ύστερα από την ιδιαίτερα αιχμηρή (-3,83%) διόρθωση της Δευτέρας 5/8.
Εξ αρχής η αντίδραση ήταν τεχνικής μορφής και δεν είχε ποιοτικά στοιχεία που θα προσέδιδαν ανθεκτικότητα και σαφή κίνηση πάνω από τις 855 – 860 μονάδες. Έτσι, η αγορά έφτασε το όριο των 860 μονάδων όμως δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη από πλευράς τζίρου.
Αρνητικό ρόλο έπαιξε και το καμπανάκι κινδύνου αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος που έκρουσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή το απόγευμα.
Ο επικεφαλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης δήλωσε πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται πως το πρωτογενές αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου έχει επιδεινωθεί κατά 2,1 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Επίσης, τόνισε πως «ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ παραμένει εφικτός αλλά με αυξημένο ρίσκο».
Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. ως αναδυόμενη αγορά και εν μέσω διατάραξης του διεθνούς κλίματος παραμένει ευάλωτο στις αναταράξεις, καθώς οι επενδυτές αναφανδόν ρευστοποιούν μετοχές και στρέφονται στα πιο ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων, οδηγώντας τα σε νέο ιστορικό ράλι.
Χθες λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 837,56 μονάδες με πτώση 0,82% και μια ανάσα από το χαμηλό ημέρας. Το μόνο θετικό είναι ότι η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη και η μικρότερη των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων, κάτι που ίσως μαρτυρά ότι δεν υπάρχουν ισχυρές διαθέσεις για νέους πωλητές. Πιο αναλυτικά, ο τζίρος κατήλθε στα 60,12 εκατ. ευρώ, έναντι 70,59 εκατ. την Τρίτη, 87,16 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα και 80,5 εκατ. την Παρασκευή.
Μένει να δούμε κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση και η προσφορά τίτλων και αν υπάρχουν άμεσα δυνάμεις για αντίδραση, ανασύνταξη και επανέλεγχο της ζώνης των 850 – 860 μονάδων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκης, πλέον οι 860 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση και επιθετική τάση και μόνο η διάσπασή της μπορεί να οδηγήσει προς την επόμενη στις 879 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, πιθανή διάσπαση των 831 μοπνάδων μπορεί να οδηγήσει στις 803 μονάδες, τονίζει ο ίδιος.