Η τιμή του αλουμινίου στα χρηματιστήρια μετάλλων του Λονδίνου και της Σανγκάης βρίσκεται σε σημείο που μέχρι το καλοκαίρι ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν. Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η τιμή του πρωτογενούς αλουμινίου έφτασε στο χρηματιστήριο της Σανγκάης στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας, ενώ στο Λονδίνο βρέθηκε λίγο κάτω από τα 2000 δολάρια/τόνο, δηλαδή στο ψηλότερο σημείο από τα τέλη του 2018. Η εξέλιξη αυτή είναι εντυπωσιακή, καθώς στην αρχή της φετινής χρονιάς η τιμή στο Λονδίνο ήταν γύρω στα 1800 δολάρια/τόνο και τον Απρίλιο έφτασε σχεδόν στα 1400.
Όπως και στα άλλα βασικά βιομηχανικά μέταλλα, μεγάλο ρόλο στην ανάκαμψη έχει παίξει η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα, που ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών και παρατηρητών της αγοράς. Στην περίπτωση του αλουμινίου όμως, υπάρχουν και ορισμένα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορούν να εξηγήσουν ακόμα καλύτερα την πορεία της τιμής του. Το βασικότερο είναι το γεγονός πως δεν επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις της αγοράς σχετικά τα αποθέματα του μετάλλου. Οι εκτιμήσεις που γινόντουσαν την άνοιξη από παράγοντες της βιομηχανίας αλουμινίου μιλούσαν για πλεόνασμα προσφοράς ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων τόνων, το οποίο θα μεταφραζόταν σε αντίστοιχα υψηλά αποθέματα που θα «έπεφταν» στην αγορά και θα πίεζαν τις τιμές. Τελικά όμως, παρά το γεγονός ότι τα παγκόσμια αποθέματα είναι όντως σε υψηλά επίπεδα, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων, αυτά δεν ρευστοποιούνται με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι σταθερά μικρότερη της ζήτησης, οδηγώντας τις τιμές προς τα πάνω.
Γιατί γίνεται αυτό; Μάλλον γιατί οι ιδιοκτήτες αυτών των αποθεμάτων έχουν την δυνατότητα να καλύπτουν το κόστος αποθήκευσης και να περιμένουν υψηλότερες τιμές, σε μεγάλο βαθμό λόγω του ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται γενικά σε καλή κατάσταση και έχει την άνεση να τους χρηματοδοτεί, σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί το 2008-2009 όταν η χρηματοπιστωτική κρίση διατάραξε την χρηματοδοτική αλυσίδα με αποτέλεσμα μαζικές ρευστοποιήσεις αποθεμάτων και την επακόλουθη πτώση των τιμών του μετάλλου. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως τα μισά από αυτά τα αποθέματα δεν φυλάσσονται πλέον στις επίσημες αποθήκες του χρηματιστηρίου μετάλλων του Λονδίνου αλλά σε αποθήκες ανά τον κόσμο, κυρίως στην Ασία και ειδικότερα στην Μαλαισία, ίσως για να είναι δίπλα στην πηγή της ζήτησης. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και τα αποθέματα βρίσκονται στην ουσία εκτός αγοράς, η ζήτηση δεν θα ικανοποιείται εύκολα και οι τιμές δύσκολα θα πέσουν.
Επιστρέφοντας στην Κίνα, κάτι που αρχίζει να επηρεάζει όλο και περισσότερο την κατάσταση είναι το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές έχουν αρχίσει να επιβάλλουν περιορισμούς στην επέκταση των εργοστασίων παραγωγής πρωτογενούς αλουμινίου, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να στρέψουν την εγχώρια βιομηχανία σε δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η εμφάνιση ελλείψεων σε πρωτογενές αλουμίνιο παρότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο. Αυτό μπορεί να εξηγεί μερικώς και το γεγονός ότι για μερικούς μήνες το καλοκαίρι οι εισαγωγές αλουμινίου από την Κίνα ήταν μεγαλύτερες από τις εξαγωγές.
Όπως είναι αναμενόμενο, η σταθερή άνοδος της τιμής ωφελεί όλες τις εταιρείες που παράγουν αλουμίνιο ανά τον κόσμο, και αυτό έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται. Πριν λίγες μέρες η μεγάλη Νορβηγική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Norsk Hydro ανακοίνωσε την επανέναρξη διανομής μερισμάτων που είχαν διακοπεί εξαιτίας της πανδημίας, λόγω της καλύτερης του αναμενομένου πορείας της εταιρείας. Η μετοχή της, όπως και αυτές των ανταγωνιστριών της Rusal και Alcoa, ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία από την άνοιξη και μετά. Το ίδιο ισχύει και για την «δική μας» Μυτιληναίος, η μετοχή της οποίας σήμερα πέτυχε νέο υψηλό για το 2020. Φαίνεται ότι η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της, ως αποτέλεσμα όχι μόνο της ανόδου του αλουμινίου, αλλά και των συνεχών επενδύσεων εκσυγχρονισμού που αυξάνουν την παραγωγικότητα της εταιρείας και της αποδεδειγμένης ικανότητας της διοίκησης να αντιμετωπίζει με επιτυχία την μεταβλητότητα των διεθνών αγορών.
Όσο συνεχίζεται η κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω, και ειδικά αν τα αποθέματα εξακολουθήσουν να μένουν εκτός αγοράς, είναι πιθανότερο να δούμε την τιμή του αλουμινίου να συνεχίσει την θετική πορεία της παρά να πέσει σημαντικά, ιδίως αν οι δυτικές οικονομίες αρχίσουν να δείχνουν σημάδια πιο ουσιαστικής ανάκαμψης. Κάποια στιγμή βέβαια, οι ιδιοκτήτες αυτών των αποθεμάτων θα αποφασίσουν πως έχει έρθει η ώρα να πουλήσουν. Όσο αργότερα γίνει αυτό τόσο καλύτερα για όλους τους παραγωγούς αλουμινίου και τους μετόχους τους.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.