Του Απόστολου Σκουμπούρη
Το γενικευμένο ντόμινο ανησυχίας από την έξαρση του ιού από την Κίνα χτύπησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, ανακόπτοντας την ανοδική του πορεία και κλείνοντας την εβδομάδα αρνητικά. Μάλιστα ήταν πτωτικές και οι πέντε συνεδριάσεις
Η ιστορία με τον κορονοϊό είναι μια... εκτός προγράμματος απειλή για όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο μετά από μια υπερδεκαετή... νιρβάνα και διαρκή ιστορικά υψηλά, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια εξέλιξη που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σ' ό,τι αφορά την ανησυχία και κατ' επέκταση τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει – σ' αυτή τη φάση – έως που φτάνει ο πραγματικός κίνδυνος και που αρχίζει η υπερβολή, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση με τον ιό διεθνώς είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή, ενώ ήδη οι αναλυτές αρχίζουν και «μετρούν» επιπτώσεις σε επιμέρους οικονομίες, χώρες και κλάδους. Εμπόριο, τουρισμός και αερομεταφορές είναι στην κορυφή της πυραμίδας από πλευράς πλήγματος.
Παγκόσμιου βεληνεκούς αλυσίδες έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στην Κίνα, κορυφαίες αεροπορικές του κόσμου σταμάτησαν τις πτήσεις προς τη χώρα, ενώ στο εσωτερικό αυτής της χώρας η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα βρίσκεται σε ακινησία. Εύλογα συμπεραίνει κανείς, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν, καθώς θα υπάρξουν άλλου είδους προβλήματα, όπως η παραγωγή αγαθών πρώτης ανάγκης.
Οι πολιτικές της καραντίνας λοιπόν δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν επί μακρόν, ειδικά σε τόσο γενικευμένο επίπεδο. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολή, λόγω της ελλιπούς γνώσης, όμως οι αγορές εύλογα βρήκαν την κορυφαία αφορμή για να διορθώσουν, έχοντας βγει από ένα έτος (2019) που ήταν το καλύτερο του υπερδεκαετούς bull market.
Προς το παρόν η πτώση – διόρθωση των αγορών δεν έχει προλάβει να φτάσει στα επίπεδα της πτώσης του φθινοπώρου του 2018, όταν με αφορμή το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου υπήρξε γενικευμένη «βουτιά» έως και 15 – 20%, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως μπορεί να εξελιχτεί η νέα κρίση.
Το πλήγμα στο Χ.Α., ο τζίρος και τα νέα δεδομένα
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό χρηματιστήριο που αποτελεί μια μικρή, περιφερειακή και αναπτυσσόμενη αγορά, εύλογα είναι στην «κορυφή» των αγορών των πιο ευάλωτων αγορών παγκόσμια. Πολλώ δε μάλλον εν συνεκτιμηθεί ότι προέρχεται από το ράλι του +50% του 2019, που το έφερε στην κορυφή του κόσμου.
Μάλιστα, λόγω της πτώσης αυτής της εβδομάδας, ο πρώτος μήνας του 2020 ολοκληρώθηκε αρνητικά για το Χ.Α., αν και έως τις 24/1, ήτοι έως την προηγούμενη Παρασκευή ενισχύονταν σε ποσοστό 3,49%!
Χθες λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 910,90 μονάδες έχοντας πτώση 1,12%, κρατώντας στο φινάλε το όριο των 910 μονάδων, παρ' ότι στο χαμηλό ημέρας έπεσε στις 907,29 μονάδες. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, είναι εξαιρετικά κρίσιμο το Χ.Α. να κρατήσει τη ζώνη των 900 μονάδων σε κλείσιμο και ή δυνατόν τη στήριξη των 905 μονάδων.
Χθες Παρασκευή επιτεύχθηκε αυτό, μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση από Δευτέρα. Σύμφωνα με το χρηματιστή, αν το Χ.Α. χάσει το κομβικό όριο των 900 μονάδων, τότε αλλάζουν και τα δεδομένα ευρύτερα, καθώς θα χαλάσει η ψυχολογία και θα επανέλθει με κυρίαρχο τρόπο η ανασφάλεια.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 3,98%, ο FTSE 25 έχασε 3,40%, ο τραπεζικός δείκτης -4,86% και ο Mid Cap -5,27%. Ο τζίρος στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ενισχυμένος καθώς ανήλθε στα 91,3 εκατ. ευρώ, όμως παρά αυτή την έκρηξη, οι μέσες συναλλαγές το 5ήμερο ήταν μόλις στα 58,60 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε ποσοστό 20,6% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον Νίκο Χρυσοχοΐδη, διευθύνοντα σύμβουλο της ομώνυμης ΑΧΕ και αντιπρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, «αυτό που κρατάμε από την πτώση – διόρθωση αυτής της εβδομάδας είναι ότι έγινε με μειωμένο τζίρο. Αυτό, μέχρι... νεωτέρας, είναι θετικό σημάδι, καθώς δείχνει ότι δεν υπήρξε διάθεση να φύγουν ισχυρά κεφάλαια από την αγορά».
Beta AXE: «Χωρίς αντισώματα»
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στην εβδομαδιαία ανάλυσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «οι αγορές δείχνουν πάντοτε μεγαλύτερη ευαισθησία σε αρνητικά φαινόμενα, ο φόβος είναι ένα πιο ισχυρό και πιο μεταδοτικό συναίσθημα από ότι ο ενθουσιασμός. Όπως και να έχει οι επενδυτές βρήκαν μια πιο ουσιώδη αφορμή διόρθωσης από τα πολυετή υψηλά τους σε ένα φαινόμενο που θεωρητικά δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο».
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «η ζώνη των 950 μονάδων επιβεβαίωσε την φήμη της ως επίπεδο αντίστασης, οι πωλήσεις εντάθηκαν και πλέον το διάγραμμα απέκτησε ενδιαφέρον καθώς οι πωλητές κατάφεραν να γράψουν την πρώτη τους νίκη μετά από αρκετό καιρό.
Η βασική στήριξη βρίσκεται στην γνώριμη ζώνη των 900 μονάδων, επίπεδο το οποίο κατακτήθηκε μετά από τρεις απόπειρες σε διαφορετικούς χρόνους το 2019. Οι ταλαντωτές ακόμα δεν έχουν εισέλθει σε κάποια ζώνη υποτιμητικής υπερβολής, ενώ η εβδομαδιαία εικόνα του MACD αποφορτίστηκε μετά την συνεχή διολίσθηση των τιμών.
Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έδωσε το πρώτο σήμα πώλησης για την φετινή χρονιά, ενώ ο κινητός μέσος των 50 ημερών κινείται οριακά χαμηλότερα (907 μονάδες) αλλά με ανοδική τροχιά φλερτάροντας με την αντιστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Συμπερασματικά η διαγραμματική εικόνα δεν δείχνει ακόμα σημάδια εκτόνωσης και ενδεχομένως προς την περιοχή των 900 – 890 μονάδων να υπάρξει κάποια πιο πειστική αντίδραση σε μια λογική σφοδρών βραχυπρόθεσμων υποτιμήσεων», τονίζει ο αναλυτής.
Υ.Γ.: Πάντως, είναι ίσως σημαντικό και σημειολογικό ότι ο Γ.Δ. είχε χαμηλό την Παρασκευή στις 907 μονάδες, εκεί που εντοπίζει ο αναλυτής τον κινητό μέσο των 50 ημερών, ενώ καταγράφηκε και σημαντική αύξηση τζίρου στη συνεδρίαση. Δύο στοιχεία που κρατάμε για τη Δευτέρα.